Aseistautumisen kiihko leviää Tyyynellämerellä: "On tunne, että kaikki tekevät sitä"

Ohjustestien pikainen ryöppy ja puolustussopimus Tyynenmeren alueella ovat tuoneet esille alueellisen kilpavarustelun, joka on kiihtynyt Kiinan ja Yhdysvaltojen kilpailun kasvaessa.

– Indopasifisen alueen aseistautumisessa on hieman kiihkoa. On tunne, että kaikki tekevät sitä, sanoo professori John Delure eteläkorealaisen Yonsein yliopistosta.

Indopasifiseen alueeseen kuuluvat Intian valtameren trooppiset osat, Tyynenmeren trooppisen osan länsi- ja keskiosa sekä niiden välissä olevat merialueet Indonesian ympäristössä.

Tällä viikolla sekä Pohjois-Korea että Etelä-Korea testasivat ballistisia ohjuksiaan. Pohjois-Korea ampui kaksi ohjusta Japaninmerelle ja Etelä-Korea laukaisi ohjuksen sukellusveneestä.

Sitten varhain torstaina Suomen aikaa ilmoitettiin Yhdysvaltain, Britannian ja Australian yhteistyösopimuksesta, johon kuuluu ydinsukellusveneiden rakentaminen Australiaan.

Asiantuntijoiden mukaan alueella on käytetty rivakasti rahaa nykyaikaiseen aseistukseen.

– Kahdenkymmenen viime vuoden aikana on näkynyt todella nouseva trendi. Aasia on todellakin alue, jossa kasvutrendi on merkittävin, sanoo sotilasmenojen asiantuntija Lucie Béraud-Sudreau Tukholman kansainvälisestä rauhantutkimusinstituutista (Sipri).

Monet maat kasvattaneet puolustusmenojaan

Kiinan puolustusmenot ovat kasvaneet joka vuosi 26 viime vuoden aikana, mutta myös muun muassa Australiassa, Intiassa, Japanissa ja Etelä-Koreassa puolustusmenot ovat kasvaneet.

Puolustusmenojen kasvu johtuu Kiinasta, uskoo kansallisen turvallisuuden asiantuntija Michael Shoebridge, joka työskentelee australialaisessa puolustus- ja strategisen politiikan ajatushautomossa (Aspi).

– Nykyistä sotilaallista kilpailua käyvät Kiina ja muut osapuolet, jotka haluavat estää Kiinaa käyttämästä voimaa, Shoebridge sanoo.

– (Muiden) reaktiot ovat vain kasvaneet, varsinkin kun Xi Jinpingistä tuli (Kiinan) johtaja, hän lisäsi.

Kiina soimasi Australian, Yhdysvaltojen ja Britannian sopimusta

Australia puolusti perjantaina uutta yhteistyösopimustaan Yhdysvaltain ja Britannian kanssa Kiinan ilmaistua kritiikkiä sitä kohtaan. Sopimukseen kuuluu ydinsukellusveneiden rakentaminen Australiaan.

Britannian yleisradioyhtiö BBC kirjoitti Kiinan kuvailleen sopimusta erittäin vastuuttomaksi ja kapeakatseiseksi. Sen nähdään kiristävän kilpavarustelua. BBC:n mukaan kiinalaismediassa kirjoitettiin, että Australia on muuttanut itsensä Kiinan vastustajaksi.

Australian pääministeri Scott Morrison huomautti radiokanava 2GB:n haastattelussa, että Kiinalla on oma, hyvin huomattava ydinsukellusveneiden rakennusohjelmansa.

– Heillä on täysi oikeus tehdä päätöksiä kansallisen etunsa mukaisesti puolustusjärjestelyissään ja niin on tietenkin myös Australialla ja kaikilla muillakin mailla, Morrison sanoi.

Kiistoja Etelä-Kiinan merellä

Viime vuosina Kiinaa on syytetty jännitteiden kasvattamisesta kiistellyillä alueilla kuten Etelä-Kiinan merellä, joka sijaitsee läntisellä Tyynellämerellä.

Uusilla ydinsukellusveneillä Australian armeija pystyy matkustamaan ja iskemään kohteisiin kaukana rannikosta. Ne eivät tule kuljettamaan ydinaseita, vaan ne toimivat ydinvoimalla. Pääministeri Morrison antoi perjantaina useita haastatteluita, joissa hän sanoi Australian hallinnon reagoivan Aasian ja Tyynenmeren alueen muuttuvaan dynamiikkaan, jossa alueesta on tullut yhä kiistanalaisempi ja kilpailu lisääntyy.

Lue myös:

    Uusimmat