Kittilän ex-hallintojohtaja todisti vihamielisistä kokouksista ja uhkailusta – "Oltiin aika töykeitä"

AOP Levi Kittilä hiihtohissi
Kokonaisuudessa syytetään muun muassa 27:ää kunnanvaltuuston jäsentä ja varajäsentä törkeästä virka-aseman väärinkäyttämisestä. Oikeudenkäynti kietoutuu tiukasti Levin hiihtohisseistä syntyneen jupakan ympärille. Kuva Leviltä.All Over Press
Julkaistu 20.11.2018 16:44

MTV UUTISET – STT

Kittilän entinen hallintojohtaja Esa Mäkinen kertoi tiistaina oikeudessa vihamielisistä kokouksista ja uhkailusta, jossa kunnanjohtaja Anna Mäkelän lähtöä väläytettiin jo lähes vuosi ennen potkuja.

Mäkinen arvioi oikeudenkäynnin tauolla STT:lle, että kunnanjohtaja Mäkelällä olisi ollut hyvät mahdollisuudet johtaa kuntaa, mutta ne tuhottiin.

–  Hän tunsi kunnan peruspalvelupuolen hyvin ja perehtyi sitten näihin elinkeinojuttuihin ja teki paljon yhteistyötä ihmisten kanssa. Näen, että hänellä olisi ollut hyvä ura Kittilässä.

Mäkisen mukaan ainoa todellinen syy Mäkelän vastatuuleen kunnassa oli tutkintapyyntö, jonka hän teki Levi Ski Resortin toimitusjohtajasta Jouni Palosaaresta.

–  Ennen sitä ei ollut mitään isoja ongelmia. Kaikilla kunnanjohtajilla tulee tietenkin yksittäisiä asioita, joista kaikki eivät pidä, mutta se on normaalia.

Kittilän entinen hallintojohtaja on jäänyt eläkkeelle ja asuu nykyisin Rovaniemellä.

–  Kittilästä jäi paljon hyviä muistoja, vaikka viimeiset ajat olivat huonoja kunnalle ja ihmisille, hän sanoo STT:lle.

"Oltiin aika töykeitä"

Mäkinen jätti aikanaan esittelijänä eriävän mielipiteensä kokouksessa, jossa Kittilän kunnanhallitus teki päätöksen peruuttaa Palosaaresta tehty tutkintapyyntö. Hänen mukaansa päätöksenteko ei mennyt joulukuussa 2013 pidetyssä kokouksessa minkään lain mukaan ja ilmapiiri oli vihamielinen. Mahdolliset epäselvyydet hissikaupoissa sivuutettiin sanomalla, ettei niitä ollut.

Mäkisen mukaan kokouksesta alkoi aika, jona kunnanjohtajaa ei esimerkiksi tervehditty.

–  Kunnanjohtajaa ei puhuteltu enää normaalilla tavalla, oltiin aika töykeitä. Tämä jatkui siihen asti, kun hänet irtisanottiin.

Mäkisen mukaan kunnanjohtaja muuttui varovaiseksi, mutta pyrki silti yhteistyöhön. Osansa huonosta kohtelusta sai Mäkisen mukaan hän itse.

Kunnanjohtajaa uhattiin potkuilla

Myöhemmin tammikuussa 2014 pidetyssä kokouksessa esitettiin Mäkisen mukaan ensimmäinen suullinen uhkaus, että kunnanjohtaja voi joutua lähtemään. Hänet irtisanottiin lopulta marraskuussa.

Uhkaaja oli Mäkisen mukaan nyt syytteessä oleva Reijo Kyrö.

–  Kyrö viittasi, että hallintojohtajan tilalle tarvitaan mies, joka osaa hommat, ja jos kunnanjohtaja jatkaa näin, hän saa potkut.

Oikeudessa puidaan sitä, syyllistyivätkö kuntapäättäjät kunnanjohtajan kohtelussa virkarikoksiin. Syyttäjän mukaan kunnanjohtajalle ei muun muassa kerrottu kaikkia potkuihin johtaneita syitä. Syytetyt ovat kiistäneet rikokset.

Lapin käräjäoikeuden käsittely alkoi aamulla poikkeuksellisella kiellolla, kun tuomari Vilho Niiranen ei antanut Mäkisen käyttää muistiinpanoja. Lain mukaan myös todistajalla on oikeus muistiinpanojen käyttöön. Iltapäivällä Niiranen perui kiellon.

Tuoreimmat aiheesta

Kittilä