Koronastigma hälveni Kiinassa ja tautiaallon huippu laantui Pekingissä – mutta muuten maassa on vasta pahin edessä

Suomen Pekingin-suurlähetystön päällikön sijaisen, Soile Kaurasen mukaan ensimmäisen massiivisen tautiaallon huippu on Pekingissä ohitettu.

Kiinassa korona leviää valtavalla paineella, joka tuntuu Kiinan rajojen ulkopuolellakin

Koronatilanne on heikentynyt eri puolilla monesta syystä – ehkä kaikkein selkeimmin siksi, että koronarajoituksista on alettu luopua ja äärimmäisen tiukan sulkupolitiikan takia immuniteettiä väestössä ei juuri ole.

Korona on aiheuttanut huolta, pelkoakin. Mutta maan pääkaupungissa valo näyttäytyy jo ankean tunnelin päässä. 

Suomen Pekingin-suurlähetystön päällikön sijaisen, Soile Kaurasen mukaan ensimmäisen massiivisen tautiaallon huippu on Pekingissä ohitettu.

Hänen mukaansa helposti tarttuva koronavirusmuunnos alkoi levitä vauhdilla Kiinan pääkaupungissa noin kuukausi sitten ja kaupungin kadut autioituivat. 

– Käytännössä tartunnoilta on ollut aika mahdotonta välttyä.

"Kuolleisuusluvut ovat aika kauniit"

Suurlähetystöön on Kaurasen mukaan viestitty, että noin 60 prosenttia Pekingin asukkaista olisi sairastanut koronaviruksen. 

Jutun alussa olevalla Soile Kauranen kertoo, millaisella tolalla Kiinan ylikuormittunut terveydenhuolto todellisuudessa on. 

Lukua ei kuitenkaan voida pitää täysin luotettavana, sillä Kiina on tarkoituksenmukaisesti vääristellyt todellisia tartuntalukuja aiemminkin pitääkseen kiinni nollapolitiikastaan.

Tai muuttanut tapaa tilastoida todellisesta tilanteesta. 

– On totta, että kuolleisuusluvut ovat aika kauniit tällä hetkellä, koska kun epidemia lähti leviämään, Kiina muutti tapaa, miten koronakuolema määritellään.

– Eli, jos henkilöllä oli ollut joku perussairaus, silloin menehtymistä ei laskettu koronasta johtuvaksi menehtymiseksi – ja se toki näkyy tilastoissa.

Juttu jatkuu kuvan jälkeen. 

Koronan luoma stigma on häveltynyt

Tautiaallonharjan ollessa pahimmillaan kaupunkilaisia kehotettiin jäämään etätöihin, minkä takia ihmiset pysyttelivät neljän seinän sisällä. Samaan aikaan tiukkoja koronarajoituksia purettiin.

Nyt, kun tautiaalto on ollut laantumaan päin, myös ihmisten määrä kaupungilla on alkanut lisääntyä. 

– Stigma, joka on ollut pitkään korona ympärillä pandemian aikana, on poistunut ja sitä kautta ihmisten tunnelma koronaa kohtaan on helpottuneempi.

Kiinalaismediassa koronaan suhtaudutaan Kaurasen mukaan optimistisesti, mutta ratkaisukeskeisesti.

– Paikallismediassa korona on ykkösuutinen. Sävy, jolla koronasta puhutaan, tunnistaa haasteet, jotka ovat suuret: maa on suuri, kaupungit ovat isoja ja tiiviisti asutettuja, hän listaa.

– Ihmisille jaetaan vinkkejä, miten oireita helpotetaan ja suositellaan sairastamaan vähäoireiset taudit kotosalla, hän jatkaa.

Tauti leviää ja tuskin kukaan tietää, miten pahasti

Samalla, kun nollakoronapolitiikasta on luovuttu ja koronasta tervehtyneet ihmiset ovat päässeet Pekingissä palaamaan työpaikoilleen, myös tunnelma miljoonakaupungissa on Kaurasen mukaan muuttunut.

Siinä, missä tunnelma on Pekingissä varovaisen huojentunut, muualla Kiinassa vasta odotetaan pahinta saapuvaksi. 

– Tauti etenee eri puolilla Kiinaa ihan eri vauhtia, Kauranen selventää ristiriitaista tilannetta. 

– Shanghaissa aletaan nyt vasta olla tautimäärissä jyrkemmässä kurvissa – he tulivat viikon tai pari meitä jäljessä. 

Maaseudulla koronatilanne ei myöskään ole näyttänyt vielä pahimpia kynsiään. Harvemmin asutulle maaseudulle taudin uskotaan iskevän vasta kiinalaisen uudenvuoden aikoihin tai sen jälkeen.

Osaltaan epävarmuutta tilanteeseen tuo se, että dataa koronatilanteesta on tällä hetkellä tarjolla olemattoman vähän. Kiina nimittäin lopetti tarkkojen tartuntamäärien keräämisen ja niistä tiedottamisen, kun tautiaalto alkoi ärhäkkäästi levitä.  

– Toisin sanoen, meillä suurlähetystölläkään ei käytettävissä mitään parempaa tietoa siitä, kuinka moni on sairastunut ja miten tauti leviää. 

Lue myös:

    Uusimmat