Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL kertoo tiedotteessaan, että amfetamiinin käyttö on kasvanut ennätyslukemiin poikkeusaikana. Karut luvut näkyvät jätevesinäytteissä, joita on kerätty pääkaupunkiseudulla viikoittain maalis-huhtikuun aikana.
Koronavirusepidemia on ajanut yhteiskuntamme ennennäkemättömään poikkeustilaan, jonka aikana on nähty kasvua muun muassa perheväkivaltatilastoissa.
Lue myös: Poliisien kotihälytystehtävissä raju nousu – "Kodin pitäisi olla ihmisen turvallisin paikka"
Jätevesistä kerätyt näytteet kertovat kiistattomasti, että kasvua näkyy myös huumetilastoissa: amfetamiinin käyttö on lisääntynyt maaliskuun puolivälin jälkeen keskimäärin 15 prosenttia verrattuna edelliseen puolen vuoden ajanjaksoon pääkaupunkiseudulla.
– Amfetamiinin käytön lisääntymisen ei voida osoittaa johtuvan koronan aiheuttamista poikkeuksellisista olosuhteista. Tosiasia kuitenkin on, että amfetamiinin käyttö on ainakin pääkaupunkiseudulla ollut kevään aikana suurempaa kuin koskaan aiemmin, sanoo THL:n oikeustoksikologiayksikön päällikkö Teemu Gunnar.
Lue myös: MTV:n erikoisraportti: Kouvolalaismies perusti huumetehtaan keskelle kauneinta Suomea - omaan kesämökkiinsä
Kokaiinin suosio on laskenut
Huumausainejäämiä päätyy jätevesiin luonnollisten jätöksiemme kautta ja esimerkiksi amfetamiinin käyttöä voidaan seurata reaaliaikaisesti jätevesinäytteitä tutkimalla riippumatta siitä, mitä muut tilastot tai olettamukset kertoisivat.
Jätevesistä kerätyt näytteet kertovat myös päihdetrendeistä.
– Kokaiinin käyttö kasvoi pääkaupunkiseudulla vuodesta 2013 vuoteen 2019 moninkertaiseksi. Käyttömäärä on kuitenkin viime aikoina tasaantunut ja jopa laskenut. Ekstaasin käytössä ei ole havaittu kevään aikana muutoksia aiempaan. Ekstaasin keskimääräinen käyttö nousi vuosina 2013–2015, mutta on sen jälkeen pysynyt hyvin tasaisena, kertoo THL tiedotteessaan.
Amfetamiinin käyttötilastot räjähtivät poikkeusaikana, mutta kokaiini ei kasvattanut suosiotaan.
– Koronavirustilanteen vuoksi asetetut rajoitustoimet, kuten ravintoloiden sulkeminen, kokoontumisten rajoittaminen tai rajanylitysliikenteen rajoitukset, eivät kuitenkaan näyttäisi vaikuttaneen voimakkaasti kokaiinin käyttöön. On mielenkiintoista nähdä, mikä vaikutus rajoitusten poistamisella on, sanoo kehittämispäällikkö Aino Kankaanpää.
Poliisi: Kaikkien huumausainerikosten määrä kasvoi
Poliisin mukaan tammi-huhtikuussa kaikkien huumausainerikosten määrä kasvoi 40 prosenttia viime vuoden vastaavaan aikaan verrattuna. Poliisin havaintojen perusteella huumausaineiden saatavuus ei ole vähentynyt myöskään poikkeusolojen aikana.
– Suurin osa lukumääräisestä noususta selittyy viime vuonna paljastetusta Silkkitie-tutkinnasta, jonka rikosilmoituksia on kirjattu paljon myös tämän vuoden puolella. Huumausainerikosten määrä on kasvanut jo vuosia ja kasvaa edelleen, kertoo poliisitarkastaja Teemu Saukoniemi Poliisihallituksesta.
Amfetamiinin suosion kasvu tammi-huhtikuussa näkyy myös Rikosteknisen laboratorion takavarikoiduissa huumausainenäytteissä, mutta näihin tilastoihin vaikuttavat myös yksittäiset esitutkinnat.
– Rikoslaboratoriossa ei myöskään yleensä tutkita käyttörikoksiin liittyviä pieniä takavarikoita, täsmentää Saukonniemi.
Syksyllä kattavampia tuloksia
Nyt julkaistut THL:n tutkimustulokset koskevat pääkaupunkiseutua, mutta syksyllä saadaan tulokset kahdenkymmenenseitsemän muun kaupungin jätevesitutkimuksista.