Kohulennolla palautettu Ahmed väittää asuvansa roskakatoksessa – palauttaako Suomi ihmisiä kodittomiksi? ”Yksistään kodittomuus ei täytä kriteereitä"

0:57img
Julkaistu 08.08.2018 19:34

Mika Niskanen

mika.niskanen@mtv.fi

Heinäkuun lopulla Helsinki-Vantaalta nousi ilmaan kone, jonka kyydissä oli irakilainen Ahmed ja hänen pakkopalautuksestaan nousi kova kohu. MTV Uutiset uutisoi eilen, että Ahmed kertoo asuvansa aavikolla Basran lähellä. Videolla mies väittää asuvansa nykyisin autiomaalla roskakatoksessa.

Maahanmuuttoviraston mukaan se arvioi turvapaikanhakijoiden kohdalla oleskelulupaa myös yksilöllisen inhimillisen syyn perusteella, jos hakija ei täytä kansainvälisen suojelun edellytyksiä. Tämä saattaa tarkoittaa henkilön olosuhteita maahan palatessa, kuten kodittomuutta.

Lue myös: Harvinainen video: Kohulennolla pakkopalautettu Ahmed väittää asuvansa roskakatoksessa aavikolla – Migri: "Tilanne ei usein ole sellainen kuin annetaan ymmärtää"

Videon perusteella Ahmed olisi joutunut kodittomaksi palautuksen jälkeen.

MTV Uutiset ei kuitenkaan ole pystynyt varmistamaan sitä, onko videolla varmuudella Suomesta pakkopalautettu henkilö. Stop Deportations – verkoston mukaan videon on kuvannut sama henkilö.

Kodittomuus ei työikäisen miehen kohdalla riitä

Maahanmuuttoviraston turvapaikkayksikön johtaja Esko Repo kertoo, että myös kodittomuuden aiheuttamat riskit arvioidaan turvapaikkamenettelyssä, jos ne tulevat ilmi. Tämä tehdään arvioidessa yksilöllisiä inhimillisiä syitä oleskeluluvalle.

– Jokaisen hakijan kohdalla, joka ei täytä kansainvälisen suojelun edellytyksiä, tutkimme ja harkitsemme jonkun muun ulkomaalaislaissa säädetyn oleskeluluvan myöntämisen edellytykset, hän avaa.

Yksi tuollainen syy on oleskelulupa yksilöllisen inhimillisen syyn perusteella.

– Inhimillisen syyn harkinnassa arvioidaan, voiko henkilö joutua kohtuuttomaan tilanteeseen terveydentilan tai muun syyn vuoksi. Jos henkilö vetoaa kodittomuuteen, tämä kyllä huomioidaan ja arvioidaan päätösharkinnassa, hän kertoo.

– Ratkaisukäytännön ja oikeuskäytännön perusteella yksistään kodittomuus esimerkiksi täysikäisen ja työkykyisen miehen osalta ei täytä näitä kriteereitä.

Täyttyy vain poikkeustapauksissa

Revon mukaan kynnys oleskelulupaan on korkealla. Kodittomuus ja turvaverkoston puuttuminen ei kaikissa tapauksissa yksinomaan täytä kriteerejä.

Repo kertoo, että tilanteita arvioidaan aina tapauskohtaisesti. Yksityinen inhimillinen syy voi täyttyä myös kodittomuuden takia, mutta vain poikkeustapauksissa.

– Jos tilanne on sellainen, että perheessä on esimerkiksi lapsia mukana, niin arvioimme lapsen asemaa siinä tilanteessa. Tai jos ajattelemme yksinäistä naista ilman tukiverkkoa tietyissä maissa, niin tilanne on erilainen kuin työikäisen nuoren miehen tilanteessa.

Revon mukaan kyseisissä tapauksissa olisi kuitenkin mitä todennäköisimmin myös muita syitä puoltamassa oleskelulupaa.  

Tuoreimmat aiheesta

Kotimaa