Kiina käännekohdassa: Tuovatko maahan saapuvat ihmiset koronan toisen aallon? Ratkaisuista vihiä myös Suomen poikkeusolojen kestoon

3:05imgTältä tuntuu sairastaa koronaa. Suomalaismies kertoo MTV Uutisille yllättyneensä lihaskipujen kokonaisvaltaisuudesta.
Julkaistu 19.03.2020 10:32
Toimittajan kuva
Seppo Haaparanta

seppo.haaparanta@mtv.fi

Kiinan massiiviset eristystoimenpiteet ovat osoittautuneet tehokkaiksi maan koronavirustilanteen sammuttamisessa. Jo lähes kaksi kuukautta kestäneet kotiarestit pandemian lähtöalueella Hubein maakunnassa ja muualla maan pahimmissa koronapesäkkeissä ovat taltuttaneet taudin kotimaisen leviämisen, mutta vaara on kaukana voitetusta.

Tänään Kiinassa nähtiin merkittävä käännekohta, kun maassa ei raportoitu yhtään kotoperäistä tautitartuntaa. Saavutus antaa muulle maailmalle toivoa kulkutaudin aaltojen vyöryessä maapallon ympäri.

Esimerkiksi Euroopassa pahin on vasta edessä. Täällä maat ovat vasta hiljattain heränneet tilanteen vakavuuteen, ja alkaneet toteuttaa Kiinan esimerkin johdattamina laajamittaisia karanteenitoimia.

Lue myös: Seuraa koronan leviämistä maailmalla ‒ MTV Uutisten seuranta-artikkeli kertoo viimeisimmät tiedot.

Kipinä voi sytyttää roihun uudelleen

Mutta nimensä mukaisesti pandemia tarkoittaa maailmanlaajuista epidemiaa. Vaikka yksi maa saa omat tartuntaketjunsa poikki, uusia syntyy niin kauan kuin ihmiset liikkuvat paikasta toiseen.

Kiinassa ja erityisesti pääkaupunki Pekingissä on huomattu ulkomailta maahan tulevien sairaiden ihmisten määrän kasvu. Tänään kerrottiin 34 tartunnasta. 

‒ Yksi kipinä voi sytyttää roihun, varoittaa Kiinan virallinen äänitorvi China Daily tänään pääkirjoituksessaan, kertoo uutistoimisto Reuters.

Rajuja toimenpiteitä rajoilla

Jos China Daily jotain pääkirjoituksessaan kirjoittaa, on se samalla maan johdon virallinen kanta. Kiina onkin ottanut uuden, radikaalin tavan käyttöön estää koronaviruksen toisen aallon pääsyn maahan. 

Enää ei luoteta siihen, että maahan saapuvat asettautuvat itse kahden viikon karanteeniin, kuten määräys on kuulunut. Nyt Kiina on perustanut erityisiä karanteenikeskuksia, jonne maahantulijoita kuljetetaan, kertovat maan tiedotusvälineet Reutersin mukaan.

Esimerkiksi Pekingissä kansainväliset lennot ohjataan erilliseen paikkaan, jossa matkustajat kootaan kuljetusta varten.

Verkkoa höllätään hieman maan sisällä

Jos rajoituksen Kiinan rajoilla kovenevat, niin maan sisällä niitä ollaan taas pikku hiljaa purkamassa.

Tammikuun 23. päivä Hubein keskuskaupunki Wuhanissa ja kolmessa muussa merkittävässä miljoonakaupungissa aloitettiin äärimmäisen rajoittava kotikaranteeni. Liikenne sisään ja ulos kiellettiin ehdottomasti minkään syyn varjolla.

Noin viikko sitten joitain rajoituksia poistettiin sallimalla joidenkin julkisten liikennevälineiden työntekijöiden ja päivittäistavaroiden sekä terveydenhoitotarvikkeiden kanssa työskentekevien palata töihin. Myös julkista liikennettä avattiin aavistuksen sallimalla joidenkin lähialueiden asukkaiden matkustaa busseilla töihin Wuhaniin.

Vihiä Suomen tilanteeseen

Kiinan tilanne on Suomenkin kannalta erittäin kiinnostava, sillä se antaa vihiä meille oman poikkeustilan keston suhteen.

Suoria johtopäätöksiä ei voi vetää, sillä eroja Suomeen on paljon rajoitusten tiukkuuden suhteen. Vaikka Suomi on siirtynyt poikkeustilaan, on se kaukana Kiinan tiiviimmin vartioiduilta alueilta.

THL arvioi epidemian kestävän Suomessa ehkä puolisen vuotta riippuen siitä, kuinka paljon ihmisten välistä kanssakäymistä saadaan rajoitettua. Pääsiäisen yli nyt julistettu poikkeusaika ei siis todennäköisesti tule riittämään.

Kiinassa käytetyt äärimmäiset rajoitukset katkaisivat taudin sisäisen leviämisen uusien tietojen mukaan täysin, jos virallisiin lukemiin on luottamista. Nähtäväksi jää, mitä Kiina tekee ulkomailta tulevan toisen aallon kanssa.

Kysymys jää, poistetaanko rajoituksia maan sisällä enemmänkin, vai pysyvätkö ne voimassa maailmantilanteen vuoksi? Tätä kannattaa seurata tiiviisti Suomessakin.

Tuoreimmat aiheesta

Koronavirus