Ukrainan B-suunnitelmalle on kysyntää Euroopassa, jossa sotaväsymys on lisääntynyt.
Ukraina saattaa tarvita realistisemman suunnitelman ainakin sodan seuraavaksi vuodeksi, kertovat eurooppalaisdiplomaatit yhdysvaltalaislehti Wall Street Journalille (WSJ).
Joidenkin eurooppalaisdiplomaattien mukaan Ukrainan sota-ajan tavoitteista ja strategiasta täytyy tulla käytännönläheisempiä.
Tähän asti Ukraina on painottanut, että rauha solmitaan vasta, kun Venäjä on valmis luopumaan kaikista Ukrainalta valloittamistaan alueista.
Venäjä miehittää noin viidesosaa Ukrainasta, joka puolestaan pitää hallussaan pientä osaa Venäjän Kurskin alueesta.
Lue myös: Venäjän eliittijoukkojen vastaisku Kurskissa on "röyhkeä ja tekee rumaa jälkeä"
Ukrainan B-suunnitelmalle on kysyntää Euroopassa, jossa sotaväsymys on lisääntynyt. Äskettäin Saksan liittokansleri Olaf Scholz viestitti maan haluavan nopean ratkaisun sotaan.
Läpi sodan länsimaat ovat mieluusti kertoneet tukevansa Ukrainaa niin pitkään kuin tarpeellista, mutta tuen laatua, määrää ja aseiden käyttöehtoja on kritisoitu.
Sen sijaan missään vaiheessa Ukrainan merkittävimmät tukijat eivät ole määritelleen, mitä Ukrainan voitto todellisuudessa tarkoittaa.
Ukrainan julkilausuttu tavoite heittää kaikki venäläisjoukot pois maasta on pahasti ristiriidassa sen tosiasian kanssa, että Venäjä on Itä-Ukrainassa edennyt hitaasti, mutta tasaisesti käytännössä koko kuluneen vuoden.
Vaikka Ukrainan yllätyshyökkäys rajan yli Venäjän Kurskin alueelle sai paljon positiivista julkisuutta, ei siitäkään ollut pysäyttämään Venäjän hyökkäystä Donetskissa.
Zelenskyi: Ukraina tarvitsee USA:n tukea
Viimeksi keskiviikkona Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi peräänkuulutti Yhdysvalojen avun tärkeyttä sodan voittamisessa. Zelenskyin mukaan Ukraina voi voittaa Venäjän vain Yhdysvaltojen ja muiden liittolaisten tuella.
Useat sota-asiantuntijat ovat todenneet, ettei Ukrainalle ole mahdollisuuksia käydä nykyisenkaltaista sotaa ilman, että länsimaiden tuki jatkuu nykyisellä tasolla.
Selvä uhka Yhdysvaltojen tuen jatkumiselle on Donald Trumpin mahdollinen valinta maan seuraavaksi presidentiksi. Trump on suhtautunut kielteisesti Ukrainan avokätiseen tukemiseen.
Zelenskyi puhui Yhdysvaltojen avun tärkeydestä sen jälkeen, kun hän oli tavannut Kiovassa vierailulla olevan Yhdysvaltojen ulkoministerin Antony Blinkenin keskiviikkona.
Blinken ilmoitti vierailunsa aikana Yhdysvaltojen antavan Ukrainalle uuden, yhteensä 717 miljoonan dollarin tukipaketin. Paketti on tarkoitettu energia-apuun, humanitaariseen apuun sekä miinanraivaukseen.
Ulkoministeri Blinken lupasi myös, että Yhdysvallat työskentelee sen eteen, että Ukraina saisi luvan käyttää pitkän kantaman ohjuksia iskuihin Venäjän maaperälle. Blinkenin mukaan asiasta on määrä keskustella perjantaina.
– Työskentelemme kiireisesti sen eteen, että Ukrainalla olisi käytössään se, mitä se tarvitsee voidakseen tehokkaasti puolustaa itseään, sanoi Blinken mediatilaisuudessa Kiovassa.
Myös Britannia lupaa toimittaa aseapua Ukrainaan vielä tämän vuoden aikana. Britannian ulkoministeri David Lammy oli Kiovassa yhdessä Blinkenin kanssa.