Kiinasta voi tulla kolmas ydinasemahti jo viidessä vuodessa – "Kasvattaa arsenaaliaan myös pommikoneilla ja sukellusveneillä"

11:05img
Maailmanselittäjät perkasivat läpi maailman ydinasevarustelun tilanteen. Käsittelyssä myös Iranin ydinohjelman tilanne ja se, mitä hyötyä ydinaseista Pohjois-Korealle todella on.
Julkaistu 25.10.2021 13:30
Toimittajan kuva
Laura Pylvänäinen

laura.pylvanainen@mtv.fi

@laurapylv

Yhdysvalloilla ja Venäjällä on yhä iso enemmistö maailman ydinaseista, mutta Kiina kasvattaa asearsenaaliaan vauhdilla. Maailmanselittäjät perkasivat ydinasevarustelun tilannetta maailmassa.

Venäjän ja Yhdysvaltojen ydinkärkien määrää rajoittava Uusi Start -aserajoitussopimus sai alkuvuodesta viiden vuoden jatkoajan. Näiden viiden vuoden aikana Yhdysvaltojen ja Venäjän on tarkoitus neuvotella uusi sopimus.

Sopimuksen ulkopuolella oleva Kiina näyttää käyttävän sopimusta omaksi edukseen kiriäkseen suurvaltoja kiinni sopimuksen voimassaoloaikana, arvioi Ulkopoliittisen instituutin tutkija Jyri Lavikainen.

– Seuraavan viiden vuoden aikana todennäköisesti käy niin, että Kiinasta tulee kolmas iso ydinasevalta, Lavikainen arvioi Uutisaamun keskustelussa.

Lue myös: Yhdysvallat ilmoitti ydinkärkiensä määrän ensimmäistä kertaa neljään vuoteen

Satellittikuvat paljastavat ydinsiilot autiomaassa

Lavikainen ei usko Kiinasta tulevan Yhdysvaltojen tai Venäjän veroinen ydinasevaltio, mutta hän arvelee maan kirivän esimerkiksi Ranskan ja Britannian ohi.

Tästä viitteitä antavat hiljattain julkisuudessa levinneet satelliittikuvat, joissa on tunnistettavissa huomattavia määriä ydinohjussiiloja Kiinan kahden eri autiomaan alueella. Lavikainen kertoo niitä olevan rakenteilla yli 200 tai ehkä jopa 300.

Muutos on merkittävä, vaikka osa voikin olla harhautustarkoituksessa rakennettuja, eikä niihin ole tarkoitus sijoittaa ohjusta. Aiemmin Kiinalla on ollut kaksikymmentä mannertenvälisten ohjusten siiloa.

– Samaan aikaan Kiina kasvattaa merkittävästi arsenaaliaan myös pommikoneilla ja sukellusveneillä, Lavikainen kuvailee Kiinan kilpavarustelua.

Kaksi vuotta sitten kaatui Venäjän ja Yhdysvaltojen INF-sopimus, joka kielsi keskipitkän matkan ohjukset. Sitä pidettiin myös Euroopan turvallisuuden kannalta merkittävänä.

– Yksi, ellei jopa päällimmäinen, syy sen kaatumiselle oli huoli Kiinasta. Kun Kiina on koko ajan kasvattanut keskimatkan ohjusten arsenaaliaan, erityisesti Venäjä ja Yhdysvallat ovat hyvin huolissaan, kuvailee dosentti Katariina Simonen Maanpuolustuskorkeakoulusta.

Lue myös: Pohjois-Korea testasi jälleen aseitaan – Japanin mukaan maa näyttää laukaisseen ballistisen ohjuksen

Mitä Kiina edeltä, sitä muut valtiot perässä

Nykyisin ydinaseita on yhdeksällä valtiolla. Noin 90 prosenttia niistä kuuluu Yhdysvalloille ja Venäjälle.

Lisäksi ydinaseet löytyvät Ranskalta, Britannialta, Kiinalta, sekä rajanaapureilta Intialta ja Pakistanilta, Lähi-idän ainoalta ydinaseen omistajalta Israelilta sekä Pohjois-Korealta.

Intia ja Pakistan ovat ryhtyneet ydinasekilpaan keskinäisen epäluottamuksen vuoksi. Myös Intia ja Kiina ovat huonoissa väleissä keskenään.

Tutkija Jyri Lavikainen huomauttaa, että käsillä voi olla tilanne, jossa kilpavarustelu kiihtyy Kiinan kasvattaessa omaa asearsenaaliaan. Kiinan perässä kilpavarusteluun voi ryhtyä Intia, minkä myötä joukkoon liittyy myös Pakistan.

– Asevalvontaarkkitehtuuri on tärkeä pitää vakaana, koska se voi alkaa purkautumaan heikosta lenkistä, Lavikainen kuvailee.

Maanpuolustuskorkeakoulun Katariina Simonen toteaa, että asevalvontayhteisöä tällä hetkellä huolettaa juuri Pakistanin ydinaseiden turvallisuus ja se, miten voidaan estää niiden päätyminen terroristien käsiin.

10:17img

Hylkiövaltiot kehittävät ydinaseita – mitä se merkitsee?

Lue myös: Raportti: Suomen asevienti supistui viime vuonna viidenneksen – viennin arvo laski alimmilleen sitten vuoden 2011

Tuoreimmat aiheesta

Ydinaseet