Koirien kiinnipitoaika alkaa: Tästä syystä sen kunnioittaminen on tärkeää

"Tavallisin ele, mitä ihmiset eivät huomaa ollenkaan"– tätä koiran eleet kertovat 1:38
KATSO MYÖS: Mitä koiran eleet kertovat?

Koirien kiinnipitoaika alkaa tiistaina 1. maaliskuuta.

Kennelliitto muistuttaa tiedotteessaan, että metsästyslain mukainen koirien kiinnipitoaika alkaa jälleen tiistaina 1.3.2022. Kiinnipitoaikana omistajien tulee muistaa, että koira on pidettävä aina kytkettynä tai siten, että se on välittömästi kytkettävissä.

Kiinnipitoaika päättyy elokuun 19. päivä.

Omistaja saa pitää koiraa vapaana alueen omistajan tai haltijan luvalla ainoastaan pihamaalla, puutarhassa tai muulla aidatulla alueella.

Miksi kiinnipitoaika on tärkeä?

Kennelliiton mukaan koirien kiinnipitoajan kunnioittaminen on tärkeää, jotta luonnoneläimillä olisi rauha niiden lisääntymisaikana. Eläimet voivat etenkin rajun talven jäljiltä olla heikossa kunnossa ja tarvitsevat rauhaa lepoon ja ruokailuun.

On tärkeää, etteivät koirat juokse vapaana kevätaikaan, kun linnut pesivät. Vaikka oma koira ei olisikaan niin linnuista kiinnostunut, linnut suhtautuvat kaikkiin koiriin kuin mihin tahansa petoon. Tämä voi johtaa siihen, että koiraa pelästyneet linnut kaikkoavat pesimäpaikalta. Koirat saattavat myös tuhota lintujen pesiä.

Lintujen lisäksi monilla nisäkkäillä kiimakausi käynnistyy kevään korvilla. Esimerkiksi mäyrät voivat saada poikasia jo maaliskuussa.

Näitä koiria kiinnipitoaika ei koske

Kiinnipitoaika ei koske poliisin, tullin, puolustusvoimien tai rajavartiolaitoksen työtehtävissä olevia koiria tai paimentamis-, opas- tai vartiointitehtävien koulutustilanteita. Kiinnipitoaika ei koske myöskään alle viiden kuukauden ikäisiä pentuja tai palvelutehtävissä olevia koiria.

Omistajan on kuitenkin syytä huomioida, että pentujen vapaana pitämisellä voi olla seurauksensa. Rusakot ja metsäkauriit voivat säikähtää niitäkin ja jäädä esimerkiksi auton alle. Taajama-alueilla pennut on pidettävä kiinni vuoden ympäri.

Myös muita poikkeuksia on. Kennelliitto kertoo, että kiinnipitomääräyksestä voidaan poiketa silloinkin, kun muuta kuin ajamalla työskentelevää metsästyskoiraa käytetään rauhoittamattomien eläinten metsästyksessä, tai silloin, kun kanakoiraa tai muuta lintukoiraa koulutetaan. Suomen riistakeskus voi koirakokeen pitämiseksi tai koiran kouluttamiseksi antaa luvan poiketa kiinnipitovelvollisuudesta. Kaikki poikkeukset edellyttävät kuitenkin sitä, ettei metsästys, koirakoe tai kouluttaminen häiritse rauhoitettuja riistaeläimiä niiden lisääntymisaikana.

Kennelliitto muistuttaa tiedotteessaan, että koiranomistajan tulee aina pitää mielessä, että kiinnipitoajan ulkopuolellakin metsästyslaki määrää pitämään lemmikin kytkettynä, ellei maanomistajalta tai metsästysoikeuden haltijalta ole lupaa koiran pitämiseen vapaana. Luvallisestikin vapaana olevan koiran tulee aina olla omistajansa hallittavissa.

Lisäksi tulee muistaa, että luonnonsuojelualueilla kielto koira vapaana pitämiseen on ympärivuotinen.

Näin sanoo järjestyslaki

Järjestyslain mukaan koiran on oltava kytkettynä aina taajama-alueella. Koirakurin mukaan koira saa olla vapaana vain koirapuistossa, koirien harjoituspaikoissa sekä suljetuilla piha-alueilla. Näissäkin paikoissa koiran tulee kuitenkin olla omistajansa tai haltijansa valvonnassa ja hallinnassa.

Koiran ulosteet eivät saa myöskään jäädä ympäristöön hoidetulla alueella taajama-alueilla. Tällaisia alueita ovat kuntien ylläpitämät ja yksityishenkilöiden hoitamat alueet, Kennelliitto kertoo sivuillaan.

Järjestyslain mukaan koiraa ei saa päästää vapaana esimerkiksi kuntopolulle. Koiraa ei tule myöskään viedä yleiselle uimarannalle, lasten leikkipaikaksi varatulle alueelle, toriaikana torille tai yleiseen käyttöön kunnostetulle ladulle tai urheilukentälle. Poikkeuksia ovat koiraladuiksi merkityt hiihtoladut sekä koirien käyttöön tarkoitetut uimarannat.

Lähde: Kennelliiton tiedote, Kennelliitto.fi

Lue myös:

    Uusimmat