Vuonna 1988 Kymmenen uutisissa paljastettiin, kuinka suomalainen jääkiekkojoukkue lähes aiheutti kansainvälisen kohun lähtemällä kisaamaan apartheid-politiikan vuoksi urheiluboikottiin asetettuun Etelä-Afrikkaan.
Katso yllä video uutisjutusta, jossa toimittaja Teider lähti lentokentälle tapaamaan Etelä-Afrikkaan matkalla ollutta kiekkojoukkuetta. Joukkue ei riemastunut saamastaan julkisuudesta, pidemminkin päinvastoin.
Jutun tehnyt toimittaja Hannu Teider muistelee, kuinka tapaus aikaansai mainetta ulkomaita myöten.
– YK:ssakin muistaakseni tuomittiin, että Suomi harjoittaa hyviä urheilusuhteita Etelä-Afrikkaan. Tuntui, että mopo lähti käsistä, hän muistelee 30 vuotta sitten tehtyä uutista.
Tuohon aikaan Etelä-Afrikka oli laajasti suljettu ulos kansainvälisestä yhteisöstä, ja yhteistyötä sen kanssa ei katsottu hyvällä.
"Kaverit kävivät tosi kuumana"
Hän kertoo, että saatuaan tietää kohutusta lennosta hän kertoi ainoastaan uutispäällikölle, mitä juttua oli tekemässä.
– Kerroin, että tulee kova juttu, mutta kukaan talon sisällä ei tiennyt muuta, hän kertoo.
Jutun teko lentokentälle saapuneen joukkueen kanssa johti pienimuotoiseen selkkaukseen.
– Katsottiin ja kuvattiin, kun he tsekkasivat matkatavaroita. Kaverit kävivät tosi kuumana, hän kuvailee.
Tilanne kärjistyi siihen pisteeseen saakka, että joukkue päätti kutsua paikalle poliisit, jotka tyytyivät seuraamaan tapahtumia vierestä.
– Se herätti suurta huomiota lentoasemalla, kun poliisit olivat paikalla. Sitä ei kuvassa näy, mutta meille dramatiikkaa oli riittävästi, Teider sanoo.
Kuvailee kohun keskelle joutuneita höntsyjoukkueeksi
Uutinen otti pian tuulta alleen myös kansainvälisessä lehdistössä, ja Luxemburgissa joukkuetta oli Teiderin käsityksen mukaan vastassa suomalaisen lehdistön lisäksi myös ulkomaisten medioiden toimittajia Reutersista lähtien.
– Suomi sai shittiä päälleen. Yritettiin olla maailmanpolitiikan mallioppilas, ja tämä oli tahra suomalaiselle ulkopolitiikalle. Ei varmaan kaukana ollut, että presidenttikin ottaisi kantaa, Teider muistelee.
Lopulta joukkue saatiin palaamaan Suomeen. Teider kuvailee kyseessä olleen harrastelijajoukkue, jossa oli myös muiden lajien urheilijoista.
– Ihan höntsyjoukkue, muutaman alemman divarin pelaaja. Kaveriporukka, jolla oli kontaktit puitteet järjestäneeseen Etelä-Afrikkaan, lähti seikkailussa matkaan.
Joukkueen yritys matkata urheiluboikotin kohteena olevaan Etelä-Afrikkaan johti ministeritason kohuun.
5:27
Uhkauksia turpaan vetämisestä
Kotimaassa tapaus laajeni nopeasti ministeritasolle.
– Lajiliiton johtaja oli aivan kauhuissaan, että menettävätkö he nyt valtiontuet, vaikka heillä ei ollut mitään tekemistä asian kanssa, Teider muistelee.
Uutinen oli tullut kaikille tahoille täytenä yllätyksenä. Jutun jälkeen Teiderin puhelin soi jatkuvasti useamman päivän ajan.
– Ministeritasoa myöten kysyttiin, mistä saatiin tieto. En kertonut silloin enkä kerro nytkään, hän toteaa.
– En tule koskaan kertomaan lähdettä, mutta se oli ihan varma. Oli faktat siitä milloin lähtee, ketkä lähtevät ja nimilista.
Sen verran hän suostuu kuitenkin paljastamaan, että vihje matkasta ei tullut joukkueen sisältä tai sen lähipiiristä.
Jonkin verran hän kertoo saaneensa myös uhkauksia turpaan saamisesta, mutta niitä hän ei ottanut vakavasti.
– Porukkaa harmitti, kun täysipalvelulla varustettu lomamatka peruuntui, hän arvioi.
Julkisuusvyöry ihmetyttää yhä
Hän epäilee, että jos matka ei olisi tullut selville, olisi suomalaista joukkuetta käytetty osana Etelä-Afrikan propagandaa.
– Samalla tavalla kuin nykyään Pohjois-Koreassa. Että ei tässä nyt niin saarrossa olla, hän kuvailee.
Teideristä uutinen onkin erinomaista ajankuvaa siitä, kuinka voimakkaasti Etelä-Afrikka oli eristetty pois kansainvälisestä yhteisöstä.
– Tänä päivänä taas ei suljeta, vaan yritetään ylläpitää suhteita ja sisältäpäin käännyttää. Silloin ei tällaisten maiden kanssa leikitty millään tavalla, ja ne jotka leikkivät saavat vakavan rangaistuksen, hän pohtii.
Aikanaan suurta kohua tuottanut uutinen ei sittemmin enää ole tullut kuluneina vuosikymmeninä vastaan. Apartheid päättyi kolmisen vuotta uutisen jälkeen.
– Ihmetyttää vain se, että miten valtava se julkisuusvyöry oli, joka lähti liikkeelle, Teider pohtii.
Eteläafrikkalainen jääkiekkoturnaus peruttiin lopulta suomalaisten peruttua saapumisensa. Maa syytti Suomea poliittisesta painostuksesta.
0:20