Riitaisesti alkanut työmarkkinasyksy heikentää työmarkkinaosapuolten välistä luottamusta. Näin luonnehtii SAK:n puheenjohtaja Jarkko Eloranta tilannetta MTV:n Uutisextrassa.
Tehyn ja Superin, sekä Kuntatyönantajien eriäviä tulkintoja solmitusta sopimuksesta hän ei sen sijaan näe kovin ongelmallisina.
– Se, että sopimisen solmimisen jälkeen on vähän eri näkemyksiä siitä, mitä on sovittu saattaa olla ihan hyväkin. Ilman tällaista pientä epäselvyyttä ei tällaista sopimusta oltaisi lainkaan saatu aikaiseksi, toteaa Jarkko Eloranta.
Lue lisää: Epäselvyys hoitajien palkkasovusta jatkuu – myös varhaiskasvatuksen osuus herättää kysymyksiä: "Me emme ota vastuuta siitä, mitä muut ovat sopineet"
Eeva Lehtimäen kommentti: Tuli sentään kolmen vuoden työrauha hoitajille – kuuden prosentin sota jatkuu kuumana
Eloranta toivoo kuitenkin, että yhteinen näkemys löytyy kunhan alkuhämmennyksen jälkeen.
– Tärkeää on, että tästä päästään eteenpäin ja, että saavutettu sopu ei sisältäisi tulevan kriisin aineksia.
Eloranta arvioi, että hoitajien saavutettu palkankorotus voi myös vaikuttaa yksityisen puolen neuvotteluihin.
– Kun katsotaan että palkkakehitys hyvinvointialueella on 17-18 prosenttia viiden vuoden aikana, niin kai siitä tulee jonkunlainen merkkipaalu yksityiselle sektorille, että miten tämä palkkakehitys lähivuosina tulee menemään.
Sosiaaliturvamaksujen palauttaminen parantaisi ostovoimaa
Ostovoiman parantamiseksi SAK haluaa palauttaa työntekijöille siirretyt sosiaaliturvamaksut työnantajien maksettaviksi.
– Ostovoimassa se ehkä voisi olla parin prosentin luokkaa, jos kaikki siirrettäisiin kerralla. Meidän mielestämme on tärkeää siksi, että me saisimme tällä nopeasti kaikille palkansaajille lisää ostovoimaa. Nythän useammalla alalla sopimukset ovat vielä pitkään kiinni ja palkankorotuksia ei ole näköpiirissä niin tällä saataisiin heillekin ostovoimaa.
Tämä mahdollisesti myös hillitsisi palkkavaatimuksia tulevissa työmarkkinaneuvotteluissa.
– Toinen on se, että tällä voitaisiin helpottaa niitä paineita, jotka ovat myös työehtosopimus pöydissä palkkakorotuspuheissa.
Tämän vuoden riitaisat työmarkkinaneuvottelut osoittavat, että voimapolitiikka on palannut työmarkkinoille. Tämä heikentää osapuolten välistä luottamusta.
– Neuvottelutuloksia ei saada aikaiseksi sopimusten voimassa ollessa vaan mennään aina niin pitkälle, että työrauhaa ei ole enää voimassa ja annetaan työtaistelu-uhkia.
– Työnantajapuolella taas pirstotetaan oma neuvottelujärjestelmä, metsäteollisuus kirkkaimpana tähtenä. Pyritään tällä hajauttamisella keikauttamaan voimatasapainoa työnantaja- ja työntekijäliittojen välillä.
Katso koko haastattelu alta tai MTV Katsomosta.
20:30