Kirjailija Anja Snellman jatkaa yhä Vastaamossa terapeuttina – "Menee elämäni rankimpaan päähän kokemuksissa"

Kirjailija Anja Snellman on erityisherkkä:"On valtava lahja" 1:24
Anja Snellman kertoo erityisherkkyydestään: "Usein luetellaan ongelmia, mutta tämä on myös valtava lahja."

Kirjailija ja terapeutti Anja Snellman kertoo kirjoittaneensa Vastaamon tapahtumista päiväkirjaa noin kahdeksan viikon ajan joka päivä. Se on yksi hänen keinoistaan mennä eteenpäin työyhteisöä perin pohjin ravisuttaneesta tapahtumasta.

Psykoterapiakeskus Vastaamo kertoi lokakuun lopussa joutuneensa tietomurron ja kiristyksen kohteeksi. Asiakkaiden luottamuksellisia tietoja oli joutunut vääriin käsiin ja he saivat henkilökohtaisia kiristysviestejä.

Kirjailija Anja Snellman jatkaa Vastaamon terapeuttina edelleen. Hän kertoi Viiden jälkeen -ohjelmassa asian olevan mielessä joka päivä. 

– Se on terapeutille, työntekijöille, mutta ennen muuta asiakkaillemme äärimmäisen ahdistava asia ja shokki. Rikos on ainutlaatuinen meidän oloissamme. Ei mene päivääkään, ettei asia olisi jollakin lailla esillä tai mielessä.

Tapaus on ollut uutisissa tälläkin viikolla, kun keskusrikospoliisi (KRP) kertoi tutkivansa, onko Vastaamon työntekijöitä syyllistynyt tietosuojarikokseen. Esitutkintaa tehdään KRP:n mukaan muutaman ihmisen osalta. KRP ei kommentoi epäiltyjen työsuhteita, kuten ovatko nämä Vastaamon nykyisiä vai entisiä työntekijöitä.

Päiväkirja auttanut jatkamaan

Anja Snellman iloitsee siitä, että apua alkoi virrata heti sekä asiakkaille että työntekijöille. Perustettiin kriisipuhelin ja alan ammattilaiset tarjosivat keskusteluapua myös terapeuteille.

– Teimme koko ajan samalla asiakastyötä. Viimeiset kaksi kuukautta menee koko lailla elämäni rankimpaan päähän. Olemme kannatelleet Vastaamossa toinen toisiamme ja saanee paljon apua alan muilta toimijoilta.

– Ei ole mitään niin hirveää, etteikö siitä voisi seurata jotakin hyvääkin. Apua on tulvinut paljon ja keskustelu on kääntynyt siihen, miten tärkeää on hakea ajoissa apua ja on tullut esille, miten monet käyvät terapiassa. Se on positiivista.

Snellman kertoo saaneensa apua myös kirjoittamisesta.

– Olen pitänyt kahdeksan viikkoa päiväkirjaa joka päivä. Se on minulle luonnollinen tapa purkaa asioita. Olen myös käynyt pitänyt kunnostani huolta, että jaksan.

Snellman opiskeli terapeutiksi 2010-luvulla. Hän oli kuitenkin suunnitellut terapeutin tai psykologin ammattia jo nuorena. Ennen vuonna 1981 ilmestynyttä esikoiskirjaansa, Sonja O. kävi täällä, hän oli opiskellut kirjallisuuden ja psykologian maisteriksi. Kirjoittamisesta tuli ensimmäinen ammatti, terapeutista toinen.

– Sitten, kun elämäntilanne oli sopiva, ja ikää tarpeeksi, ajattelin, että terapeutin ammatissa iästä ja kokemuksesta ei ole ainakaan haittaa.

Snellman kertoi Viiden jälkeen -haastattelussa myös erityisherkkyydestään. Katso video yltä.

Lue myös:

    Uusimmat