Kimmo Kiljuselle kovaa kritiikkiä – ulkoasiainvaliokunnan varapuheenjohtaja Sofia Vikman MTV:lle: "Huolestuttavaa"

Ulkoasiainvaliokunnan varapuheenjohtaja Sofia Vikman (kok.) esittää poikkeuksellisen kovaa kritiikkiä puheenjohtaja Kimmo Kiljusen (sd.) ulostuloja kohtaan. "Puheenjohtaja sooloilee", Vikman sanoo.

Eduskunnan ulkoasiainvaliokunnan puheenjohtajan lausunnot saavat MTV Uutisten haastattelussa kovaa kritiikkiä valiokunnan varapuheenjohtajalta Sofia Vikmanilta.

– Kimmo Kiljusen lausunnot eivät edusta valiokunnan näkemyksiä saati Suomen kantoja. Kummeksun valiokunnan puheenjohtajan kommentteja liittyen Suomen asehankintaan ja ydinaseharjoitteluun, Vikman sanoo.

Vikman viittaa ainakin MTV Uutisten sekä HS:n eilen julkaistuihin juttuihin.

Huolestuttavaa puheenjohtajan käytös on myös siksi, että ulkoasiainvaliokunnan puheenjohtajan tulkitaan usein edustavan puheillaan koko Suomen kantoja, Vikman linjaa.

Esimerkiksi Naton piirissä ei saa tulla minkäänlaista epäselvyyttä Suomen turvallisuuden ytimeen liittyvistä asioista. Nyt puheenjohtaja sooloilee liittyen meidän maanpuolustuksemme suorituskykyihin ja Naton harjoitteluun.

Varapuheenjohtaja: Valiokunta on pidetty ajan tasalla

Suomi osallistuu parhaillaan Naton Steadfast Noon -ydinaseharjoitukseen.

Kimmo Kiljunen on antanut ymmärtää, ettei ulkoasiainvaliokunnalle ole annettu harjoituksesta tietoa parhaalla mahdollisella tavalla. Hänen mukaansa valiokuntaa on informoitu "konventionaalisen kryptisesti".

Valiokunnan varapuheenjohtaja on toista mieltä.

Ulkoasiainvaliokunta on pidetty asianmukaisesti ajan tasalla ja ennakkoon informoituna, myös Suomen ydinaselinjauksista Natossa, Vikman sanoo.

"Erikoista ja poikkeavaa"

Ydinaseharjoitukseen osallistumista Kiljunen ei sinänsä ole viime päivinä julkisesti kritisoinut. Hän on kuitenkin todennut useasti, ettei Suomessa ole keskusteltu riittävästi maamme kannasta Naton ydinaseisiin.

On erikoista ja poikkeavaa, ettei ulkoasiainvaliokunnan puheenjohtaja puhu johtamansa valiokunnan viestejä tai Suomen yhteisiä kantoja ulko- ja turvallisuuspolitiikassa. Vielä erikoisempaa tästä tekee se, ettei hän näytä edustavan edes oman puolueensa kantoja, Vikman sanoo.

SDP:n eduskuntaryhmän puheenjohtaja Tytti Tuppurainen sanoi eilen, ettei SDP yhdy vasemmistoliiton kantaan, jonka mukaan Suomen tulisi jäädä pois Naton ydinaseharjoituksista.

Suomen ei Sofia Vikmanin mukaan kannata millään tapaa nakertaa Naton ydinasepelotetta, jonka tarkoitus on estää Vladimir Putinia käyttämästä omia ydinaseitaan.

Tuppurainen antoi SDP:n ryhmäjohtajana tukensa sille, että Suomi on mukana vahvistamassa Naton ydinasepelotteen uskottavuutta.

– Kiitän Tytti Tuppuraista hyvin suoraselkäisestä oikaisusta Kiljusen puheille ja selkeästä tuesta Suomen ulko- ja turvallisuuspoliittiselle linjalle, Vikman sanoo.

"Ei mitään tekemistä valiokunnan yhteisen viestin kanssa"

Ulkoasiainvaliokunnan puheenjohtaja Kiljunen sanoi eilen HS:lle, että Suomen tulisi harkita uudelleen asekauppojaan Israelin kanssa.

Suomi ottaa tämän vuosikymmenen aikana käyttöön esimerkiksi Israelista ostetun Daavidin linko -ilmapuolustusjärjestelmän.

Kiljusen mielestä kauppoja pitäisi vielä harkita, koska Israel on laajentanut sotatoimiaan Libanonissa.

Myös tämä ulkoasiainvaliokunnan puheenjohtajan kommentti saa valiokunnan varapuheenjohtajalta tyrmäyksen.

Vikmanin mukaan Daavidin linko -järjestelmä on osoittanut tehokkuutensa Israelissa ja sopii Suomelle erittäin hyvin.

Tälläkään Kiljusen vaatimuksella ei ole mitään tekemistä ulkoasiainvaliokunnan yhteisen viestin kanssa Puolustustarvikehankinnoissa ajattelemme aina ensin Suomen puolustusta ja suomalaisten turvallisuutta, Vikman paaluttaa.

Kiljusella on tuskin esittää sooloilunsa katteeksi parempaa vaihtoehtoa suomalaisten turvallisuuden takaamiseksi.

Lue myös:

    Uusimmat