Olympiakomitean huippu-urheiluyksikön johtaja Mika Kojonkoski avasi huippu-urheilun rahankäyttöä MTV Sportin Hotspot-lähetyksessä.
Kojonkosken mukaan Olympiakomitean huippu-urheiluyksikön budjetti on reilut kahdeksan miljoonan euroa vuodessa. Tästä summasta suoraan huippu-urheiluun menee kuusi miljoonaa eruoa.
- Meillä on tällä hetkellä 40 tukilajia. Meillä on reilut 100 valmentajaa, joiden ammattipositioita me tuemme niin, että meidän valmennus voi olla ammattimaista. Me jaamme meidän lajeillemme noin kuusi miljoonaa euroa suorana tukena. Siinä on kesälajit, talvilajit, joukkuelajit ja paraurheilu mukana. Suora tuki on 4,6 miljoonaa ja NOV-valmentajien palkkatuki 1,4 miljoonaa, Kojonkoski selvitti rahankäyttöä.
Suoran tuen lisäksi huippu-urheiluyksikkö jakaa Kojonkosken mukaan epäsuoraa tukea asiantuntijatoimintaan ja kansainvälisten suurtapahtumien, kuten olympiakisojen ja nuorten olympiafestivaalien järjestämiseen reilun miljoona euroa vuodessa. Loppuosa tulee oman organisaation toimintakuluista, joista muodostuu näin ollen noin miljoona euroa.
Tanskassa huomattavasti paremmat pelimerkit
Rahanjaossa Kojonkoski ottaa vertailukohdaksi toisen Pohjoismaan Tanskan, joka saavutti Riosta kaksi kultaa, kuusi hopeaa ja seitsemän pronssia. 15 mitalin saalis oli tanskalaisten suurin potti 68 vuoteen.
- Tanskan Team Danmark vastaa huippu-urheiluyksikköä hieman erilaisella rakenteella. Vuonna 2015 sen budjetti oli 21 miljoonaa euroa, mikä tarkoittaa sitä, että he pystyivät kesälajeille jakamaan Rion kohdennettua huippu-urheilun tehostamistukea 16–17 miljoonaa euroa. Ja meillä vastaava osa on kolme miljoonaa euroa, Kojonkoski toteaa.
Huippu-urheiluyksikön rahankäyttö on saanut kritiikkiä osakseen toisaalta heikon menestyksen ja toisaalta yksikön omien palkkakulujen vuoksi. Kojonkoski tienasi vuoden 2015 verotietojen perusteella ansiotuloa 116 454 euroa. Kojonkoski muistuttaa, että nuorten urheilijoiden tukemisen kannalta huippu-urheiluyksikön ja koko Olympiakomitean osuus on häviävän pieni.
- Nuoren urheilijan sosioekonominen asema on heikko. Sitä ei voi auttaa Olympiakomitean rahoilla. Meillä on 10 000 akatemiaurheilijaa. Jos koko Olympiakomitean budjetti laitettaisiin näille urheilijoille, se tarkoittaisi tuhatta euroa per urheilija. Sillä ei kyllä ihan herran huonetta rakenneta, Kojonkoski toteaa.
Jutun pääkuvan videolla Kojonkoski kommentoi lisää huippu-urheilun rahankäyttöä ja huippu-urheiluyksikön roolia. Keskustelun aiheen myös suomalaisen urheilun nykytila ja tulevaisuudennäkymät.
Hotspot on MTV Katsomossa säännöllisesti esitettävä urheilun keskusteluohjelma. Nimensä mukaisesti valokeilassa on mielenkiintoisia vieraita, väkeviä puheenaiheita ja rohkeita kannanottoja. Isäntänä Antero Mertaranta.