Kiina tukee Venäjän hyökkäyssotaa yhä suoremmin – ulkoministerit koolle Brysselissä

Xi Jinping Kiina Venäjä
Kiinan presidentin Xi Jinpingin pelätään tukevan Venäjää yhä enemmän Ukrainan sodassa.
Julkaistu 18.11.2024 05:38

MTV UUTISET – STT

Kiinan sanotaan nyt tekevän yhä suorempaa sotilaallista yhteistyötä Venäjän hyökkäyssodassa.

EU:n ulkoministerit kokoontuvat maanantaina Brysselissä tilanteessa, jossa Kiinan uskotaan tukevan yhä suoremmin Venäjän hyökkäyssotaa Ukrainassa. Kiinan on tiedetty jo aiemmin tukevan Venäjää epäsuorasti myös sotilasmateriaalissa hyödyttävillä kaksikäyttöisillä tuotteilla, mutta nyt Kiina näyttää ylittävän EU:n määrittelemän "punaisen viivan" yhä suoremmalla sotilaallisteknisellä yhteistyöllä.

Uutistoimisto Reuters kertoi jo syyskuussa Kiinan ja Venäjän yhteistyöstä pitkän kantaman lennokkien kehittämiseksi, mutta nyt myös EU:n sisällä tuotettu tiedustelutieto on vahvistanut lennokkeihin liittyvän Kiinan ja Venäjän välisen sotilasteknisen yhteistyön.

Ukrainan sodasta näyttää näiden tietojen perusteella tulevan yhä vahvemmin näyttämö, jossa Venäjän puolella sotaan osallistuvat yhä useammat länttä haastavat toimijat. Aiemmin Iran on tukenut Venäjää miehittämättömillä lennokeillaan, minkä lisäksi Pohjois-Korea on tänä syksynä lähettänyt Venäjälle sotilaita.

EU:n täytyisi saada aikaiseksi uskottava vastaus, mutta unionin sisältä löytyy yhä vastatoimiin penseästi suhtautuva maajoukko. Tiukkaa linjaa vastustavat tiettävästi erityisesti Unkari, Italia, Malta, Kypros, Slovakia ja Kroatia.

Kiina on kiistänyt, että se tekisi kolmansiin maihin kielteisesti vaikuttavaa yhteistyötä Venäjän kanssa.

Lue myös: NYT: Biden sallii Ukrainan käyttää pitkän kantaman ohjuksia Venäjää vastaan

Scholz soitti Putinille, Venäjä kiihdytti iskuja

Ulkoministerien kokouksen alla Saksan liittokansleri Olaf Scholz puhui perjantaina Venäjän presidentin Vladimir Putinin kanssa ensimmäistä kertaa yli kahteen vuoteen. Venäjä puolestaan iski sunnuntaina laajasti ukrainalaiseen siviili-infrastruktuuriin eri puolilla Ukrainaa.

Suomea ulkoministerien kokouksessa edustaa ulkoministeri Elina Valtonen (kok.). Hän kommentoi iskuja STT:lle sunnuntaina.

– Tämä kertoo siitä, että Venäjä ei kaihda mitään keinoja ja kohdistaa erityisesti siviiliväestöön iskuja, Valtonen sanoi.

3:01imgLokakuussa Saksan liittokansleri Olaf Scholz vakuutti Saksan tukevan Ukrainaa niin kauan kuin on tarpeen.

Lue myös: Scholz kommentoi puhelinkeskusteluaan Putinin kanssa

Viesti tulevalle hallinnolle

Sunnuntaina New York Times uutisoi, että Yhdysvaltain väistyvän presidentin Joe Bidenin hallinto olisi antanut Ukrainalle ensimmäistä kertaa luvan käyttää Yhdysvaltain toimittamia pitkän kantaman ohjuksia Venäjän maaperälle kohdistuviin iskuihin. Myös uutistoimisto AFP:n viranomaislähde vahvisti tiedot päätöksestä.

Euroopan pitäisi saada seuraavien kuukausien aikana myös vastavalittu Yhdysvaltojen presidentti Donald Trump vakuutetuksi siitä, että Ukrainan asia liittyy keskeisesti Yhdysvaltojen intresseihin. Tästä ministerien on tarkoitus keskustella lounaalla.

Keskeinen tulokulma EU:n puolelta todennäköisesti on, että Venäjän, Kiinan, Pohjois-Korean ja Iranin yhteistyö on uhka myös Yhdysvaltojen omalle turvallisuudelle.

Lue myös: Zelenskyin neuvonantaja tietää keinon, jolla saada Trump Ukrainan puolelle – "Erittäin hyvä sijoitus"

Tuoreimmat aiheesta

Ukrainan sota