Kittilän kuntafarssissa laittomasti irtisanottu ex-kunnanjohtaja saa pitää erorahansa – kunnalle lankeaa 140 000 euron lisälasku

AOP Levi Kittilä hiihtohissi
Korkein hallinto-oikeus piti voimassa Kittilän kunnanjohtajan erosopimuksen.All Over Press
Julkaistu 20.03.2019 13:06

MTV UUTISET – STT

Korkein hallinto-oikeus (KHO) päätti pitää voimassa laittomasti irtisanotun Kittilän kunnanjohtajan erosopimuksen. Näin ollen Kittilän kunnalle lankeaa 140 000 euron lisälasku.

Vuonna 2010 Kittilän kunnanjohtajaksi valittu Anna Mäkelä irtisanottiin vuonna 2014. Tämän jälkeen irtisanominen kumottiin lainvastaisena korkeimmassa hallinto-oikeudessa vuonna 2016. Sitten kunnan ja Mäkelän välille sorvattiin erosopimus, jonka mukaan Mäkelä sitoutui irtisanoutumaan kunnanjohtajan virasta ja kunta maksamaan hänelle noin 140 000 euron korvauksen.

Erosopimusta käsiteltiin oikeudessa, koska kaksi kuntapäättäjää valitti sopimuksesta. Valittajien perusteena oli muun muassa se, että sopimuksen mukaan korvaukset lankeavat kunnan maksettavaksi.

Heidän mukaansa sopimuksessa olisi pitänyt olla kirjaus siitä, että korvaukset ja kustannukset voitaisiin periä mahdollisesti rikoksiin syyllistyneiltä päättäjiltä takaisin, etteivät veronmaksajat joutuisi maksumiehiksi.

KHO:n ratkaisusta kertoi aiemmin Yle.

Mäkelä sohaisi tärkeää matkailuyritystä

Mäkelän irtisanominen on yksi osa tarinaa, jossa Kittilän kunnan päätöksenteko suistui raiteiltaan ja liki 30 entistä ja nykyistä kuntapäättäjää sai syytteet virkarikoksista. Näistä syytteistä ei ole vielä annettu käräjäoikeuden päätöstä.

Mäkelän irtisanomiseen johtanut kuvio eteni seuraavasti: Kittilän kunnalle taloudellisesti erittäin merkittävän Levi Ski Resortin hallitus erotti toimitusjohtajansa Jouni Palosaaren hissihankintojen kilpailutuksessa ilmi tulleiden epäselvyyksien vuoksi.

Mäkelä teki Palosaaren toiminnasta tämän erottamisen jälkeen tutkintapyynnön vuonna 2013. Kunnanhallitus käytti yhtiön enemmistöomistajan valtaa ja päätti peruuttaa Mäkelän tekemän tutkintapyynnön sekä palauttaa toimitusjohtaja Palosaaren tehtäväänsä.

Tuolloinen kunnanhallituksen puheenjohtaja on perustellut tutkintapyynnön peruuttamisesta muun muassa sillä, että matkailulla on iso merkitys kunnalle ja tarkoitus oli "rauhoitella matkailualuetta". Mäkelä irtisanottiin muun muassa "luottamuspulan" takia.

Palosaarenkin rikosepäily tutkittiin, ja käräjäoikeus päätyi siihen, että hän toimi kilpailutuksessa epäasiallisesti, mutta ei rikkonut lakia. Asia käsitellään vielä hovioikeudessa.

Virkarikosten käsittely yhä kesken

Nyt annettu päätös ei tarkoita sitä, että Kittilä-soppa olisi lähelläkään loppua. Muun muassa kuntapäättäjien virkarikossyytteiden käsittely on yhä kesken.

Virkarikossyytteessä olevat kuntapäättäjät syyllistyivät syyttäjien mukaan rikokseen irtisanoessaan Mäkelän. Osa kuntapäättäjistä myös kohteli Mäkelää syyttäjien mukaan tutkintapyynnön takia epäasiallisesti ja hänen työtehtäviään vaikeutettiin.

Mäkelän erosopimusta perusteltiin sen tekemishetkellä muun muassa sillä, että kunnanvaltuuston enemmistön ja Mäkelän välit olivat niin tulehtuneet, ettei jatkaminen kunnan johdossa ollut mahdollista. Erosopimuksesta valittaneita Oikeudenmukainen Kittilä -valtuustoryhmään kuuluvia Inkeri Yritystä ja Pentti Kangasta ei epäillä rikoksista.

Syytteessä olevat kuntapäättäjät ovat kiistäneet syyllistyneensä rikoksiin. 

Tuoreimmat aiheesta

Kittilä