Suomen rakennuskannassa piilee valtava negawattipotti. Termi kuvaa energiansäästöä eli negawatteja syntyy aina kun, asiat tehdään aiempaa pienemmällä energialla.
– Kiinteistökannan energiatehokkuudessa pystyttäisiin vuosittain säästämään kolme ja puoli miljardia euroa, arvioi LeaseGreen Oy:n toimitusjohtaja Tomi Mäkipelto.
– Tämä erittäin suuri summa kannattaisi laittaa kansakunnan kilpailukyvyn parantamiseen eikä tuhlata energiassa, hän jatkaa.
LeaseGreen on erikoistunut energiatehokkuuteen ja on ollut mukana yli 500 hankkeessa eri puolilla Suomea. Mäkipellon mielestä energiatehokuuteen kannattaa satasta myös vanhoissa kiinteistöissä.
– Energian kokonaishinta on noussut noin viisi prosenttia vuodessa koko 2000-luvun. Tämä tarkoittaa sitä, että nyt ne toimenpiteet, mitkä ovat muualla olleet jo aikaisemmin kannattavia, ovat myös täällä Suomessa kannattavia.
Älykäs ilmastointi säästää rahaa
Esimerkiksi 30 vuotta vanhoihin ilmanvaihtojärjestelmiin voidaan tuoda lisää älykkyyttä ja tehoa, jotka säästävät energiaa.
– Jos siellä on paljon ihmisiä, sinne vaihdetaan enemmän ilmaa, jotta siellä on hyvä olla. Jos kiinteistö on tyhjillään, silloin tarvetta ei ole niin paljon, toteaa Mäkipelto.
Uutta tekniikkaa on hyödynnetty myös työeläkeyhtiö Varman omistamien kiinteistöjen energiatalkoissa.
– Ilmanvaihdon ohjauksessa pystytään hiilidioksidimäärän perusteella säätämään ilmanvaihtokoneitten tehoa, sanoo Varman kiinteistökehitysjohtaja Aarne Markkula.
Varman omistamissa toimistokiinteistöissä energiatalkoot alkoivat neljä vuotta sitten. Tavoitteena on säästää energiaa kuusi prosenttia vuoteen 2016 mennessä. Nyt kasassa on jo 5,5 prosenttia ja säästöt näkyvät myös rahassa. Tähän mennessä vuosisäästö on noin 700 000 euroa. Kun projekti on valmis, summa on vieläkin suurempi.
– Varman kokoisessa kiinteistökannassa puhutaan ihan miljoonasäästöistä, sanoo Markkula.
Remontin voi rahoittaa tulevilla säästöillä
Yksi LeaseGreen Oy:n hankkeista on Turun Koivulan liikekeskuksen remontti.
- Rakennus on valmistunut vuonna 1989 ja koneet ovat elinkaarensa päässä, kertoo rakennuksen pääomistajan Trevian Asset Managementin toimitusjohtaja Reima Södervall.
Mutta pelkkä ikä ei riitä käynnistämään isoa satojen tuhansien eurojen remonttia, vaan niitä lykätään rahoitushankaluuksien takia.
– Yleensähän kaikki haluaisivat kauheasti säästää energiaa ja investoida. Mutta sitten todetaan, että nämä säästöhän alkavat näkyä vasta vuosien kuluttua, kertoo Södervall.
Koivulan liikekeskuksen remontti saatiin käyntiin, kun tarjolle tuli LeaseGreenin rahoitus, joka ei sido omistajan pääomia remontin aikana.
– Energiatehokkuushankkeissa pystytään tiputtamaan keskimäärin 20 prosenttia kiinteistön vuosittaisia energiakustannuksia. Ja säästyvillä kustannuksilla pystytään myös rahoittamaan energiatehokkuushankkeita, sanoo LeaseGreen Oy:n toimitusjothaja Tomi Mäkipelto.
– Tässä rahoitusmallissa me pääsemme hyödyntämään taloudellisessa mielessä sen investoinnista pitkällä aikavälillä syntyvän säästön oikeastaan ihan heti, toteaa Södervall.
Käytännössä remontti siis rahoitetaan säästöillä, joita saadaan, kun energiaa kuluu aiempaa vähemmän. Kuukausierä on periaatteessa pienempi kuin remontissa syntynyt ernergiansäästö.
– Me seuraamme varmasti tosi tarkasti, miten tämä Koivulan hanke toteutuu ja kuinka hyvin nämä LeaseGreenen lupaukset pitävät paikkansa, toteaa Södervall.
Parhaimmillaan säästöt ovat niin isoja, että remontti voi myös hillitä vuokrankorotuspaineita.
Trevianin Asset Managementin hallinnoimilla rahastoilla on yli 250 kohdetta, joista vähittäiskauppatiloja on noin 150. Energiasäästö on osa yhtiön strategiaa, jolla säästetään kuluja ja jatketaan hyvillä kauppapaikoilla sijaitsevien kiinteistöjen elinkaarta.