Pauliina säästi yhdellä kauppareissulla 120 euroa – näin nipistät ruokalaskusta

Katso koko keskustelu rahanarvoisista säästövinkeistä videolta.

Ruokakuluista voi säästää "tylsillä" vinkeillä.

Hinta on monelle suomalaiselle ratkaiseva tekijä ruokaostoksilla, koska hintojen nousu on pakottanut kotitaloudet etsimään säästöjä. Moni kaipaa säästövinkkejä, mutta paljonko ruokakuluista todella on mahdollista säästää?

– Summia on vaikea sanoa. Millainen lähtötilanne on, perheen varallisuustaso ja tulotilanne, Marttaliiton asiantuntija Taru Karonen kuvaa Huomenta Suomessa.

Jos rahavirtoja voi seurata viikko- tai kuukausitasolla, säästöä on mahdollista tehdä. Kauppakuitista voi helposti selvittää, mihin raha menee.

– Ihan viikkoruokasuunnitelman ja kauppalistan teko, niin tylsältä kuin se kuulostaakin, kyllä sillä saa säästöjä aikaan, Karonen kuvaa.

Kaupassa hän kävisi 1–2 kertaa viikossa.

– Ei mielellään niin, että nälkäisenä ja ilman suunnitelmaa työmatkalla [mennään kauppaan], jolloin tulee tehtyä heräteostoksia herkemmin.

Vuonna 2022 Turun yliopisto arvioi, että nelihenkisen perheen "ruokakauppaminimi" on 900 euroa kuukaudessa. Todellisuus on monelle raadollisempi.

– Kyllä meillä Suomessa on paljon perheitä, joissa selvitään vähemmällä, koska on pakko, Karonen sanoo.

Tarjoushaukka voi säästää – Pauliina hamstrasi kahvia

Tarjousten metsästäminen onkin monelle tuttu harrastus. Jopa 90 prosenttia vuonna 2023 kyselyyn vastanneista kertoi seuraavansa tarjouksia ja ostavansa tarjoustuotteita.

Henkilökohtaisen talouden asiantuntija Pauliina Lappeteläinen nousi kansan tietoisuuteen ostettuaan valtavan määrän kahvia tarjouksesta. Koska tarjouksessa ei ollut ostorajoitusta, koriin kertyi 60 pakettia.

– Olisin voinut ostaa jopa pikkuisen enemmän. Vaikka se hullulta tuntui, niin siitä tuli hyvä säästö, Lappeteläinen sanoo.

Tempauksellaan Lappeteläinen säästi 120 euroa normihintaan verrattuna.

– Jok'ikisestä kahvipaketista, joita nyt seuraavan puolen vuoden aikana juodaan, tiedän säästäneeni kaksi euroa per paketti, Lappeteläinen sanoo.

Isoja kuppeja saa kahvipaketillisesta noin 30.

– On jännä, että ihmiset eivät tiedosta, miten paljon kahvia juovat, tai miten paljon rahaa siihen menee, ennen kuin sitä alkaa laskea, Lappeteläinen sanoo.

Halpa ei ole halpaa, jos se jää käyttämättä

Tarjouksin voi säästää, mutta mitä tahansa tarjouksestakaan kannata haalia. 

– Onhan se sellainen tuote varmasti, jota meillä oikeasti käytetään, Karonen korostaa.

Erityisesti elintarvikkeissa säilyvyys on otettava huomioon. Halpa ei ole halpaa, jos tuote ei tule käyttöön, vaan päätyy roskiin.

– Jos se tarjouksessa oleva ruoka ei ole ostoslistalla, minkä takia ostaisit sen, vaikka se onkin edullista, Lappeteläinen pohtii.

Ruokakaupan lisäksi voi säästää muilla elämän osa-alueilla. Monilla on taloudessaan myös piilokuluja, kuten suoratoistopalveluita, joita ei ehditä hyödyntää.

– Laskin tässä juuri, että jos joka arkipäivä ostat 2,50 euron arvoisen noutokahvin, se on yli 600 euroa vuodessa, Karonen kuvaa.

Miksi Lappeteläisen ruokalistaan kirjoitetaan "kunnon ruoka", mitä muuta listassa lukee? Pitääkö jokainen meno kirjata ylös? Mihin hinnakkaat lihat kannattaisi vaihtaa? Katso koko keskustelu yllä olevalta videolta. 

Lue myös: 

Katso myös: Pizzantäytteet muutamalla eurolla! Nerokas ruokakauppakikka

Täytteet pizzaan muutamalla eurolla! Nerokas ruokakauppakikka 1:31
Tällä kikalla saat kätevästi ja edullisesti täytteet pizzaasi, eikä tule hävikkiä!

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat