USA:n, Japanin ja Etelä-Korean ministereiltä tuomio Pohjois-Korean ohjuskokeille

0:45img
Video tammikuulta. Pohjois-Korea testasi voimakkainta ydinohjusta sitten vuoden 2017.
Julkaistu 13.02.2022 11:45

MTV UUTISET - STT

Japanin, Etelä-Korean ja Yhdysvaltojen ulkoministerit tuomitsivat Pohjois-Korean viimeaikaiset ohjuskokeet lauantaina esittämässään julkilausumassa.

Ulkoministereiden mukaan Pohjois-Korean "täytyy lopettaa laiton toimintansa ja sen sijaan aloittaa vuoropuhelu".

He toistivat sitoumuksensa koko Korean niemimaan ydinaseriisuntaan ja valmiutensa jatkaa neuvotteluja Pohjois-Korean kanssa, joka ei ole vastannut Yhdysvaltain presidentin Joe Bidenin hallinnon viime vuoden aloitteisiin.

Pohjois-Korea on tammikuun aikana tehnyt seitsemän ohjuskoetta.

Mahdollisuus Venäjän hyökkäyksestä Ukrainaan heijastui myös Honolulun kolmikantaneuvotteluihin. Sota aiheuttaisi taloudellisia häiriöitä, jotka voisivat saavuttaa Aasian. Japania on jo pyydetty sallimaan, että osa maan nesteytetyn maakaasun toimituksista voitaisiin ​​ohjata Eurooppaan siinä tapauksessa, että Venäjän maakaasun toimitus Eurooppaan katkeaa.

Lue myös: YK: Pohjois-Korea varasti kryptovaluuttaa kymmenien miljoonien edestä ja käytti rahat ohjusohjelmiinsa

Kiinan toiminnan vaikutukset keskustelun aiheena

Honolulussa pidetyssä tapaamisessa ministerit keskustelivat myös Kiinan muodostamasta haasteesta.

Aikaisemmin viikolla Yhdysvaltain ulkoministeri Antony Blinken osallistui kokoukseen Melbournessa, jossa Australian, Japanin, Intian ja Yhdysvaltojen muodostama liittouma pohti, miten hillitä Kiinan kasvuhakuista sotilaallista strategiaa Aasian ja Tyynenmeren alueella.

Maat pyrkivät syventämään yhteistyötään laajentamalla sitä alkuperäisistä Malabar-laivastoharjoituksista ja koronarokotteiden jakelusta muille alueille, kuten ilmastonmuutokseen, kyberturvallisuuteen, infrastruktuuriin ja katastrofiapuun. Lisäksi ne korostivat olevansa valmiita työskentelemään Kaakkois-Aasian maiden yhteistyöjärjestön (Asean) kanssa.

 Blinken osallistui myös virtuaalitapaamiseen Fidzillä 17 Tyynenmeren saarivaltion edustajan kanssa, joihin Kiinan taloudelliset, poliittiset ja sotilaalliset tavoitteet vaikuttavat. Siellä hän sanoi, että Yhdysvallat on valmis käyttämään enemmän rahaa tukeakseen Tyynenmeren saaria, ja ilmoitti palauttavansa Yhdysvaltain suurlähetystön Salomonsaarille, missä Kiina on sekaantunut politiikkaan ja paikalliseen turvallisuuteen.

Yhdysvallat sulki suurlähetystönsä Salomonsaarilla vuonna 1993, ja sen avaaminen uudelleen toimisi vakuutuksena siitä, että Yhdysvallat kiinnittää enemmän huomiota usein huomiotta jätettyyn alueeseen.

Lue myös: Pohjois-Korea vahvisti ohjuskokeen – tämä käytetystä ohjuksesta tiedetään

Blinken uskoo Aasian ja Tyynenmeren maiden tapahtumien vaikuttavan suuresti myös USA:an

Jonathan Pryke australialaisesta ajatushautomosta Lowy Institutesta kuvailee Blinkenin vierailua Fidzillä "melko merkittäväksi". Hänen mukaansa se on heijastus siitä, että Yhdysvalloilla ei ole vain merkittävää läsnäoloa Tyynellämerellä, vaan on selvästi huolissaan Kiinan kasvavasta läsnäolosta alueella.

Viikon mittaisen matkan aikana Valkoinen talo julkaisi strategian, jossa se painotti Aasian ja Tyynenmeren alueen keskeistä asemaa Yhdysvaltain politiikassa.

– Strategia heijastaa perustavanlaatuista totuutta, että enemmän kuin missään muualla maailmassa se, mitä tällä alueella tapahtuu, tulee muokkaamaan amerikkalaisten ja ihmisten elämää ympäri maailmaa, Blinken sanoi.

Lue myös: Pohjois-Korea testasi voimakkainta ohjustaan sitten vuoden 2017

Tuoreimmat aiheesta

Pohjois-Korea