Kiina käyttää ennennäkemättömiä keinoja koronaviruksen leviämisen rajoittamiseksi – "Siellä on aikamoinen kokeilu käynnissä"

Koskaan ei historiassa olla nähty vastaavan mittaluokan keinoja tartuntataudin leviämisen estämiseksi. Se ei silti välttämättä riitä.

Kaksi Kiinan maakuntaa ja kolme kaupunkia ovat määränneet asukkaat käyttämään hengityssuojia julkisilla paikoilla koronavirusepidemian leviämisen ehkäisemiseksi.

Maan keskiosassa sijaitseva Hubein maakunta on lähes kokonaan karanteenissa. Hubein maakunnassa sijaitsee Wuhanin valtava miljoonakaupunki, josta koronavirus on saanut alkunsa.

Wuhaniin on rakenteilla pikavauhtia kaksi uutta sairaalaa helpottamaan uuden epidemian aiheuttamaa kiirettä.

Lisäksi Kiina on kertonut keskeyttävänsä kansalaistensa ryhmämatkat ulkomaille huomisesta alkaen. Maan terveysviranomaiset kieltävät myös kaiken villieläinten kaupan toistaiseksi.

Mongolia eristäytyy Kiinasta

Myös Kiinan naapurimaa Mongolia on ryhtynyt rajuihin toimiin viruksen leviämisen estämiseksi. Mongolian viranomaiset ovat ilmoittaneet sulkevansa Kiinan maarajan autoilta ja jalankulkijoilta.
Lisäksi Mongolia sulkee kouluja, yliopistoja ja muita julkisia tiloja, jotka pysyvät kiinni maaliskuun alkupuolelle saakka.

Myös julkiset tapahtumat, kuten kilpailut, konferenssit ja viihdetapahtumat on kielletty. Maassa ei ole toistaiseksi todettu yhtään virustartuntaa. Varapääministeri perusteli päätöstä sillä, että virusta on tavattu Kiinan puolella Sisä-Mongolian autonomisella alueella, jossa asuu mongoleita.
Yhteistä rajaa mailla on yli 4 600 kilometriä, ja suuri osa siitä kulkee läpi kivikkoisen autiomaan.

Poikkeukselliset toimet

Terveysturvallisuuden johtaja Mika Salminen terveyden ja hyvinvoinninlaitokselta (THL) kuvailee Kiinan toimia ennennäkemättömiksi.

– Tämän tyyppisiä toimia ei ole koskaan edes harkittu vastaavanlaisessa tilanteessa, puhumattakaan siitä, että niitä olisi käytetty. Kyllä siellä on aikamoinen kokeilu käynnissä, Salminen sanoo.

Kiinan laajamittaiset toimet haittaavat väistämättä yhteiskunnan toimivuutta. Vaikutukset näkyvät esimerkiksi ruokahuollossa.

Salmisen mukaan jää nähtäväksi, kuinka tehokkaasti Kiinan laajamittaiset keinot purevat. Parhaassa tapauksessa taudin leviäminen saadaan pysähtymään.

– Ehkä realismia on kuitenkin se, että pitää varautua siihen, että taudin leviämisen pysäyttäminen ei enää onnistu, Salminen sanoo.

Lue myös:

    Uusimmat