Yina Ye saapui vuonna 2011 Kiinasta Suomeen opiskelemaan Helsingin Yliopistoon. Hän halusi kokea omasta kotimaastaan huomattavasti poikkeavaa kulttuuria ja sitä hän löysikin. Yina kertoo rakastuneensa Suomessa puhtaaseen luontoon, turvallisuuteen ja ihmisten väliseen luottamukseen.
Suomen vetovoima oli Yinalle niin suuri, että nyt kuusi vuotta myöhemmin hänellä on täällä toiminnassa virtuaalitodellisuuteen keskittynyt BetterDay Innovation -startup-yritys.
-Monet ulkomaisista ystävistäni lähtivät Suomesta valmistuttuaan kulttuurin, sään tai huonon työllisyystilanteen takana. Minä päätin jäädä, Yina kertoo MTV Uutisille.
BetterDay Innovation on keskittynyt virtuaalitodellisuuden elämysten tarjoamiseen vanhuksille. Tavoitteena on lisätä hoitolaitoksissa elävien seniorien aktiviteetteja. Ajatus lähti liikkeelle siitä, kun Yinan ystävän isoäiti kaatui talvella ja mursi samassa rytäkässä lantionsa.
-Hänen perheelleen kerrottiin, että tilanne saattaa olla kohtalokas. Oli uskomatonta ajatella, että murtunut luu voisi olla potilaalle kohtalokas. Mutta itse asiassa vaara piilee siinä, että potilas ei voi harrastaa aktiviteetteja kuntoutumisajan aikana. Tästä mm. seuraa tuki- ja liikuntaelinten ongelmia.
Väestö ikääntyy, hoitokodit täyttyvät
Yina kertoo, että väestön ikääntyessä vanhainkodit täyttyvät. Laitoksissa ja sairaaloissa moni ihminen ei saa riittävästi aktiviteetteja. Moni ei pääse sairauksien takia käymään kunnolla edes ulkona.
-Haluamme motivoida ja aktivoida vanhuksia digitaalisten ratkaisujen avulla. Virtuaalitodellisuuden avulla vanhuksilla on mahdollisuus päästä katsomaan rentouttavampia ja viihteellisempiä ympäristöjä. Interaktiivinen virtuaalitodellisuus on vanhuksillekin helppo ymmärtää, koska se toimii intuitiivisesti, Yina kertoo.
BetterDay Innovation tarjoaa vanhuksia hoitaville laitoksille kokonaisvaltaista pakettia, jolla vanhusten oleskeluun annetaan uutta sisältöä.
-Tarjoamme laitoksille virtuaalilaitteet, ohjelmiston ja asennuksen. Ohjelmistoissa ei ole kyse pelkästään 360 asteen videoiden tarjoamisesta. Tarjoamme interaktiivisista virtuaalitodellisuuden kokemusta, jossa ihmisille annetaan tosielämää simuloivia tehtäviä viihtyisässä ympäristössä. Tarkoituksena on parantaa henkistä, kognitiivista ja fyysistä terveyttä, Yina tarkentaa.
BetterDay on tarjonnut toistaiseksi virtuaalielämystä, jossa soudetaan kesäisellä järvellä lähellä kesämökkejä. Lisää sisältöjä ollaan Yinan mukaan tuomassa pian.
BetterDay käyttää kokoonpanossa Samsungin Gear VR-virtuaalilaseja. Lisäksi käyttäjien aktiivisuutta kerätään erilaisten sensorien avulla.
Runsaasti positiivista palautetta, joskaan ei kaikilta
Yinan mukaan käytännön kokeiluissa seniorit ovat antaneet hyvin positiivista palautetta virtuaalilasien käytöstä.
-Moni vanhus on saanut virtuaalimaailmassa kulkemisesta iloa ja intensiivistä harjoitusta. Samalla monella tuli mieleen vanhoja muistoja.
Yinan mukaan osa suhtautui laseihin alkuun uteliaan hermostuneesti.
-Mutta hekin alkoivat kokeilla niitä, kun huomasivat muidenkin käyttävän niitä.
Yina kuitenkin toteaa, että lasien käyttö ei ole aivan ongelmatonta, sillä virtuaalimaailman ympäristöjen katselu voi aiheuttaa huimausta. Kaikki eivät ole edes halunneet laittaa virtuaalilaseja päähänsä.
Tähtäimessä Kiinan suuret markkinat
BetterDay Innovation aikoo tähdätä kehittämällään palvelukonseptilla lähitulevaisuudessa Kiinan jättimäisille markkinoille. Muutamia kontakteja kiinalaisiin hoitolaitoksiin on jo saatu ja kiinnostusta tuntuu olevan.
-Kiinassa monet nuoret ovat muuttaneet isoihin kaupunkeihin, jolloin vanhuksia kohtaavat monet haasteet - yksinäisyydestä hyvien hoivapalveluiden saamiseen, Yina toteaa.
Yina kertoo, että startup-yrittäjyys on nyt iso juttu Kiinassa teknologiasektorilla. Ja koska markkinat ovat suuret, niin yrityksien arvotukset ovat suurempia kuin Suomessa. Samaan aikaan kilpailu on kovaa.
-Myös työkulttuuri on erilainen. Kiinassa työskentelevä yrittäjäystäväni sanoi, että he työskentelevät lähes 20 tuntia päivässä ja tämä tuntuu aika tavanomaiselta kiinalaisessa startup-elämässä. Kovan työn kulttuurilla on etunsa, mutta pidemmän päälle myös haittoja, toteaa Yina.
Yrityksen perustamisen palvelut ystävällisiä, toisin kuin verokarhu
Yinan mukaan oman startup-yrityksen perustaminen on ollut Suomessa helppoa ja yrittäjille tarjotut palvelut ovat olleet ystävällisiä.
-Rahoitus, yrityshautomot ja startup-tapahtumat tukevat erittäin hyvin varhaisen vaiheen startup-yrityksiä Suomessa. Suomella on lisäksi hyvä maine ja ekosysteemi terveys- ja ympäristöteknologian saralla.
Kaikki ei kuitenkaan suinkaan ole pelkkää juhlaa Suomessakaan.
-Suomalaiset vero- ja sosiaaliturvakäytännöt eivät tunnu olevan kovin ystävällisiä yrittäjiä kohtaan. Joskus olisi kannattavampaa taloudellisesti olla työtön kuin yrittäjä, Yina ihmettelee.
HTML Fragment