Yllättävät menot kuuluvat elämään, mutta monta rahareikää pystyy itsekukin paikkaamaan helposti. Ne pitää vain tunnistaa.
Ihmetteletko minne rahat tuntuvat katoavan? Leppoisa opas huusholliin -kirjan kirjoittajat Saara Henriksson ja Aino-Maija Leinonen ovat listanneet kymmenen yleisintä kodin turhaa kuluerää.
Tiedätkö, missä asioissa kannattaa säästää ja missä ei? Tarkista listasta, viekö jokin näistä lompakostasi rahaa?
Kymmenen kuluerää
1. Puhelin- ja suoramyyntiin lankeaminen
– Hyvä myyjä pystyy helposti perustelemaan, miksi juuri sinä tarvitsisit juuri tämän edullisen tuotteen.
– Tee suoramarkkinointikielto sekä puhelimeen että kotiosoitteeseen. Soita Asiakkuusmarkkinointiliiton palvelunumeroon 0600 13404 (0,39 euroa minuutti + paikallispuhelumaksu, jonotus maksuton). Henkilötietojen luovuttamisen voit kieltää väestörekisterijärjestelmässä.
2. Kirjakerhot
– Vaikka saisit ostopisteitä, kirjat ovat kalliita. Jos maksat 20 euroa kuussa toimituksineen, vuodessa köyhdyt 240 euroa!
3. Ostat kaksi kolmen hinnalla
– Jos tarvitset vain yhden, osta vain yksi. Kaksi maksaa enemmän kuin yksi, vaikka siihen saisi kolmannen. Jos et tarvitse mitään, jätä alennusmyynnit väliin.
4. Kipaisut lähikaupassa
– Jos vain kipaiset kaupassa usean kerran viikossa, kulutat paljon rahaa turhaan, koska pienissä lähikaupoissa hinnat ovat korkeampia. Tee kunnon kauppalista ja osta kerralla enemmän. Hyödynnä tarjoukset, ja ota pakastin käyttöön.
5. Luotto
– Maksoitko asuntolainan korkoja Visalla? Huomaa, että pienemmän velan kulut voivat olla suhteellisesti isoa velkaa suuremmat. Asuntolainan koroista saa verovähennyksen, luottokortin velasta ei.
– Älä alistu kulutusluoton armoille, vaan säästä tarvitsemasi rahat. Luoton kulut huomioiden hinta on huomattavasti suurempi. Maksa aina pikavipit tai luottokorttivelka ensin pois.
6. Laskujen myöhästyminen ja perintäkulut
– Perintäkulut nostavat maksamatta jääneen laskun summaa huimasti. Maksa laskut heti, ja jos sinulla ei ole siihen varaa, jätä se laskupinon ylimmäiseksi ja ympäröi eräpäivä. Säästä verovähennyksiin oikeuttavat tositteet.
7. Vakuutusmaksujen laiminlyöminen
– Vakuutusmaksuissa säästävä pienituloinen on todellisessa pulassa, jos onnettomuus tapahtuu. Jos olet ostamassa tai myymässä asuntoa, harkitse oikeusturvavakuutusta - välittäjä saattaa unohtaa kertoa kosteusvauriosta, ja pahimmillaan koko kauppa peruuntuu.
– Kilpailuta vakuutustarjoukset.
8. Verovähennykset
– Perusta laatikko, jonne laitat heti vähennyksiin oikeuttavat tositteet eli laskut ja kuitit saman tien. Näitä ovat esimerkiksi remontti- ja siivouskulut (kotitalousvähennys), ay-maksut ja kulut omien työkalujen käytöstä.
9. Ay-maksujen laiminlyönti
– Varaudu yllättävään työttömyyteen liittymällä työttömyyskassan jäseneksi ja tutustu ansiosidonnaisen päivärahan ehtoihin.
10. Alennusten, etuuksien tai korvausten hakematta jättäminen
– Vaikka tuet, etuudet ja korvaukset voivat tuntua melkoiselta viidakolta, ne kannattaa selvittää. Voit esimerkiksi saada alennuksia joukkoliikenteessä tai alentaa verotusta matalammilla ansioilla perhevapaalla. Ota hakemukset, päätökset ja todistukset talteen.
Lähde: Saara Henriksson ja Aino-Maija Leinonen: Leppoisa opas huusholliin, Intokustannus 2014