Kimmo Kiljunen täsmentää: Jo sovitut asekaupat Israelin kanssa voidaan toteuttaa

Eduskunnan ulkoasiainvaliokunnan puheenjohtaja Kimmo Kiljunen (sd.) kertoo Huomenta Suomen haastattelussa, mitä hän todella tarkoitti lausunnoillaan Israelin kanssa tehtävien asekauppojen uudelleenharkinnasta.

Kiljusen lisäksi studiossa näkemyksensä lausunnoista antoi ulkoasiainvaliokunnan varapuheenjohtaja Sofia Vikman (kok.). Hän muistutti, että ulkoasiainvaliokunnan puheenjohtaja on tietynlainen, ministeriin tai jopa presidenttiin vertautuva instituutio. Hänen mukaansa näiden tahojen puhuessa ei saa syntyä epäselvyyttä siitä, mikä on Suomen kanta ja mikä henkilön oma kanta.

Kiljunen: "Vaikea puolustaa, että tuemme aseteollisuutta Israelissa"

Kiljunen haluaa haastattelussa korjailla lausunnoistaan syntyneitä tulkintoja. Hän ei tarkoittanut kommenteillaan sitä, että jo tehtyjä kauppoja Daavidin linko -ilmapuolustusjärjestelmästä pitäisi perua.

Sen sijaan hän sanoo tarkoittaneensa sitä, että kun Israeliin kohdistuvat, myös asekauppaa koskevat pakotteet ovat kansainvälisesti keskustelunaiheena, tulisi myös Suomen harkita uudelleen asemoitumistaan asekauppaan maan kanssa.

– Nyt ollaan siinä tilanteessa, että meidän on vaikea puolustaa sitä, että me tuemme kuitenkin aseteollisuutta Israelissa, hän sanoo Huomenta Suomessa.

Asepakotteet Israelille voivat vaikuttaa Suomen puolustukseen

Aihe on merkittävä, sillä jos puolustustarvikkeiden hankinta Israelista joutuisi esimerkiksi EU:n pakotteiden piiriin, olisi siitä Kiljusen mukaan Suomelle turvallisuushaittaa.

– Onhan se haitallista, jos me emme voi ostaa esimerkiksi ilmatorjuntaohjuksia, hän toteaa.

Sofia Vikman muistuttaa, että valinnanvara kauppakumppanien kanssa voi olla vähäistä, sillä saatavuus ei ole järin hyvä.

– Ei ole mitenkään helppoa tässä maailman tilanteessa tehdä puolustusmateriaalihankintoja, hän toteaa.

Artikkelin alussa olevalla videolla Kiljunen kertoo, mitä mieltä on Israelista ostetusta Daavidin linko -järjestelmästä ja sen hankkimisesta Israelilta.

Lue myös:

    Uusimmat