Putinin ydinasepuheet ovat kammottavia, sanoo Kimmo Kiljunen MTV:lle: "Olemme potentiaalisesti ensi-iskujen kohde"

Suomi on potentiaalinen kohde ydinaseiden ensi-iskuille, sanoo Kimmo Kiljunen (sd.) MTV Uutisille. Naton ydinaseharjoituksesta ja eduskunnan tiedonsaannista Kiljunen on arvoituksellisempi.

Suomi osallistuu Naton ydinaseharjoitukseen. Oppositiosta on esitetty kritiikkiä ja arviointia siitä, onko eduskunnalle kerrottu Steadfast Noon -harjoituksesta riittävästi.

Ulkoasiainvaliokunnan puheenjohtaja Kimmo Kiljunen (sd.) ei halua MTV Uutisten haastattelussa avata, mitä ongelmia itse asiassa on ollut.

– Meitä on informoitu konventionaalisen kryptisesti. Te varmaan kysytte heti perään, mitä sillä tarkoitan. Tarkoitan, että se on ollut se tapa, jolla meidät on informoitu, Kiljunen sanoo.

Mitä se noin kansan kielellä tarkoittaa?

– Se juuri tarkoittaa sitä samaa. Yhtä paljon olemme ymmärtäneet siitä kokonaisuudesta kuin tällä sanalla te ymmärrätte, mitä minä vastaan, Kiljunen toteaa.

Vasemmistoliiton kansanedustaja Veronika Honkasalo sanoi eilen STT:lle, että ulkoasiainvaliokunta on saanut harjoituksesta tietoa vain jälkijättöisesti ja erikseen vaatimalla. Kiljunen ei vahvista tai kiellä asiaa.

Puolustusvaliokunnan puheenjohtaja Jukka Kopra (kok.) ei näe puutteita siinä, mitä eduskunnalle on harjoituksesta kerrottu.

– Ministeriö ja ministeri ovat ainakin puolustusvaliokunnan kanssa käyneet täysin asianmukaista vuoropuhelua harjoituksesta. On informoitu asianmukaisesti, siitä ei voi moittia, Kopra sanoo MTV Uutisille.

"Eduskunnasta puuttuu keskustelu, miten suhtaudumme ydinaseisiin"

Suomi on ensimmäistä kertaa mukana Naton vuosittaisessa Steadfast Noon -ydinaseharjoituksessa.

Ainakin Britannian ja Tanskan ilmatilassa järjestettävässä harjoituksessa on tiedettävästi mukana Suomen Hornet-hävittäjiä.

Kimmo Kiljusen mukaan eduskunnassa ei ole käyty vakavaa keskustelua siitä, mikä on Suomen kanta ydinaseiden käyttöön. Tämä keskustelu pitäisi Kiljusen mielestä käydä.

– Kun puhutaan harjoitustoiminnasta, olisi arvokasta, että kaikki Pohjoismaat, ennen kaikkea nyt Ruotsi, Norja ja Suomi, toimivat samansuuntaisesti, hän mainitsee yhtenä periaatteena.

Maininta on mielenkiintoinen siksikin, että Ruotsi ja Norja eivät ilmeisesti osallistu Steadfast Noon -harjoitukseen.

Venäjän ydinasedoktriiniin muutosta?

Kansainvälisessä mediassa on pistetty merkille Naton suurharjoituksen ajankohta. Harjoitus järjestetään muutama viikko sen jälkeen, kun Venäjän presidentti Vladimir Putin puhui muutoksista Venäjän ydinasedoktriiniin.

Jos jokin valtio, jota tukee jokin ydinasevaltio, tekisi hyökkäyksen perinteisillä aseilla tai ohjuksilla Venäjälle, Kreml pitäisi jatkossa iskua yhdessä tehtynä.

Tämän muutoksen on tulkittu madaltavan Venäjän virallista kynnystä käyttää ydinasetta. Ensisijaisesti kyse on tietysti Ukrainaa tukevan lännen pelottelemisesta.

Ydinaseet eivät ole Kiljusen mukaan vain taistelujärjestelmä vaan hallitsematon tuhon väline, ja Putin on niistä puhuessaan vastuuton.

– Suomen geopoliittinen asema on poikkeuksellisen hankala. Me olemme potentiaalisesti ensi-iskujen kohde. Tämä on kammottavaa puhetta suomalaisten korviin, Kiljunen toteaa.

Juttua päivitetty kello 17.34. Lisätty Jukka Kopran kommentti.

Lue myös:

    Uusimmat