Kikyn 24 tunnin työajanpidennys kiristää tunnelmaa syksyn työmarkkinakierroksella – EK:n Häkämies: "Olisi hyvin tärkeää, ettei toistettaisi samoja virheitä"

Työmarkkinasyksyn liittokohtaiset neuvottelut eivät ole ehtineet edes alkaa, mutta jo nyt käydään kovaa vääntöä puolin ja toisin neuvottelupöytää kilpailukykysopimuksen työajanpidennyksistä. 

Elinkeinoelämän Keskusliiton toimitusjohtaja Jyri Häkämies arvostelee tämän päivän MTV Uutisten nettikolumnissaan kovin sanoin sitä, että kilpailukykysopimuksen työajan pidennystä kutsutaan talkootyöksi ja että sopimuksen tausta on unohtunut talous- ja työllisyystilanteen parantuessa.

– On hyvä palauttaa mieleen, missä tilanteessa tuo sopimus syntyi. Suomihan oli ajautunut erittäin vaikeaan talous- ja työllisyystilanteeseen ja sen korjaamiseksi syntyi ratkaisu, joka kiistatta oli palkansaajille vaikea, mutta jolla Suomen talous ja työllisyys pääsi uusille urille. Olisi hyvin tärkeää, että ei toistettaisi samoja virheitä, Häkämies kirjoittaa. 

"Kikytunneilla suuri huomio"

Vientiliitot kävivät tällä viikolla yhteisessä tapaamisessaan läpi talouden näkymiä työmarkkinakierroksen alla. Teollisuusliiton puheenjohtaja Riku Aallon mukaan kikytunneista puhutaan jo liiankin kanssa.

– Tämä kikyn 24 tuntia näyttää saavan tässä yhteiskunnassa mittasuhteiltaan suuremman huomion tässä keskustelussa. Kun työpaikoilla tehdään 1600–1700 tuntia töitä niin niistä ei ole kukaan kiinnostunut, vaan näistä palkattomista 24 tunnista.

Tehy ei taivu palkattomaan työajan pidennykseen 

Kovin paine työajanpidennyksestä kohdistuu kuntapuolen naisvaltaisille aloille, kuten hoitotyötä tekeviin. Tehyssä palkattomista työtunneista halutaan nopeasti eroon.

– Se on vähän jännä, että talkoot tehtiin alun perin viennin vuoksi ja nyt kun vientiliitot ovat irtisanoutuneet niistä, niin olisi aika hullua, että talkoot jatkuisivat meillä. Olemme jo auttaneet vientialoja emmekä aio tätä talkootyötä ilman palkkaa enää jatkaa, Tehyn puheenjohtaja Millariikka Rytkönen sanoo. 

Rytkönen tyrmää myös ajatuksen vientivetoisesta kierroksesta, jossa vientiliitot määrittelisivät yleisen palkkatason.

– Eihän se niin voi olla, että vientiliittojen pöydässä neuvotellaan sotealan asioista. Ei se ole millään tavalla mahdollista, me käymme oman kierroksen ensi keväänä.  

Vientialojen liitot aloittavat työmarkkinakierroksen loppukuusta. Haastavimmat neuvottelut julkisen puolen palkoista käynnistyvät vasta vuodenvaihteen jälkeen. 

Lue myös:

    Uusimmat