Kun Donald Trumpin valinta varmistui viime vuoden marraskuussa, moni liberaalimpi nosti kädet silmilleen ja itki.
Seurasin vierestä, kun paikalliset etsivät pakosuunnitelmia ja viisumimahdollisuuksia jopa Suomeen. Osa panikoi, koska heitä pelotti minkälaista nationalistista politiikkaa suurisuinen Trump saa aikaan. Osaa hävetti ihan vain pinnallisimmista syistä. He miettivät, mitä muu maailma heistä nyt ajattelee. Viimeistään torstai-iltana myöhään Suomen aikaa amerikkalaisten huolesta tuli maailmanlaajuinen.
Pariisin ilmastosopimuksesta vetäytyminen oli yksi Trumpin kampanjalupauksista. Kaaosmaisesti alkanut Trumpin presidenttikausi huutaa onnistumisia, ja liikemies laski, että tämän lupauksen pitämällä hän säilyttää kannattajiensa kunnioituksen.
Trump ei niinkään näytä välittävän siitä, mitä valtaosa yhdysvaltalaisista saati muu maailma ajattelee. Yalen ylipiston kyselytutkimuksen mukaan 70 prosenttia amerikkalaisista kannattaa Pariisin ilmastosopimusta, ja enemmistö myöntää ihmisen nopeuttavan ilmaston lämpenemistä. Trumpin ympäristöpolitiikka soti jo ennen eilistä päätöstä Pariisin ilmastosopimuksen tavoitteita vastaan, joten miksi niin iso numero poliittisesta peliliikkeestä?
Lähes 200 maata sitoutuivat historialliseen Pariisin ilmastonsopimukseen vuonna 2015. Sopimuksen tavoite oli pysäyttää ilmaston lämpeneminen alle kahteen asteeseen esiteollisesta ajasta.
Yhdysvallat on jättänyt sitoutumatta kansainvälisiin sopimuksiin ennenkin, mutta ilmastotutkijoiden mukaan Pariisin sopimuksen kohdalla puhutaan jo ihmiskunnan tulevaisuudesta. Sopimus ei kaadu tähän, jos muut maat pysyvät viisaampina, mutta työ voi hidastua.
Trumpin mielestä kaikki on uudelleenneuvoteltavissa, jos se maksaa Yhdysvalloille liikaa. Mutta miten neuvotella sulavan jäätikön ja nousevan merenpinnan kanssa? Yhdysvallat on menettämässä Trumpin ohjaksissa läntisen johtajan asemaansa. Amerikka ensin -iskulause tarkoittaneekin Amerikka yksin.