Suurvaltojen keskinäisessä vertailussa Kiina on perinteisesti jäänyt selvästi jälkeen ydinkärkien määrässä Yhdysvalloille ja Venäjälle. Tutkijan mukaan viimeisimmät satelliittikuvat kuitenkin viittaavat Kiinan haluun laajentaa ydinasearsenaaliaan.
Washington Post kertoo Kiinan luoteisosassa otetuista kuvista, joissa näkyy suuri rakennustyömaa erämaassa lähellä Yumenin kaupunkia Gansun maakunnassa. Tutkijoiden mukaan alueelle ollaan rakentamassa yli sata uutta ohjussiiloa, joita voitaisiin käyttää mannertenvälisten ballististen ohjusten laukaisuun.
Ydinaseisiin erikoistunut amerikkalaistutkija Jeffrey Lewis sanoo Washington Postille, että rakennustyömaa kertoo Kiinan halusta lisätä maan ydinpelotteen uskottavuutta. Rakentamisen mittakaavaa hän kuvailee lehdelle "uskomattomaksi".
– Jos mukaan lisätään kohteet muualla Kiinassa, on rakenteilla kaikkiaan 145 ohjussiiloa. Uskomme Kiinan laajentavan ydinaseiden määrää, jotta sillä säilyisi riittävä pelote ja kyky selvitä Yhdysvaltojen ensi-iskusta, Lewis toteaa.
Lewisin mukaan siilot on todennäköisesti tarkoitettu ohjustyypille DF-41, joka voisi kuljettaa useita taistelukärkiä ja jonka kantama olisi lähes 15 000 kilometriä.
Kiina jää jälkeen Yhdysvalloista ja Venäjästä
Kiinalla on arvioitu olevan noin 300 ydinasetta, joka on selvästi vähemmän kuin Yhdysvalloilla ja Venäjällä, joilla niitä yhteensä yli 12 000. Käyttövalmiita ydinkärkiä mailla on yhteensä kolmisen tuhatta. Kiina on satsannut voimakkaasti armeijaansa viime vuosina ja esimerkiksi hankkinut ydinsukellusveneitä.
Kiinan aktivoituminen on huomattu myös Yhdysvaltain puolustusministeriössä Pentagonissa. Amiraali Charles Richard sanoi kongressin kuulemisessa huhtikuussa, että ohjusohjelmaa laajennetaan suorastaan hengastyttävällä tahdilla. Laukaisualustoja voidaan myös liikutella, jotta niitä ei näkyisi satelliittikuvissa.
Lewis arvioi, että ohjussiilojen suuri määrä voi olla myös eräänlaista hämäystä ja että maa voisi sijoittaa niihin suhteellisen pienen määrän ohjuksia eri puolille maata. Yhdysvallat toimi samalla tavalla kylmän sodan aikana, jotta Neuvostoliitto ei tiennyt missä maa säilytti ohjuksiaan tiettynä hetkenä.
Silti uusien siilojen rakentaminen Kiinaan voisi Lewisin mukaan lisätä Yhdysvaltojen painetta uusia omia ydinaseitaan.