Erikoinen työpaikkasoppa sakenee Kittilässä: Sivistystoimenjohtajaa uhkaa potkut ensi viikolla – tehnyt aiemmin rikosilmoituksen kiusaamisesta ja häirinnästä

Kaamos pitää Pohjois-Suomea otteessaan. Varsinkaan Kittilän kunnan kohdalla aurinko ei ota noustakseen piiruakaan horisontin yläpuolelle.

Kittilässä on käynnissä parhaillaan menettely sivistystoimenjohtaja Tiina Nikander-Koivukankaan irtisanomiseksi. Virallisessa kannanotossa kunta tuo esiin, että Nikander-Koivukankaan tavassa hoitaa virkaansa on ilmennyt puutteita, joiden takia viranhaltijan ja työnantajan välillä on vakava luottamuspula.

Irtisanomismenettelyn aloittamisesta päätettiin jo lokakuun puolivälissä. Tuolloin kunnanhallitus päätti asiasta äänin 5-2.

Yle kertoo, että Kittilän kunnanvaltuusto päättää irtisanomisesta ensi viikolla.

"Häirintä varjostanut viran hoitoa"

Sivistysjohtaja pitää irtisanomista laittomana ja sanoo joutuneensa lähes heti virkaan astuttuaan kiusaamisen ja häirinnän kohteeksi. 

Nikander-Koivukangas vahvistaa MTV Uutisille tehneensä rikosilmoituksen poliisille sekä kaksi tutkintapyyntöä aluehallintovirastolle kiusaamisesta ja työilmapiiristä.

Nikander-Koivukangas sanoo joutuneensa varsinkin Kittilän vs. kunnanjohtajan hampaisiin.

– Viran hoitoa on varjostanut koko ajan häirintä ja työpaikkakiusaaminen, mikä lähti liikkeelle viime vuodenvaihteessa. Nyt ollaan siinä pisteessä, että tällaista laitonta irtisanomisprosessia on hirveällä kiireellä lähdetty ennen vuodenvaihdetta viemään läpi.

Sivistysjohtajaksi Nikander-Koivukangas valittiin vuoden 2017 syksyllä.

Hän kertoo saaneensa viime vuodenvaihteesta saakka vs. kunnanjohtajalta useita kirjallisia selvityspyyntöjä omasta toiminnastaan. Pyynnöissä on uhattu varoituksilla.

Aluehallintovirasto on kertaalleen tutkinut Kittilän kunnan asioita.

Kunnanjohtajan tointa vielä pari viikkoa hoitava Sanna Ylinampa ei halua kommentoida asiaa MTV Uutisille millään tavalla. 

Liian avoin ja muualta

Sivistysjohtaja puolestaan sanoo, että edellisvuosien rikosepäilyt ja kunnan johdon jatkuva vaihtuminen, ovat tehneet kunnasta haastavan työympäristön kelle tahansa.

Nikander-Koivukangas kuvailee itseään avoimeksi ja asioihin tarttuvaksi persoonaksi, mutta muualta tulleeksi.

– Tässä on myös kysymyksessä aika suljettu yhteisö, jossa on paljon erilaisia hiljaisia sopimuksia, käytöstapoja ja ajattelutapoja. Asioiden avoimelle kehittämiselle ei vielä olla valmiita. Jotain hyvin poikkeuksellista siinä ilmapiirissä ja yhteisössä on, sivistysjohtaja sanoo.

Hänen mukaansa toimintatavat eivät tervehdy ilman ulkopuolelta tulevaa apua ja ihmisiä.

Kuulemiskirjeitä sairauslomalla

Sivistysjohtaja kiistää syyllistyneensä minkäänlaisiin virkavirheisiin tai laiminlyönteihin työssään. Kiusaamisesta hän toistaa tehneensä ilmoituksen viranomaisille.

Kunnan mukaan johtajalle järjestettiin mahdollisuus tulla kuulluksi irtisanomisasiassa, mutta tämä ei saapunut paikalle. Nikander-Koivukangas sanoo, että hän on ollut sairauslomalla 16.10. alkaen, eikä ole lääkärin määräyksellä voinut kuulemisiin osallistua.

– Irtisanomisprosessi on kuitenkin ollut käynnissä koko sairauslomani ajan. Heti sairauslomani alkua seuraavana päivänä, kun olin kuumeessa, minulle tuotiin kotiovelle kuulemiskirjeitä, Nikander-Koivukangas kertoo. 

"Hallinto kivikaudella"

Hän kiittelee kittiläläisiä hienoiksi ihmisiksi, mutta toteaa samaan hengenvetoon, että kunnan hallinnollisessa ympäristössä ollaan kivikaudella, jolloin ulkoa tuleviin ei osata suhtautua ja heidät torjutaan.

Hän myös nostaa esiin erikoisen ristiriidan Levin hyvin kansainvälisen ilmapiirin ja Kittilän poliittisiin, taloudellisiin ja uskonnollisiin sekä sukulaisuussuhteisiin liittyvän toiminnan kanssa.

Oman irtisanomisprosessinsa ja sen läpiviennin kiireyden hän sanoo liittyvän selvästi nykyään vs. kunnanjohtajan virkaa hoitavan Ylinamman toimikauden loppumiseen vuodenvaihteessa.

Vuosien älämölö

Kittilän kunnan johdossa on tuullut ja myrskynnyt useita vuosia. Kaikki sai alkunsa jo vuonna 2013, kun silloinen kunnanjohtaja Anna Mäkelä allekirjoitti tutkintapyynnön Levi Ski Resortin toimitusjohtajasta Jouni Palosaaresta. Palosaaren epäiltiin vuotaneen arkaluonteisia tietoja tarjouskilpailusta.

Seuraavana vuonna Kittilän kunnan edustajat erottivat Levi Ski Resortin yhtiökokouksessa koko hallituksen. Hissiyhtiön uusi hallitus kutsui Palosaaren takaisin toimitusjohtajaksi ja perui kaikki Palosaareen kohdistuvat tutkintapyynnöt ja vaatimukset. Samalla ryhdyttiin valmistelemaan kunnanjohtaja Mäkelän erottamista. Mäkelä sai lähteä kunnanvaltuuston päätöksellä.

Mäkelän irtisanomiseen puututtiin valtionkin taholta. Vuonna 2016 valmisteltiin ”Lex Kittilä” -laki. Lopulta Mäkelä sai noin 130 000 euron korvauksen tapahtuneesta.

Uusi painiottelu valtion kanssa alkoi viime vuoden kesällä. Kittilän kunnanvaltuustoon valittiin kaikkiaan 11 valtuutettua, joita poliisi epäili rikoksista. Sen jälkeen viime syksynä 27 Kittilän kuntapäättäjää sai syytteen mm. törkeästä luottamusaseman väärinkäyttämisestä. Valtio vaatii syytettyjä pois luottamustehtävistä. Kittilän kunnanvaltuusto päätti toisin. Valtiovarainministeriö uhkasi Kittilää ”Lex Kittilän” käyttämisellä.

Kaikki syytteessä tai epäiltyinä

Anna Mäkelän jälkeen virkaa vs. kunnanjohtajina hoitaneista kaikki kolme ovat syytteessä rikoksesta tai heitä epäillään sellaisesta. 

Ylen tietojen mukaan Kittilän kunnanjohtajan aloittaa vuoden alusta Sodankylän nykyinen kunnanjohtaja Antti Jämsén. Hän on antanut suostumuksensa virkaan.

Koko syksyn kunnassa on käyty oikeutta Suomen mittakaavssa massiivisessa virkarikosjutussa, jossa 27 kunnanvaltuuston jäsentä tai varajäsentä ovat syytettyinä törkeästä virka-aseman väärinkäyttämisestä.

Lisäksi pienemmälle poliitikkojoukolle syyttäjä vaatii rangaistusta työturvallisuusrikoksesta, työsyrjinnästä ja virka-aseman väärinkäyttämisestä.

Lue myös:

    Uusimmat