Kivennäisaineen puute lisää sydänriskejä etenkin naisilla – tankkaa näistä lähteistä

5:18img
Entä voiko ravinnolla vaikuttaa syöpäriskiin? Katso keskustelu videolta.
Julkaistu 15.01.2020 11:40

UUTISPALVELU DUODECIM - MTV LIFESTYLE

Alhaiset magnesiumtasot voivat tuoreen tutkimuksen perusteella liittyä suurentuneeseen sydänoireiden ja niistä johtuvien kuolemien vaaraan. Yhteys havaitaan varsinkin naisilla.

American Journal of Clinical Nutrition -lehden julkaisemat tulokset perustuvat runsaan 14 000 keskimäärin 54-vuotiaan 27-vuotiseen seurantaan, ja niiden perusteella sairastumisriski on noin kolmanneksen suurempi potilailla, joiden magnesiumpitoisuus veressä on pieni. Yhteys havaittiin riippumatta osallistujien sosiaalisesta ja taloudellisesta asemasta, elintavoista ja muista sydän- ja verisuonitautien riskitekijöistä.

Tarkemmassa analyysissa yhteys oli selvästi voimakkaampi naisilla. Heillä alhaiset magnesiumtasot liittyivät noin puolet suurempaan sairastumisriskiin, kun vertailukohtana olivat osallistujat, joiden magnesiumtasot olivat korkeimmat. Seurannan aikana osallistujilla todettiin kaikkiaan 2 100 sydänkohtausta tai sepelvaltimotautikuolemaa.

Tutkijat tekivät myös meta-analyysin, jossa yhdistettiin viisi magnesiumin sydänvaikutuksia selvittänyttä tutkimusta. Analyysi päätyi samansuuntaisiin tuloksiin. Vaikka magnesiumin vähyys näyttäisi liittyvän sydänriskeihin, vielä on osoittamatta, että lisäämällä magnesiumin käyttöä voitaisiin vähentää sydänkohtausten ja -kuolemien riskiä.

Suomalaissuositusten mukaan miesten tulisi saada magnesiumia 350 mg päivässä ja naisten 280 mg. Suomalaiset saavat magnesiumia eniten viljavalmisteista, muista kasviksista (peruna, hedelmät, marjat), juomista (kahvi ja mineraalivesi) ja maitovalmisteista.

Lue myös: Helppo käsitesti voi paljastaa, kuinka terve sydämesi on – vie vain 30 sekuntia

Lue uusimmat lifestyle-artikkelit.

Copyright Duodecim 2020. Kaikki oikeudet pidätetään. Materiaalin uudelleen julkaisu ja edelleen levittäminen on kielletty ilman kirjallista lupaa.

Tuoreimmat aiheesta

Sydänterveys