Koulukiusaaminen on valitettavan yleinen ilmiö myös Kiinassa – yllättävää ehkä länsimaalaisesta perspektiivistä on se, että Kiinassa myös korkeakouluissa ja ammattikouluissa monet joutuvat kiusaamisen uhreiksi.
Taustalla vaikuttaa kiinalainen koulujärjestelmä. Kilpailu hyvistä koulupaikoista on äärimmäisen kovaa, ja jo ekaluokkalaiset joutuvat opiskelemaan tosissaan niin koulussa kuin koulun ulkopuolellakin.
Kuri kouluissa on kovaa, ja koulun jälkeen vanhemmat valvovat tarkkaan, että lapset tekevät kotitehtävänsä. Jopa alakouluikäisten on tehtävä päivittäin läksyjä useamman tunnin ajan.
Kun nuori viimein useiden vuosien urakan jälkeen pääsee tavoitteeseensa, eli sisällä hyvään yliopistoon tai muuhun oppilaitokseen, saa hän viimeinkin hetkeksi hengähtää ja ottaa rennosti.
Yliopisto- tai muu korkeakouluopiskelu tarjoaa myös suurelle osalle kiinalaisista oppilaista elämän ensimmäisen tilaisuuden olla perheensä valvonnan ulkopuolella. Näin siksi, että opiskelu tapahtuu usein kaukana kotoa, ja oppilaat asuvat koulujen asuntoloissa. Tähän yhtälöön astuu helposti mukaan kiusaaminen.
Aihetta kiusaamiseen antaa muun muassa koulujen asuntolajako. Samaa pääainetta opiskelevat laitetaan aina asumaan keskenään, eli he viettävät käytännössä yhdessä 24/7 – tulivatpa he sitten toimeen tai eivät.
Kiinalaisissa opiskelija-asuntoloissa samassa huoneessa asuu 4-8 nuorta ja luonnollisesti näissä ahtaissa tiloissa tulee erimielisyyksiä. Huonetoverien vaihtaminen on myös käytännössä todella vaikeaa, ellei mahdotonta.
Murre-erot erottavat lapsia
Kiusaamista esiintyy myös Kiinan alakouluissa – niissä kiusaamisen kohteeksi valikoituu huomattavan usein lapsi, joka on kotoisin toiselta paikkakunnalta kuin valtaosa oppilaista.
Tämä taas johtuu siitä, että Kiinassa murre-erot eri provinssien välillä ja joskus saman maakunnan eri kaupunkien välillä ovat niin suuret, etteivät eri alueilta tulevat ymmärrä toisiaan.
Kouluissa opetus tapahtuu putonghualla eli yleiskiinalla, mutta välitunneilla ja koulun jälkeen puhutaan paikallista murretta. Jos lapsi tai nuori ei pysy mukana paikallisten jutuissa, jää hän helposti ulkopuolelle tai joutuu muiden silmätikuksi.
Vanhempien ymmärrys netistä vähentää verkkokiusaamista
Netin yleistymisen myötä myös verkossa tapahtuvasta kiusaamisesta on tullut surullisen yleistä Kiinassa. Itse asiassa se on kiusaamisen pääasiallinen muoto peruskoulu- ja lukioikäisillä.
Jo hyvin nuorilla oppilailla on älypuhelimet ja tällä tavoin netti käytössään jopa oppituntien aikana.
Nettikiusaamisesta on tehty Kiinassa paljon sosiologista tutkimusta ja tällä tavoin ilmiöstä on yritetty saada keskustelua aikaiseksi. Tutkimuksissa on selvinnyt, että muun muassa opettajat ja vanhemmat ovat harvoin selvillä siitä, mitä nuoret oikeastaan netissä puuhaavat.
Taustalla vaikuttavat sukupolvierot – vanhemmat ihmiset eivät osaa käyttää nuorten suosimia ohjelmia, eivätkä edes tiedä niiden olemassaolosta.
Toisaalta tutkimuksissa on myös selvinnyt se, että jos opettajat ja vanhemmat paneutuvat nuorten netinkäyttötapoihin ja valvovat niitä, on sillä on merkittävä vaikutus nettikiusaamisen vähentämiseen.
Myös perinteiseen kiusaamiseen on Kiinassa pyritty puuttumaan. Maahan ovat viime aikoina rantautuneet muun muassa kansainväliset koulukiusaamisen vastaiset kampanjat.
Tosin ne ovat menestyneet paremmin kansainvälisissä kouluissa kuin tavallisissa paikallisissa kouluissa.
MTV3 – Linda Ma, Shanghai