Ukraina tarvitsee selvityäkseen Yhdysvaltojen tukea. Tuki ei onneksi näytä katoavan mihinkään, vaikka Venäjän hyökkäys on jatkunut jo puoli vuotta, kirjoittaa MTV Uutisten Yhdysvaltain-kirjeenvaihtaja Janne Puumalainen.
Samalla kun Ukraina käy eloonjäämistaisteluaan taistelukentällä aggressiivista hyökkääjää vastaan, on se taistellut myös diplomaattisilla kentillä.
Maan johto on kaikin keinoin pyrkinyt haalimaan kasaan tukea muilta mailta. Se on vaatinut viestin toistamista moneen kertaan sodan pitkittyessä. Länsimaiden tuen jatkuminen on Ukrainalle elintärkeää.
Toistaiseksi taistelu on tällä rintamalla onnistunut hyvin. Sitä on kuitenkin jatkettava, sillä sodan panokset ovat pysyneet aivan yhtä korkeina kuin alussakin. Maailma ei saa turtua ja unohtaa.
Lue myös: Suunnitteleeko Venäjä ydinvoimalan irroittamista Ukrainan sähköverkosta? Tästä syystä temppu voi aiheuttaa katastrofaalisen vian
Mika Aaltola: Rauhaan ei Ukrainassa palata vuosiin, vaikka sota loppuisi – kertoo nähneensä Venäjän tavoitteen selvänä alusta asti
Nämä videot jäivät ihmisten mieliin Venäjän hyökättyä Ukrainaan
Yhdysvallat on Ukrainan tärkein tukija eikä näköpiirissä onneksi ole merkittäviä tekijöitä, jotka voisivat muuttaa tilannetta. Presidentti Joe Biden on vannonut tukevansa Ukrainaa "niin kauan kuin tarve vaatii".
Ase- ja humanitaarisen avun lisäksi Yhdysvaltojen välittämillä tiedustelutiedoilla on ollut suuri vaikutus sodan kulkuun. Konkreettisimpana esimerkkinä niillä on upotettu sotalaivoja Mustaanmereen.
Republikaanitkin tukevat
Bidenin hallintoa on auttanut uusien tukipakettien kasaamisessa se, että myös republikaanipuolue, joka normaalisti valittaa kaikesta demokraattien tekemästä, on tästä ulkopoliitikan linjauksesta samaa mieltä.
Tuoreen kyselyn mukaan myös kansan enemmistö, 53 prosenttia, on sitä mieltä, että Ukrainaa on tuettava siihen asti, että Venäjä vetäytyy sen alueilta. 18 prosenttia on väitettä vastaan.
Mielipidettä ei ole säännöllisesti mitattu alkukevään jälkeen, mutta jonkin verran tuki Ukrainalle on laskenut ajan myötä. Ukrainan sota on hautautunut uutisissa muun muassa inflaation ja entisen presidentin Donald Trumpin FBI-tutkinnan alle.
Talveksi ennakoitu energiakriisi on oikeastaan ainoa näköpiirissä oleva tekijä, joka voisi liikauttaa yhdysvaltalaisten mielipiteitä. Mutta senkin suurimmat vaikutukset tulevat oletettavasti näkymään Euroopassa.
Siksi on vaikea uskoa, että kriisin laineet löisivät niin lujaa Atlantin yli, että suuri osa kansasta kääntyisi Venäjä-pakotteita vastaan. Tähänkin mennessä suurempi osa on syyttänyt bensan hinnan noususta Bidenia, ei Ukrainan sotaa.
Enemmän olisin huolissani mielipiteistä Euroopasta.
Toinen pientä epävarmuutta Yhdysvaltojen Ukraina-linjaan aiheuttava tekijä on republikaanipuolue. Sen ennakoidaan tällä hetkellä saavan hallintaansa ainakin kongressin edustajainhuoneen marraskuun välivaaleissa. Ehkä jopa senaatin enemmistön.
Jos näin käy, republikaanienemmistö lepää todennäköisesti kaikkein radikaalimpien pro-Trump-edustajien varassa. He suhtautuvat Ukrainaan kriittisesti. Riittäisikö heidän vipuvartensa kääntämään koko puoluetta? Tuskin ja toivottavasti ei.