Kreml on "hermostunut ja purkaa turhautumistaan" Suomeen

Suomi osallistuu parhaillaan puolustusliitto Naton ydinaseharjoitukseen tiettävästi ensimmäistä kertaa.

Kansanedustaja Jarno Limnéllin (kok.) mukaan Venäjä pyrkii vaikuttamaan Suomen ydinasekantoihin. Limnéll on puolustusvaliokunnan jäsen.

Venäjä pyrkii kohdistamaan Suomeen "psykologista vaikuttamista ja uhkailua", Limnéll kirjoitti perjantaina viestipalvelu X:ssä.

Venäjä on yrittänyt vaikuttaa myös kansanedustaja Limnélliin toistuvasti.

– Se on suoraan sanoen jatkuvaa. Suoria viestejä, sosiaalisen median toimintaa ja muita välillisten keinojen kautta tapahtuvia vaikutusyrityksiä, Limnéll kertoo puhelimitse MTV Uutisille.

Venäjän yritykset täytyy jättää "omaan arvoonsa", Limnéll katsoo.

Venäjän vaikutusyritysten kohteina eivät ole hänen mukaansa ainoastaan poliitikot, vaan myös yhteiskunnalliset toimijat ja tavalliset kansalaiset.

– Taistelutilana on ihmisten mieli. Pyritään vaikuttamaan ajatteluun ja mielikuviin. Kansanedustajat ja muutkin suomalaiset saavat olla tarkkana, hän sanoo.

Limnéll pitää selvänä, että Venäjällä on pantu merkille Suomessa käytävä keskustelu ydinaseista ja ydinaseharjoituksista. Suomi osallistuu parhaillaan tiettävästi ensimmäistä kertaa Naton ydinaseharjoitukseen.

Kremlissä pyritään siihen, että Venäjän viestiä toistetaan ja se otettaisiin huomioon päätöksenteossa.

– Venäjää varmasti harmittaa ja hermostuttaakin Suomen Nato-jäsenyys. Suomi liittyi Natoon Venäjän strategisen virheen [suurhyökkäys Ukrainaan helmikuussa 2022] vuoksi. Nyt Venäjä purkaa omaa turhautumistaankin, Limnéll arvioi.

Suomeen ydinaseita, Limnéll?

Ydinasekeskustelu Suomessa on kiihtynyt Naton Steadfast Noon -ydinaseharjoituksen vuoksi. 

Limnéllin mukaan Suomi nyt "integroituu puolustusliiton ajatteluun", jossa ydinasepelote on osa konfliktiin tai sotaan joutumisen estämistä.

– Hyvä myös huomata, ettei Suomi ole ajautunut tähän tilanteeseen, vaan on yhtenä jäsenmaana päättämässä näistä asioista, Limnéll muistuttaa.

Pitäisikö Suomeen ottaa ydinaseita?

Meillä ei ole asetettu kansallisia rajoitteita ja osallistumme laaja-alaisesti puolustusliiton toimintaan. Se on turvallisuutemme etu, Limnéll vastaa.

– Huolehdimme parhaiten edustamme osallistumalla myös ydinasepolitiikkaan aktiivisesti. Vahvistetaan pelotetta erityisesti Venäjän suuntaan, hän sanoo.

"Pitäisi muodostaa linja"

Pääministeri Petti Orpon (kok.) johtaman hallituksen hallitusohjelmassa ydinaseet mainitaan kaksi kertaa.

Hallitusohjelmassa todetaan, että "Suomi osallistuu Naton operaatioihin, kansainvälisiin harjoituksiin ja työryhmiin, mukaan lukien ydinasepolitiikan suunnitteluryhmään. Suomi vahvistaa osaamistaan ydin­aseisiin liittyvissä kysymyksissä."

On olennaista kysyä, miksei Suomen ydinasekannoista ole puhuttu kuin vasta nyt Naton ydinaseharjoituksen alkaessa, pohti Turun yliopiston maailmanpolitiikan dosentti Juha Vuori MTV:n Huomenta Suomessa perjantaina.

Vuoren mukaan ei ole syytä sille, miksei Suomi ja Suomen eduskunta muodostaisi linjaa ydinaseiden käytöstä ja Puolustusvoimien roolista mahdollisessa ydinasetehtävässä.

Ydinaseiden mahdollinen sijoittaminen Suomeen nousi esille jo silloin, kun Suomi haki Naton jäsenyyttä toukokuussa 2022. Prosessin aikana linjattiin, ettei Suomi aseta ennakkoehtoja jäsenyyden suhteen.

– Nyt pitäisi muodostaa linja, millainen Nato-jäsen me olemme, Vuori sanoo.

Mikä on Suomen hävittäjien rooli?

Tiedossa on, että Suomen Hornet-hävittäjät osallistuvat Naton ydinaseharjoitukseen. Niiden rooli on epäselvä. Vuoren mukaan vaihtoehtoja on useita.

– Suomen hävittäjiä ei ole sertifioitu kantamaan ydinaseita, joten Suomen rooli voi korkeintaan olla avustava. Ne voivat tukea pommitustehtävää eli taistelua lentokoneiden kanssa ja tuhota ilmapuolustusta. Harjoituksessa roolina voi olla myös vastustajan lentokoneiden simulointi, Vuori sanoo.

Ulkoasiainvaliokunnan puheenjohtaja Kimmo Kiljunen (sd.) totesi maanantaina, ettei Suomessa ole riittävästi vakavasti keskusteltu maamme kannasta ydinaseisiin. Hänen mukaansa ulkoasiainvaliokunnalle ei ole kerrottu harjoituksista parhaalla mahdollisella tavalla, vaan "konventionaalisen kryptisesti".

MTV Uutisten haastattelussa ulkoasiainvaliokunnan varapuheenjohtaja Sofia Vikman (kok.) kommentoi tiukkasanaisesti Kiljusen ulostuloja. Lisää aiheesta voi lukea alla olevista linkeistä.

Lue myös:

    Uusimmat