Viime vuonna Suomessa sijoitettiin kiireellisesti pois kotoaan noin 4400 lasta. Vajaassa kahdessakymmenessä vuodessa sijoitusten määrä on lähes kymmenkertaistunut. Kunnissa pyritään nyt rakentamaan vastaanottoyksiköitä, joissa voitaisiin rauhassa selvittää perheen tilanne ja sijoituksen tarve.
Lapsiasiavaltuutettu Elina Pekkarinen vieraili MTV Uutisissa kertomassa tilanteesta.
– Kyllä nämä luvut ovat hätkähdyttäneet tutkijoita ja asiantuntijoita myös, Pekkarinen toteaa.
– Meillä on ollut vakaa pyrkimys siihen, että huostaanottojen määrät ja kiireellisten huostaanottojen määrät saataisiin laskuun, hän jatkaa.
Erityisesti nuorten tilanne huolestuttaa
Pekkarisen mukaan kiireelliset sijoitukset kohdistuvat useimmiten nuorisoikäisiin eli 14-17-vuotiaisiin.
– Nuorten kohdalla etenkin päihde- ja mielenterveyspalveluissa on merkittäviä puutteita ja se on ollut jo pitkään tiedossa. Samoin tällaisten nuorten vanhemmat jäävät yksin kasvatusvaikeuksissa ja silloin tilanne voi päästä karkaamaan käsistä.
Yleisimmät syyt huostaanottoon ovat koulunkäyntivaikeudet yhdistyneinä muihin sosiaalisiin ongelmiin.
– Siellä voi olla päihteiden käyttöä ja piittaamattomuutta yhteisistä säännöistä. Siihen yhdistyy sitten aikuisten uupumus ja väsymys. Mahdollisesti myös vanhemmilla on itsellään mielenterveyden ongelmia ja voi olla myös päihdeongelmia, Pekkarinen kertoo.
Hänen mielestään tilanteeseen tulisi puuttua pikimmiten.
– Kyllä meidän on nyt aika herätä. Pelkkä varhainen puuttuminen ja pienten lasten kanssa työskentely ei riitä. On lisättävä myös työskentelyä nuorten parissa.