Jätevesitutkimus paljasti: Kokaiinin käyttö on kasvanut rajusti pääkaupunkiseudulla – amfetamiiniakin yleisempää

Kokaiinin käyttö on lisääntynyt jälleen viimeisen vuoden aikana, selviää Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen tuoreesta jätevesitutkimuksesta. Käyttö keskittyy pääkaupunkiseudulle. Kesän aikana kokaiinia esiintyi pääkaupunkiseudun jätevesissä jo enemmän kuin amfetamiinia.

Kokaiinin käytön leviämisen syynä on tarjonnan kasvu Euroopassa, kertoo Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen yksikönpäällikkö Teemu Gunnar.

– Mutta on vaikea arvioida, minkä takia kokaiinin käyttö on painottunut niin voimakkaasti pääkaupunkiseudulle.

Myös Salon ja Kuopion jätevesissä havaittiin kokaiinin käytön lisääntyneen, mutta määrät olivat Etelä-Suomea huomattavasti matalampia. Tampereen pohjoispuolella kokaiini on yhä harvinaista.

Amfetamiinin käyttö laski

Jätevesitutkimusta varten THL keräsi näytteet kaikkiaan 27:ssä eri kaupungissa maaliskuussa. Tulokset kattavat 60 prosenttia Suomen väestöstä. Lisäksi Helsingissä, Turussa ja Tampereella näytteitä on kerätty koko kuluneen vuoden ajan elokuuhun saakka.

Tutkimuksen toinen selkeä havainto oli amfetamiinin käytön laskeminen 2020 ja 2021 ennätyskorkeiden käyttömäärien jälkeen. Silti huumetta käytetään edelleen laajalti koko maassa.

– Poliisi teki tullin kanssa hyvin ison amfetamiinin takavarikon, mikä vaikutti amfetamiinin käyttöön, selittää Gunnar.

Amfetamiinin vähenemisen arvellaan olevan syy myös siihen, että vuonna 2021 huume- ja lääkerattijuopumukset vähenivät.

Kokaiinia käytetään etenkin viikonloppuisin

Jätevesitutkimuksesta ei selviä ketkä huumeita käyttävät. Silti käyttöajankohdista ja eroista viikonpäivien välillä voidaan päätellä, ovatko kyseessä satunnaiset vai säännölliset käyttäjät.

– Kokaiinin käyttäjissä on enemmän satunnaiskäyttäjiä, koska viikonloppuisin käyttö kasvaa selkeästi enemmän kuin amfetamiinilla. Amfetamiinilla arkipäivien ja viikonloppujen välinen ero on noin puolitoistakertainen, kun kokaiinilla se saattaa olla kolminkertainen, Gunnar kertoo.

Suomen yleisin laiton päihde on kannabis, mutta sen käyttö ei näy jätevesissä.

Lue myös:

    Uusimmat