Kiina aloitti sotaharjoitukset Taiwanin ympärillä – kartta näyttää piirityksen

Harjoitukset toimivat Kiinan mukaan varoituksena "Taiwanin itsenäisyyden joukkojen" separatistisille toimille.

Kiina on käynnistänyt sotaharjoitukset Taiwanin ympärillä, maan puolustusministeriö kertoi maanantaina.

Kiina on lähettänyt lentokoneita ja laivoja piirittämään saarta. Harjoituksissa testataan maan mukaan muun muassa joukkojen yhteisiä toimintavalmiuksia.

Taiwanin puolustusministeriö tuomitsi lausunnossaan Kiinan käytöksen, jota se kuvaili järjettömäksi ja provosoivaksi. Taiwan sanoi lähettäneensä joukkojaan suojelemaan vapautta, demokratiaa sekä Taiwanin suvereniteettia.

Kiina on lisännyt sotilaallista toimintaa Taiwanin ympärillä viime vuosina. Maanantain harjoitukset ovat neljännet laajamittaiset harjoitukset viimeisen kahden vuoden aikana. Lisäksi Kiinan alukset ovat lähes jatkuvasti läsnä saaren vesillä.

Presidentin puhe suututti Kiinan

Kiina pitää Taiwania itselleen kuuluvan alueena, eikä se ole sulkenut pois mahdollisuutta käyttää voimaa saadakseen demokraattisesti johdetun Taiwanin hallintaansa.

Yhdysvallat ja Taiwan kehottivat Kiinaa olemaan ryhtymättä toimiin vastauksena Taiwanin presidentin Lai Ching-ten puheeseen, jonka tämä piti saaren kansallispäivän juhlallisuuksissa viime viikolla.

Puheessaan presidentti vannoi vastustavansa saaren liittämistä Kiinaan. Hän on ollut edeltäjäänsä suorapuheisempi Taiwanin suvereniteettia puolustaessaan. Se on suututtanut Kiinan, jonka hallitus on kutsunut Lainia separatistiksi.

Kiinan mukaan sen maanantaiset harjoitukset toimivat varoituksena "Taiwanin itsenäisyyden joukkojen" separatistisille toimille.

– Harjoitukset ovat lainmukainen ja tarpeellinen operaatio valtion suvereniteetin ja kansallisen yhtenäisyyden turvaamiseksi, Kiinan armeijan tiedottaja Li Xi sanoi.

Lue myös:

    Uusimmat