Kiina vetäytyy yhteistyöstä Yhdysvaltojen kanssa ilmastonmuutoskysymyksessä sekä muilla osa-alueilla. Sotaharjoitukset Taiwanin ympärillä jatkuvat. Kiina sanoo myös kutsuneensa puhutteluun eurooppalaisia diplomaatteja maan jättimäisten sotaharjoitusten arvostelemisesta.
Kiinan ulkoministeriön mukaan Kiina vetäytyy yhteistyöstä Yhdysvaltojen kanssa usealla osa-alueella, mukaan lukien ilmastonmuutoskysymyksessä.
Maat olivat luvanneet työskennellä yhdessä nopeuttaakseen ilmastotoimia tällä vuosikymmenellä ja tapaavansa säännöllisesti "ilmastokriisin ratkaisemiseksi".
Kiina hyllyttää myös yhteistyön rikollisuuden kitkemiseksi, meriturvallisuusneuvottelut sekä neuvottelut maahanmuutto- ja huumepolitiikkaan liittyvistä asioista Yhdysvaltojen kanssa, ministeriö kertoi.
Samaan aikaan Kiinan torstaina alkaneet massiiviset sotaharjoitukset Taiwania ympäröivällä merialueella ovat jatkuneet intensiivisesti.
Kiina asetti pakotteita USA:n Pelosille
Aiemmin ministeriö ilmoitti asettaneensa pakotteita Yhdysvaltain edustajainhuoneen puhemiehelle Nancy Pelosille tämän Taiwanin-vierailun takia.
Uutistoimisto AFP:n mukaan ulkoministeriö ei selventänyt, mitä pakotteet käytännössä tarkoittavat.
Kiinan ulkoministeriön mukaan Pelosi vierailullaan "sekaantui vakavasti Kiinan sisäisiin asioihin ja heikensi vakavasti Kiinan suvereniteettia ja alueellista koskemattomuutta". Kiinan mukaan pakotteet koskevat Pelosia sekä hänen perhettään.
Kiina on ennenkin asettanut pakotteita useille Yhdysvaltojen viranomaisille, jotka ovat ottaneet esille Kiinan ihmisoikeusrikkomuksia Hongkongissa sekä uiguurien kohtelusta Xinjiangin alueella, kertomatta mihin toimenpiteisiin pakotteet johtavat.
Yhdysvaltain ulkoministeri Antony Blinken tuomitsi perjantaina Kiina sotaharjoitukset ja kutsui niitä "merkittäväksi eskaloitumiseksi".
Blinkenin mukaan harjoituksille "ei ollut oikeutusta". Hän lisäsi kuitenkin, että harjoitusten aloittaminen ei ollut Yhdysvalloille yllätys.
Alueella suurimmat koskaan järjestetyt sotaharjoitukset ovat Kiinan mukaan vastaus Pelosin vierailulle Taiwanissa.
Blinkenin mukaan Pelosin vierailu oli "rauhanomainen".
Taiwan: Kiinan alukset ja koneet rikkoivat aluerajaa
Useat Kiinan sota-alukset ja -koneet rikkoivat Taiwanin aluerajaa ylittämällä maiden välisen keskilinjan Taiwaninsalmella, kertoi Taiwanin puolustusministeriö perjantaina.
Aluerajoista ei ole sovittu virallisesti, mutta Kiina noudatti niitä vielä muutama vuosi sitten.
Sotaharjoitusten on Kiinan mukaan määrä kestää sunnuntaille.
Itä-Aasiassa sijaitsevan Taiwanin asema on kiistelty. Kiina pitää saarta kapinallisena maakuntanaan, jonka se on valmis palauttamaan itselleen tarvittaessa sotilaallisesti.
Taiwan kehotti hillitsemään Kiinaa
Taiwanista Etelä-Koreaan sekä Japaniin matkannut puhemies Pelosi sanoi perjantaina, ettei Yhdysvallat anna Kiinan eristää Taiwania.
– Olemme alusta asti sanoneet, että meidän edustamisemme täällä ei ole tarkoitus muuttaa vallitsevaa tilaa täällä Aasiassa tai vallitsevaa tilaa Taiwanissa, Pelosi sanoi toimittajille Tokiossa.
Taiwanin pääministeri Su Tseng-chang puolestaan kehotti liittolaisiaan yrittämään Kiinan hillitsemistä.
– Emme odottaneet, että ilkeä naapurimme pullistelisi meille ja umpimähkään sabotoisi maailman vilkkaimpia vesiväyliä sotaharjoituksillaan, hän sanoi toimittajille AFP:n mukaan.
Monet maat ovat tuominneet harjoitukset
Massiiviset sotaharjoitukset on koettu uhkaavina myös muissa alueen maissa. Japani kertoi torstaina, että Kiinan sotaharjoituksissa ampumia ballistisia ohjuksia oli pudonnut myös Japanin talousalueelle.
Japanin pääministeri Fumio Kishida kutsui Kiinan harjoituksia "vakavaksi ongelmaksi", joka vaikuttaa Japanin turvallisuuteen. Hän vaati harjoitusten lopettamista heti.
Kiina ilmoitti, ettei se hyväksy lausuntoja, joissa G7-maat sekä Euroopan unioni ovat arvostelleet harjoituksia.
Kiina sanoi perjantaina kutsuneensa puhutteluun Japanin suurlähettilään sekä eurooppalaisia diplomaatteja sotaharjoituksiin liittyen, kertoi Britannian yleisradioyhtiö BBC.
Kiinan varaulkoministeri Deng Lin mukaan maiden lausunnot ovat "virheellisiä" ja "Kiinan sisäisiin asioihin puuttuvia".
STT ei ole toistaiseksi tavoittanut Suomen ulkoministeriötä kertomaan, onko Suomen suurlähettiläs puhutteluun kutsuttujen joukossa.
Perjantaina arvostelijoiden joukkoon liittyi myös Australia, joka tuomitsi Kiinan ballististen ohjusten ampumisen Taiwania ympäröivällä merialueella. Australian ulkoministeriön mukaan sotaharjoitukset olivat "suhteettomia ja epävakauttavia".