Tämä tapahtuma käynnisti suomalaista urheilua ravistelleen skandaalin purkautumisen – MTV:n toimittaja sai uhkauspuheluita: "Voi tapahtua kauheita"

Pesäpallon sopupeliskandaali ravisutti suomalaista urheilua vuonna 1998. Vyyhti alkoi purkautua, kun MTV:n toimittaja Erkki Valtamäki teki uutisen, jossa epäilykset sopupeleistä tuotiin julki. Paljastus johti lopulta pitkiin oikeudenkäynteihin. Valtamäki kertoo MTV:n Missä olit, kun? -ohjelmassa muuttuneensa pesäpallopiireissä ei-toivotuksi henkilöksi.

11. elokuuta vuonna 1998 toimittaja Erkki Valtamäki istui Seinäjoen pesäpallostadionin katsomossa seuraamassa paikallisen Maila-Jussien ja Kankaanpään Mailan välistä ottelua. Maila-Jussit oli voittanut ensimmäisen jakson ja oli viemässä koko ottelua toisen jakson ollessa tasatilanteessa 55.

Sitten tapahtui jotain, mikä kiinnitti Valtamäen huomion. Valtamäki muistelee MTV:n Missä olit, kun? -ohjelmassa Maila-Jussien ykkösvahdin saaneen pallon etukentällä. Onnistunut heitto kakkospesälle olisi tarkoittanut Kankaanpään kolmatta paloa ja ottelun päättymistä Seinäjoen voittoon. Heitto painui kuitenkin roimasti yli ja aina stadionin parkkipaikalle saakka.

Varmalta näyttänyt voitto kääntyikin Kankaanpään jaksovoittoon ja lopulta otteluvoittoon supervuoroparissa. Vedonlyönnissä kotivoitto vaihtui tasapeliksi, mutta sitä Valtamäki ei tässä vaiheessa miettinyt.

Silloin ajateltiin, että hetkinen, tässä pelattiin sitä perinteistä sopupeliä, jossa haettiin vastustajaa näihin loppupeleihin. Ei vielä silloin ollut mitään ajatuksia siitä, että tässä ikään kuin myös Veikkausta käytetään hyväksi, Valtamäki sanoo.

Valtamäen mukaan sopupeliepäilyt olivat joka kesäisiä Superpesiksessä. Sopupeleillä ei kuitenkaan epäilty tavoiteltavan veikkausvoittoja, vaan esimerkiksi sopivampia vastustajia jatkopeleihin.

Hämmästyttävä sattuma kioskilla

Vaikka sopupelien yleisyys oli julkinen salaisuus, asiaa oli vaikea todistaa. Seinäjoen tilanteen nähnyt Valtamäki päätti kuitenkin tarttua aiheeseen. Seuraavana torstaina MTV Uutisissa julkaistiin Valtamäen juttu, jossa nostettiin esiin Seinäjoen ottelun tapahtumat. Ottelussa tuomarina toiminut Janne Hannula kertoi havainnoistaan.

Ottelun alussa siihen ei kiinnittänyt liiemmin huomiota, vaikka sellaista pientä ennakointia meillä oli porukassa ollut, että tällainen olisi mahdollista. Ottelun lopussa tuli pari sellaista ihan läpinäkyvää juttua, että jotain sellaista oli sovittu, Hannula sanoi Tulosruudussa nähdyssä jutussa.

Torstai-illan jutussa viitattiin myös saman illan otteluihin, joissa nähtiin jälleen yllättäviä tuloksia. Tuo torstai 13. elokuuta 1998 tultiin myöhemmin muistamaan pesäpallon mustana torstaina.

Valtamäki kertoo alkaneensa ensimmäistä kertaa epäillä vedonlyöntivilppiä kyseisenä torstaina, kun hän sattumalta osui iltapäivällä samalle kioskille Kankaanpää-otteluun matkalla olleiden Oulun Lipon pelaajien kanssa.

Siellä liikkuivat isot rahat ja pelattiin sitä peliä. Nyt jälkeepäin, kun tietää nämä tapahtumat, myös muita pelejä. Rahamäärät eivät olleet mitään pieniä. Pelattiin, sanotaan tuhansilla markoilla ja kymmenilläkin tuhansilla markoilla. Se herätti ensimmäiset epäilyt siitä, että nyt tämä ei ole yksin tämmöinen perinteinen sopupeli, vaan siinä käytetään myös Veikkausta.

Artikkelin jälkeen sopupeleistä alkoivat kiinnostua Pesäpalloliitto ja Veikkaus, myöhemmin myös poliisi. Vyyhti koko karuudessaan alkoi pikkuhiljaa aueta.

Tapauksen esitutkinnassa kuultiin satoja pelaajia ja taustahenkilöitä, joista lopulta vuosia kestäneessä oikeuskäsittelyssä parikymmentä tuomittiin. Pelaajien ja taustahenkilöiden katsottiin sopineen otteluiden lopputuloksista ja pelanneen sovittuja tuloksia Veikkauksen peleissä. Rangaistuksena oli sakkoja tai ehdollista vankeutta. Pesäpalloliitto langetti osallisille omat rangaistuksensa.

Yksi sopupeliksi todetuista otteluista oli Seinäjoen ja Kankaanpään välinen ottelu, josta Valtamäki sai kimmokkeen juttuunsa. Myös Kankaanpään ja Oulun ottelu, johon liittyvää vedonlyöntiä Valtamäki todisti seinäjokisella kioskilla, nähtiin sopupeliksi.

Pesäpallomiehestä tuli luuseri

Valtamäen mukaan hänen paljastuksiaan ei katsottu hyvällä lajipiireissä. Aiemmin Pesäpalloliitossa työskennellyttä toimittajaa syytettiin oman pesän likaamisesta.

– Voi sanoa, että vahvasta ja kovasta pesäpallomiehestä tuli yhtäkkiä lajin parissa luuseri, Valtamäki sanoo.

– Monia hyviä ystävyyssuhteita, joita pesäpallon parissa oli tullut, ne eivät ole vieläkään palautuneet. Kyllä minua luuserina pidettiin, ja ihan senkin takia, että olin vahvasti kuviossa mukana. Oletettiin, että olin ikään kuin sisäpiirissä ja tiesin asiat. En minä kyllä tiennyt näistä filunkikuvioista mitään.

Valtamäki kohtasi myös uhkailua. Hänen tuolloin alle kymmenvuotiaiden lastensa osallistuminen pesäpallojoukkueidensa toimintaan kyseenalaistettiin. Vakavimman käänteen tilanne sai, kun Valtamäen oli määrä todistaa hovioikeuden käsittelyssä. Pesäpalloilijoiden sopuiluista hyötyneet vedonlyöjät pelkäsivät oman nahkansa puolesta.

– Muun muassa eräs tunnettu jääkiekkoilija soitti minulle tällaisen varoituspuhelun, jossa hän sanoi, että hän varoittaa, että älä mene todistamaan oikeuteen. Voi tapahtua kauheita. Heillä on niin isoista asioista kysymys. Suurimmat voitothan tässä oli muistaakseni 2,8 miljoonaa markkaa, ja hän oli yksi näistä isojen voittojen saajista.

Vaikka reaktiot olivat rajuja, ei Valtamäki missään vaiheessa empinyt paljastusten tekemistä.

– Välillä oli hetkiä, että tuntui, että mitä on tullut tehtyä, olisiko pitänyt pitää vähän matalampaa profiilia? Näin jälkeenpäin katsottuna ratkaisut olivat ihan oikeita.

Katso jutun yläpuolelta löytyvältä videolta Valtamäen selvitys siitä, miten sopupeliskandaali alkoi valjeta hänelle. 

Artikkeli on osa MTV Uutisten Missä olit, kun? -sarjan kokonaisuutta. Sarjan neljännen tuotantokauden kolmas jakso käsittelee pesäpallon sopupelejä ja niiden vaikutuksia lajiin. Jakso nähdään MTV3-kanavalla sunnuntaina 12.5. kello 19.30.

Sarjan kaikki jaksot ja koko Valtamäen haastattelun löydät heti MTV Katsomosta.

Lue myös:

    Uusimmat