Kiina kommentoi Stubbin väitettä

Kiinan ulkoministeriö on kommentoinut presidentti Alexander Stubbin lausuntoa, jonka mukaan Venäjä on niin riippuvainen Kiinasta, että yksi puhelinsoitto lopettaisi Ukrainan sodan.

Kiinan ulkoministeriön tiedottaja Mao Ning sanoi Kiinan ja Venäjän olevan itsenäisiä valtioita, jotka ovat yhteydessä toisiinsa ratkaistakseen Ukrainan tilanteen. 

Kiinan kommenteista uutisoi venäläinen uutistoimisto Tass.

– Ensinnäkin, sekä Kiina että Venäjä ovat itsenäisiä ja riippumattomia suurvaltoja. Me olemme järjestelmällisesti rauhan ja keskustelun puolella ja pidämme yhteyttä kaikkiin osapuoliin, mukaan lukien Venäjään, Mao Ning totesi, kun häntä pyydettiin kommentoimaan Stubbin näkemystä.

– Me jatkamme rakentavaa rooliamme ja autamme ratkaisemaan kriisin poliittisin keinoin, Mao Ning jatkoi.

Stubbin mukaan Venäjän riippuvuus Kiinasta antaa jälkimmäiselle suhteettomasti valtaa.

– Väitän, että Venäjä on Kiinasta nyt niin riippuvainen, että yksi puhelinsoitto presidentti Xi Jinpingiltä ratkaisisi tämän kriisin, presidentti Stubb sanoi Bloombergille.

– Jos hän sanoisi "on aika aloittaa rauhanneuvottelut", Venäjän olisi pakko tehdä niin. Heillä ei olisi muita vaihtoehtoja, Stubb jatkoi.

Venäjän on katsottu ajautuneen Kiinan syliin sen jälkeen, kun länsimaat suurilta osin katkaisivat taloudelliset ja diplomaattiset suhteensa Venäjään tämän aloitettua suurhyökkäyksensä Ukrainaan helmikuussa 2022.

Haastattelussa Stubb kuvaa Venäjän Ukrainaa vastaa käymää sotaa imperialistiseksi ja kolonialistiseksi.

– Jos Kiina on aidosti kiinnostunut kansallisvaltioiden välisistä harmonisista suhteista, ei se voi sallia Venäjän käyvän imperialistista, aggressiivista ja kolonialistista sotaa itsenäistä kansallisvaltiota vastaan, Stubb totesi.

Rauhasta ei neuvotella

Tällä hetkellä Ukraina ja Venäjä eivät julkisuudessa olevien tietojen perusteella käy minkäänlaisia rauhanneuvotteluita.

Kesäkuussa Sveitsissä järjestetyn rauhankonferenssin päätöslauselmassa todettiin muun muassa, että "Ukrainan alueellista koskemattomuutta tulee kunnioittaa". Sen enempää Kiina kuin Venäjäkään ei osallistunut kokoukseen.

– Kiina on aina edellyttänyt, että kansainvälisen rauhankokouksen pitäisi olla sekä Venäjän että Ukrainan hyväksymä ja molempien osapuolien pitäisi olla yhtäläisesti mukana, sanoi Kiinan ulkoministeriön tiedottaja Mao Ning Sveitsin rauhankokouksesta toukokuun lopulla.

– Kaikista rauhansuunnitelmista pitäisi keskustella reilusti ja tasapuolisesti, Ning jatkoi.

Venäjän presidentti Vladimir Putin totesi ennen rauhankonferenssia, että sota voi loppua, jos Ukraina luopuu tavoitteestaan liittyä sotilasliitto Natoon ja luovuttaa Venäjälle neljä aluetta, joita Venäjä ei tälläkään hetkellä kokonaan hallitse.

Ukraina ja länsimaat tyrmäsivät aloitteen täysin. Kreml katsoi kuitenkin, että Ukrainan tulisi pohtia tarjousta, koska se heijastaa tilannetta rintamalla.

– Nykyinen dynamiikka rintamalla näyttää selvästi, että tilanteen huononeminen ukrainalaisten kannalta jatkuu. On luultavaa, että sellainen poliitikko, joka panee maansa edun oman ja käskijöidensä edun edelle, pohtisi tällaista ehdotusta, sanoi Kremlin edustaja Dmitri Peskov kesäkuussa.

Tiistaina Unkarin pääministeri Viktor Orbán ehdotti Ukrainan vierailunsa aikana tulitaukoa Venäjän ja Ukrainan välille. Tulitauko voisi Orbánin mukaan kiihdyttää rauhanneuvotteluita.

Lue myös:

    Uusimmat