Koirien ja kissojen pakollisen tunnistusmerkinnän ja rekisteröinnin käyttöönottoa on selvitetty osana eläinsuojelulain uudistusta. Selvityksen mukaan merkintä- ja rekisteröintijärjestelmästä hyötyisivät varsinkin kissat.
- Kadonnutta kissaa ei lähdetä etsimään samoin kuin kadonnutta koiraa. Ja kissoja haetaan löytöeläinhoitoloista vain noin 10 prosenttia takaisin kotiinsa. Ihan siitä syystä kissat tarvitsisivat tätä vähän enemmän kuin koirat, arvioi selvityksen tekijä, Eläinten hyvinvointikeskuksen projektitutkija Terhi Jääskeläinen.
Vuosittain löytöeläintaloihin päätyy Suomessa 10 000 kissaa. Niistä vain 1 000 haetaan takaisin kotiin.
Koiraharrastaja kannattaa kissojen ja koirien rekisteröinti- ja merkintäpakkoa.
- Mielestäni se olisi erittäin tarpeellinen. Jos koira tai kissa katoaa ja löydetään jostain, sen tunnistusmerkinnän kautta löydetään omistaja, muistuttaa koiraharrastaja Timo Hänninen Espoosta.
Apua pentutehtailun hillintään
Koirista 80 prosenttia on jo rekisteröity Kennelliiton rekisteriin. Kissoista on rekisteröity vain murto-osa. Rekisteröinti- ja merkintäpakko voisi myös hillitä pentutehtailua ja laitonta pentukauppaa.
- Siihen voitaisiin vaikuttaa, jos säädettäisiin niin, että eläimen myyjän pitäisi huolehtia tunnistusmerkinnästä ja rekisteröinnistä, uskoo Jääskeläinen.
Jos laki merkinnästä ja rekisteröinnistä säädettäisiin, se tulisi voimaan siirtymäajan jälkeen.
- Jos säädetään, että vain pennut tunnistemerkitään, menisi ainakin 15 vuotta ennen kuin kaikki eläimet olisivat rekisterissä. Minun mielestäni pitäisi määritellä joku päivämäärä, johon mennessä myös vanhemmat eläimet olisi rekisteröitävä, pohtii Jääskeläinen.
Rekisterin pitäjä ratkaisematta
Vielä on ratkaisematta monta kysymystä, esimerkiksi se, kuka ylläpitäisi lemmikkieläinrekisteriä. Ylläpitäjä voisi olla esimerkiksi valtio, jokin järjestö tai kaupallinen taho.
Lemmikkien omistajille tulisi noin 10-15 euron lasku rekisteröinnistä ja 30-60 euron lasku mikrosirun asennuttamisesta eläinlääkärillä.
- Tottakai tämä aiheuttaisi vaivaa eläimen omistajalle, mutta vastuullinen eläimenomistaja tekee tämän jo tällä hetkellä eli tunnistusmerkitsee ja rekisteröi eläimensä. En näe, että siitä tulisi kohtuutonta vaivaa, toteaa Terhi Jääskeläinen.
Eläinsuojelulain uudistusta valmisteleva työryhmä on saanut lisäaikaa vuoden loppuun asti. Lakiuudistus tulee aikanaan uuden hallituksen ja eduskunnan päätettäväksi.
Suomessa on noin 630 000 koiraa. Kissojen määrästä ei ole tarkkaa tietoa. Arviot vaihtelevat 500 000 ja 2 miljoonan välillä.