Tiesitkö? Näin hyödynnät valoteknologiaa päivittäin

8:29img
Katso videolta, miksi valoteknologia on tärkeää jokaiselle.
Julkaistu 17.09.2023 21:01
Toimittajan kuva

Veera Nikkanen

veera.nikkanen@mtv.fi

Valolla on tärkeä rooli teknologiakehityksessä. Huomenta Suomessa vierailleet Itä-Suomen yliopiston professori Jyrki Saarinen sekä Photonics Finlandin toiminnanjohtaja Juha Purmonen kertovat, miksi valo on teknologialle niin tärkeää. 

Jyrki Saarisen mukaan valolla on paljon uniikkeja ominaisuuksia, jotka tekevät siitä poikkeuksellisen hyvän työkalun. Valon nopeus on esimerkiksi universumin suurin nopeus. 

Eihän meillä olisi ihmisiä, eläimiä tai maapalloa ilman valoa, kertoo Saarinen. 

Valon tiedettä ja tekniikkaa kutsutaan fotoniikaksi. Fotoniikka liittyy valon tuottamiseen, välittämiseen, vastaanottamiseen ja muokkaamiseen. Valoa käytetään paljon päivittäisessä teknologiassa ilman, että sen merkitystä tullaan ajatelleeksi. 

Varmasti tuo internet on ensimmäinen sellainen. Jos merenpohjassa ei menisi optisia kaapeleita, niin meillä ei tieto liikkuisi, Juha Purmonen kertoo

Monien kotiin tulee nykyisin valokuitukaapeli, joka ei päästä valoa karkaamaan kaapelin ulkopuolelle. Laserilla kulkeva valo mahdollistaa nopean tiedonsiirron. 

Tämä on yksi merkittävistä fotoniikan saavutuksista. Aika on ajanut jo kauan sitten ohi kuparikaapeleista, kertoo Saarinen. 

Valon avulla voidaan myös siirtää huomattavasti suurempia määriä tietoja kuparikaapeleihin verrattuna. 

Purmosen mukaan valoa tarvitaan matkapuhelimissa, sillä se mahdollistaa näyttöjen ja kameroiden käytön. Fotoniikkaa hyödynnetään paljon myös esimerkiksi terveydenhuollossa. 

Lue myös: Peloteltiinko sinuakin lapsena pallosalamalla? Tämä mystisestä ilmiöstä pitää tietää

Tulevaisuudessa fotoniikkaa hyödynnetään entistä laajemmin

Tulevaisuudessa fotoniikkaa tullaan Purmosen mukaan käyttämään esimerkiksi virtuaalitodellisuuden kehittämisessä. 

Ennustan, että lisättyä todellisuutta ja virtuaalitodellisuutta hyödynnetään tulevaisuudessa laajemmin ihan kuluttajapuolella, Purmonen sanoo. 

Hän uskoo myös, että fotoniikkaa hyödynnetään tulevaisuudessa entistä enemmän energiantuotannossa esimerkiksi aurinkokennojen avulla.

Suomesta löytyy fotoniikan alalta vahvaa osaamista niin yliopistoista kuin yritysmaailmastakin.

Me olemme kova tekijä fotoniikassa, Saarinen kertoo. 

Purmosen mukaan Suomessa ollaan erityisen hyviä esimerkiksi kuvantamisessa ja havainnoinnissa sekä mikro- ja nanofotoniikassa. 

Katso koko haastattelu yllä olevalta videolta!

Lue myös: Mikä määrittelee sateenkaaren värien järjestyksen? Näin tiede selittää väri-ilmiön, jossa et mustaa tai valkoista näe

Lue uusimmat lifestyle-artikkelit!

Tuoreimmat aiheesta

Teknologia