Suomessa on viimein herätty siihen, että ulkomaisia elokuvayhtiötä voi houkutella tännekin kuvaamaan tuotantojaan. Eksoottinen luontomme ja alan huimasti kehittynyt ammattitaito toivat Suomeen viime vuonna useita firmoja maailmalta.
Muutos vaati valtiolta satsausta, joka näyttää tuottavan hyvin: työtä ja verotuloja. Kiinalais-suomalaista suurelokuvaa Iron Sky: The Ark on kuvattu viime päivät Turussa.
Ohjaaja Timo Vuorensola on Iron Sky-elokuvien isä ja nyt on astuttu aivan uudelle tasolle. Kiinalaiset elokuvamogulit ihastuivat kuunatsien kummallisiin seikkailuihin, vaikka Kiinan sensuuri ei elokuvaa kelpuuttanut. Niinpä se levisi Kiinassa piraattikopioina.
Kiinan ja Suomen suuri yhteistyö
Nyt tehdään Iron Skyn kolmatta osaa, joka on aivan itsenäinen scifi-hullujen kiinalaisten kirjoittama tarina. Kuvio on tavallaan kuin franchising-bisnestä. Vuorensola ohjaa, mutta hän sopi Iron Sky-brändin käyttämisestä kiinalaisten kanssa. Rahaa tuli tiskiin 25 miljoonaa dollaria – se on uuden elokuvan budjetti!
Onneksemme Vuorensolan isänmaakin pääsi tuotantoon mukaan. Turussa Akatemiantalon kaunis ja aavemainen sali on ollut viime päivät Iron Skyn hiukkasen kieli poskessa viritettyjen salaliittojen tapahtumapaikkana. Näin siksi, että Suomen päättäjät heräsivät viimein.
Vuoden 2017 alusta meillä on maksettu tuotantokannustimeksi nimettyä tukea, jolla ulkomaisia firmoja houkutellaan Suomeen. Malli on yksinkertainen.
Tuo rahasi meille, saat osan takaisin
Kun ulkomainen elokuvafirma leiriytyy tänne ja ostaa palveluja: tekniikka, majoitus, catering ynnä muuta, valtio palauttaa 25 prosenttia näistä kuluista takaisin. Rahaa on varattu 10 mijoonaa euroa vuodessa. Ja kas, Suomessa teki elokuvia heti viime vuonna 24 ulkomaista firmaa. Rahaa jäi maahan tuon 10 miljoonan palautuksen jälkeen 30 miljoonaa euroa.
– Kilpailu on kovaa maailmalla. Useissa Euroopan maissa näitä kannustimia on ollut jo kymmeniä vuosia, kertoo työ- ja elinkeinoministeriön neuvotteleva virkamies Petra Tarjanne, joka on saapunut seuraamaan Iron Sky- salaseuran kuvauksia Turkuun.
Tarjanteen mukaan homma lähti 2017 alusta todella hyvin liikkeelle - 10 miljoonaa euroa oli käytetty kuudessa kuukaudessa. 24 ulkomaista yhtiötä filmasi Suomessa viime vuonna ja kulutti 40 miljoonaa euroa täällä. Suomeen jäi 10 miljoonan eli 25 prosentin palautuksen jälkeen 30 miljoonaa euroa.
Tuki ratkaisi – Turkuun tultiin
Timo Vuorensolan mukaan Suomen tukijärjestelmä ratkaisi päätöksen tulla Turkuun. Elokuvaa tehtiin 100 päivää Kiinassa, mutta turkulaisia saleja sieltä ei löydy – tai ehkä Vuorensola ei halunnut löytääkään. Liki oli, ettei menty Saksaan, koska vasta joulukuussa päätettiin toisin.
– Suomi on aika kallis maa. Onneksi täälläkin on saatu tuotantokannustin rullaamaan, myhäilee Vuorensola Akatemiantalon hämärissä.
Niin, kyllähän Turusta löytyy varmasti hyvää ruokaa ja siistejä majataloja, mutta tarvitaan myös paikallista elokuvaosaamista.
Osaamisemme on kansainvälistä tasoa
– Suomesta löytyy jo loistavaa osaamista. En epäillyt yhtään, tuumii Vuorensola. Tärkeintä oli löytää sopivat kuvauspaikat. Henkilöstö ja kalusto ovat kansainvälistä tasoa. Tällainen kehitys luo työllisyyttä ja uutta bisnestä.
– Yhtä hyvältä näyttää jatkokin, vakuuttaa ministeriön virkanainen Petra Tarjanne. Meillä kuvataan piakkoin useita ulkomaisia tv-sarjoja ja elokuvia, joissa näkyy maamme luonto ja Suomen Lappi.
1:04