Kiina ei saanut vakuutettua Tyynenmeren saarivaltioita turvallisuusyhteistyösopimukseen – huolta herättää Kiinan vaikutusvallan kasvu

LK 1.5.2021 Kiinan lippu
Julkaistu 30.05.2022 11:31

MTV UUTISET – STT

Kiinan ja kymmenen Tyynenmeren saarivaltion välisissä keskusteluissa ei onnistuttu saamaan aikaan laajaa sopimusta turvallisuusyhteistyöstä.

Virtuaalisessa huippukokouksessa maiden johtajien ja ulkoministereiden oli määrä keskustella ehdotuksista lisätä merkittävästi Kiinan osallisuutta alueen turvallisuudessa, taloudessa ja politiikassa.

Kiinan ulkoministeri Wang Yi on ollut vierailulla Fidzhin pääkaupungissa Suvassa, ja hänen vierailunsa alla Kiina ehdotti muun muassa voivansa kouluttaa saarivaltioiden poliiseja, ryhtyä yhteistyöhön kyberturvallisuudessa, laajentaa poliittista yhteistyötä, suorittaa kartoituksia merialueilla ja saada samalla pääsyn luonnonvaroihin niin maalla kuin merelläkin. Vastineeksi Kiina tarjosi miljoonien dollarien taloudellista tukea sekä mahdollisuuden vapaakauppasopimukseen, joka tarjoaisi pääsyn Kiinan valtaville markkinoille.

Kiina on pyrkinyt esittämään itsensä eteläisen Tyynenmeren maille merkittävänä kehittyvänä maana, joka toimii yhteistyössä pienten ja keskisuuren maiden kanssa. Kiinan valtiontelevisio CCTV kertoi presidentti Xi Jinpingin lähettäneen ennen tapaamista viestin, jossa tämä lupasi Kiinan olevan "hyvä veli" alueelle ja sanoi mailla olevan "yhteinen kohtalo".

Lue myös: Aseistautumisen kiihko leviää Tyyynellämerellä: "On tunne, että kaikki tekevät sitä"

Sopimus lisäisi Kiinan vaikutusvaltaa

Kiinan yritykset eivät kuitenkaan tuottaneet tulosta, koska joidenkin alueiden johtajat ilmaisivat olevansa ehdotuksista huolissaan. Kirjeessään muille alueellisille johtajille Mikronesian saaristovaltion presidentti David Panuelo varoitti, että ehdotettu sopimus on "epärehellinen", ja se varmistaisi Kiinan vaikutuksen alueen hallintoon ja taloudellisen kontrollin tärkeistä teollisuudenaloista.

Maanantaina suljettujen ovien takana käydyn tapaamisen jälkeen Kiinan Wang ei viitannut ehdotettuun sopimukseen suoraan, mutta hän sanoi osapuolten jatkavan perusteellisia keskusteluja ja konsultointia yhteistyöstä sopimiseksi. Hän lupasi Kiinan julkaisevan oman kannanottonsa, joka avaa Kiinan ehdotuksia.

Wang ilmoitti maiden sopineen yhteisymmärryspöytäkirjoista Kiinan laajaan Vyö ja tie -infrastruktuurihankkeeseen liittyen. Lisäksi ulkoministeri yritti rauhoitella Kiinan aikeista huolestuneita sanomalla, ettei näiden tarvitse olla "liian hermostuneita".

Fidzhin pääministeri Frank Bainimarama sanoi kokouksen jälkeen, että maat asettivat konsensuksen etusijalle. Hänen mukaansa uusia alueellisia sopimuksia ei tehdä ennen kuin laajempi yhteisymmärrys on saavutettu.

Lue myös: USA:n luotsaama Quad-liittouma otti kantaa sotatoimia vastaan – tulkittiin puolustavan Ukrainaa ja Taiwania

Länsimaat vastustavat

Länsimaat ovat vastustelleet Kiinan pyrkimyksiä laajentaa vaikutusvaltaansa eteläisellä Tyynellämerellä. Yhdysvallat on neuvonut saaristovaltioita varomaan epämääräisiä sopimuksia, jotka eivät ole läpinäkyviä.

Niin ikään Australia on ilmoittanut, että Kiinan vaikutusvaltaa lisäävillä sopimuksilla olisi seurauksia.

Monet maat Tyynellämerellä haluavat säilyttää ystävälliset välit Kiinan kanssa ja tasapainottelevat suhteitaan niin Kiinaan kuin Yhdysvaltoihinkin. Samaan aikaan saaret keskittyvät akuutteihin huoliin, kuten ilmastokriisiin ja talousvaikeuksiin.

Bainimarama arvosteli kokouksen yhteydessä niitä, jotka keskittyvät "geopoliittiseen pisteiden keräilyyn". Tällä ei hänen mukaansa ole merkitystä niille, joiden koko yhteisö on jäämässä veden alle, jotka ovat menettäneet työnsä pandemian vuoksi tai joiden perheisiin nopeasti nousevat hinnat vaikuttavat.

Lähes kaikki Tyynenmeren saaret ovat erittäin haavoittuvassa asemassa, kun ilmastonmuutos aiheuttaa merenpinnan nousua.

Tuoreimmat aiheesta

Kiina