Kiinan ulkoministeriöltä erikoinen tulkinta Venäjän toimista: Sama vastaus kaikkiin kysymyksiin

Kiinalla tuntuu olevan vaikeuksia muodostaa kantaa Venäjän toimista Ukrainassa. Kiinan ulkoministeriö antoi siitä eilen varsin erikoisen näytön.

Kiinan ulkoministeriön tiedotustilaisuudesta nauhoitetun tallenteen mukaan ulkoministeriön tiedottaja Wang Wenbin toisti käytännössä yhtä lausetta, kun kansainväliset uutistoimistot kysyivät häneltä useaan otteeseen Kiinan kannasta Ukrainan tilanteeseen.

Lauseen keskeinen sisältö oli se, että Kiina jatkaa kommunikointia kaikkien asiaankuuluvien osapuolten kanssa: Kiina kehottaa kaikkia osapuolia maltillisuuteen, ratkaisemaan erimielisyydet neuvotteluin ja välttämään tilanteen jatkuvaa kärjistymistä.

Lehdistötilaisuus pidettiin ennen kuin Yhdysvallat ja Euroopan unioni ilmoittivat uusista pakotteista Venäjälle, joten tarkkoja kysymyksiä aiheesta ei voitu esittää. 

Kiinan ulkoministeriö vastasi kuitenkin mahdollisia pakotteita koskevaan kysymykseen samalla lauseella. Vastaus oli sama myös sen suhteen, mitä Kiina ajattelee siitä, että Venäjän presidentti Vladimir Putin tunnusti Itä-Ukrainan separatistialueet.

Vielä kummallisemmaksi näytelmän teki se, että paikalla olleet Kiinan valtionmedian edustajat kyselivät täysin Ukrainan tilanteeseen liittymättömiä kysymyksiä, kuten onko Kiinan suurlähettiläs Afrikan sarven alueelle nimetty.

Vaihtoehdot vähissä

Osa ympäripyöreistä vastauksista selittynee sillä, että Kiinan keskushallinnossa varmasti pohditaan kellon ympäri, mitä tilanteessa tulisi tehdä. 

On mahdollista, että lehdistötilaisuuden virallisessa retoriikassa Kiinan viesti on se, että koko konfliktin aiheuttaja on länsimaat, Yhdysvallat edellä, niiden asetettua pakotteita Venäjälle. Lisäksi Yhdysvallat perui Venäjän ja Yhdysvaltojen ulkoministereiden huomiselle kaavaillun tapaamisen.

Kiinalla ei silti ole pöydällään kuin hankalia päätöksiä. Sitä mukaa kuin aseellisen konfliktin todennäköisyys on kasvanut, se on vaatinut asian ratkaisemista diplomatian keinoin. 

Kiinan ja USA:n välit lämmenneet

Kiinan on myös jatkossa entistä vaikeampaa pitää yllä sekä hyviä suhteita Venäjään, vältellä Venäjälle asetettujen sanktioiden vaikutuksia pitääkseen yllä kauppasuhteita Eurooppaan että pitää yllä edes jonkinlaisia yhteyksiä Yhdysvaltoihin.

Ongelmaksi muodostuu myös se, että Kiinan ja Venäjän välit ovat lämmenneet kuluneen vuoden aikana. 

Niiden huipentuminen nähtiin, kun Venäjän ja Kiinan presidentit tapasivat Pekingin talviolympialaisten yhteydessä. Yhteisessä julkilausumassa johtajat vahvistivat tukensa toistensa ulkopolitiikalle samalla kun he sopivat laajemmista turvallisuuskysymyksistä.

Venäjältä tukea Kiinan Taiwan-politiikalle

Venäjä taas on ilmaissut tukensa Kiinan Taiwan-politiikalle. Tämän kuun ensimmäisellä viikolla pidetyn tapaamisen jälkeen Vladimir Putin ylisti maansa ennennäkemättömän hyviä suhteita Kiinaan aikana, jolloin jännitteet lännen kanssa lisääntyivät muun muassa Ukrainan kysymyksiin liittyen.

Viime lauantaina Kiinan ulkoministeri Wang Yi sanoi Münchenin turvallisuuskonferenssissa, että Minskin sopimus on ainoa keino Ukrainan tilanteen ratkaisemiseksi. Wangin mukaan Ukrainan ei tulisi olla eturintaman asemassa, kun suurvallat kilpailevat keskenään.

Minskin sopimuksella viitataan vuosina 2014 ja 2015 solmittuihin sopimuksiin, joiden pyrkimyksenä oli taata tulitauko Ukrainan hallituksen ja Venäjä-mielisten separatistien välillä Itä-Ukrainassa. YK:n turvallisuusneuvosto on tunnustanut ja tukenut sopimuskokonaisuutta.

Lue myös:

    Uusimmat