Petri Sarasteen kolumni: Länsimaissa Putinin toiminta tuntuu käsittämättömältä – kuvittelee ehkä olevansa kuin muinainen sotaherra

1:51imgKirjeenvaihtaja Petri Saraste kertoo, miten Ukrainassa on varauduttu mahdolliseen hyökkäykseen.
Julkaistu 20.02.2022 11:49
Toimittajan kuva

Petri Saraste

petri.saraste@mtv.fi

Koska tuo Venäjän isottelu, uhkailu, vallanhimo ja muiden alistaminen loppuu? Sitä on moni eurooppalainen kysynyt ihmeissään viimeisien kuukausien aikana jääden kuitenkin vailla kunnollista vastausta, kirjoittaa kirjeenvaihtaja Petri Saraste.

Länsimaissa Vladimir Putinin toiminta tuntuu täysin käsittämättömältä. Moni on yrittänyt keksiä syitä hänen toiminnalleen, mutta turhaan. Naton laajentuminen, sisäiset ongelmat, etupiirin maiden kurissa pitäminen, naapureiden luonnonvarojen ryöstäminen vai Putinin ikääntyminen. Selityksiä kyllä löytyy.

Lokakuussa 70 vuotta täyttävä Putin kuvittelee ehkä olevansa kuten muinainen sotaherra ja valloittaja Tšingis-kaani, joka nosti Mongolian lähes 100 vuoden ajaksi maailman herruuteen halliten suuria osia Euraasiassa ja Euroopasta hyökäten muun muassa Kiinan Jing-dynastian kimppuun.

Suur-Mongolialle kävi kuitenkin lopulta köpelösti. 32 miljoonan neliökilometrin valtakunta kutistui 1,5 miljoonan ja kolmen miljoonan asukkaan lilliputtivaltioksi Kiinan kainaloon. Sitten suuruuden aikojen Mongoliasta ei paljon ole kuulunut.

Eläkkeellä oleva amerikkalaiskenraali totesi osuvasti, että on aivan eri asia valloittaa kuin säilyttää. On eri asia pakottaa ihmiset tänä päivänä voimakeinoin demokratiasta tyrannin alaisuuteen. Ukrainan 45 miljoonan ihmisen hallitseminen pakkokeinoin ei vain enää onnistu kuin joskus ennen. Ukrainalaiset ovat saaneet maistaa jo kohta vuosikymmen ajan vapautta.

Luottamus ja ystävät kaikkoneet

Kokemusta Venäjällä pitäisi olla myös suurvalta-ajoistaan, kun neuvostojoukot yrittävät saada kymmenen vuoden ajan Afganistania hallintaansa.

Tappio tuli ja se oli osaltaan vaikuttamassa jopa koko neuvostoimperiumin romahtamiseen.

1979-89 vuosinakin Neuvostoliitto pelkäsi Yhdysvaltojen laajentavan sotilaallista läsnäoloaan alueella. Afganistaniin lähdettiin itsevarmoina ja peitset ojossa. Sota Afganistanissa ei ollut sen enempää laillinen, kunniallinen kuin voitollinenkaan. Neuvostoliitto sai pitkään paikkailla sodasta saamiaan haavoja. Trauma on takaraivossa vieläkin.

Putinin päämääränä on palauttaa neuvostoaikainen imperiumin valta-asema ja yhdistää slaavit keskenään. Tämän hän on moneen kertaan sanonut myös julki.

Mutta tekisikö se Venäjästä vahvemman? Tällä hetkellä näyttää siltä, että luottamus ja ystävät Valko-Venäjää, Kiinaa ja Pohjois-Koreaa lukuun ottamatta ovat kaikonneet.

Lue myös: Tämä on tilanne Ukrainan kriisissä tänään: Donetskin keskustassa on kuultu räjähdyksiä

Tuoreimmat aiheesta

Ukrainan sota