Oulun rasistisesta lapsipuukotuksesta syytetty mies vetoaa harhoihin – kahdeksan puukoniskua lapseen

Oulussa kauppakeskus Valkeassa tapahtui 13. kesäkuuta järkyttävä väkivallanteko, jossa puukkomies hyökkäsi takaapäin maahanmuuttajataustaisten lasten kimppuun. Mies puukotti useita kertoja 12-vuotiasta poikaa, yritti puukottaa tämän kaveria ja uhkasi veitsellä tämän toista kaveria.

Poliisi otti teosta kiinni äärioikeistotaustaisen 33-vuotiaan Juhani Sebastian Lämsän, joka on myöntänyt teon.  Poliisin mukaan veitsihyökkäyksen motiivi oli rasistinen.

Syyttäjä vaatii Lämsälle vähintään kymmenen vuoden ehdotonta vankeusrangaistusta kahdesta murhan yrityksestä ja yhdestä laittomasta uhkauksesta.

Oulun käräjäoikeus käsittelee syytteitä tänään. MTV Uutiset seuraa oikeudenkäyntiä paikan päällä.

Tämä on päivittyvä juttu.

Kello 11.02

Oikeus vetäytyi tekemään salassapitopäätöksiä. Media saa palata myöhemmin saliin.

Kello 10.58

Puolustus toteaa omassa asiaesittelyssään, että tapahtumien kulku on sinänsä riidaton. Puolustuksen mukaan teko itsessään ei ollut mitenkään suunniteltu, eikä motiivi ollut rasistinen.

Puolustus vetoaa harhoihin, joiden takia Lämsä on pitänyt puukkoa jatkuvasti mukanaan kaupungilla liikkuessaan luulojensa takia. Tarkoitus puukon kantamiseen oli itsepuolustus.

– Jo pitkään ennen tekoa Lämsä on kokenut, että häntä seurataan, hänen puhelimiaan tarkkaillaan ja hänestä kirjoitetaan internetin salaisissa keskusteluryhmissä, Lämsän kirjallisessa ennakkovastauksessa todetaan.
– Tapahtumahetkellä Lämsä luuli nuorisoryhmän olevan näitä henkilöitä, joille on annettu tietoja hänestä. Tilanteessa Lämsän hermot pettivät ja hän seurasi nuoria muutaman metrin matkan kauppakeskus Valkeaan. Koko tilanne syntyi nopeasti ja yllättäen eikä sitä ole edeltänyt vakaa harkinta.

Lämsä kiistää kokonaan järjestyksenvartijaan kohdistuneen laittoman uhkauksen. Puolustuksen mukaan hän vain käski miestä lopettamaan seuraamisensa.

Lämsä ei halua tulla kuulluksi oikeudenkäynnissä.

Kello 10.48

Järjestyksenvalvojan mukaan hän näki puukotuksen ja lähti välittömästi puukottajan perään. Kun hän juoksi Lämsän perässä, tämä uhkasi häntä useita kertoja puukolla.

Järjestyksenvalvoja joutui käyttämään kaasusumutinta tilanteessa useita kertoja niin, että sumuttimesta loppui kaasu. Muita voimankäyttövälineitä hänellä ei ollut tilanteessa, mutta hän päätti silti ottaa puukottajan kiinni oman henkensä uhalla.

Tilanne aiheutti järjestyksenvalvojalle jälkikäteen traumaoireita. Järjestyksenvalvoja vaatii yhteensä 2 200 euron kärsimyskorvauksia.

Kello 10.43

Uhrien asiaesittelyssä puukotuksessa vakavia vammoja saaneen 12-vuotiaan pojan avustajan totesi, että puukottaja löi poikaa yhteensä kahdeksan kertaa. Neljä iskuista osui päähän, yksi lapaluuhun ja kolme käteen.

Teko oli avustajan mukaan uhrin ihmisarvoa loukkaava. Lisäksi se tehtiin julkisella paikalla yllätyksellisesti, eikä pojalla ollut mitään mahdollisuuksia varautua siihen.

Puukotus kohdistui lapseen ja sen motiivi oli rasistinen. Uhri vaatii Lämsältä 8 000 euroa kärsimyskorvauksia.

14-vuotiaan pojan avustaja kertoi, ettei 14-vuotias ole uskaltanut enää juurikaan liikkua kaupungin keskustassa tai kauppakeskus Valkeassa puukotustilanteen jälkeen.

Avustaja kertoi, ettei 14-vuotias edes yrittänyt mennä puukotukseen väliin vaan lähti heti karkuun. 14-vuotiaan mukaan 12-vuotias oli tässä vaiheessa mennyt jo elottoman oloiseksi, mistä syystä Lämsä todennäköisesti kuvitteli 12-vuotiaan menehtyneen ja päätti siksi ottaa seuraavaksi kohteekseen 14-vuotiaan.

Kello 10.10

Itse tapahtumat ovat syyttäjän mukaan riidattomat, kyse on ainoastaan siitä, arvioidaanko tekoja murhan yrityksinä vai lievempinä rikoksina.

Syyttäjä korostaa, että puukotuksen uhrit olivat todellakin lapsia. Teot tapahtuivat täysin ennalta arvaamatta, eivätkä lapset voineet millään tavalla valmistautua tekoihin. Takaapäin isketyt lyönnit kohdistuivat 12-vuotiasta kaulaan, pään alueelle ja ylävartaloon. 

Syyttäjän mukaan eroavaisuudet lyöntien määrässä selittyvät sillä, että uhrin avustaja on pystynyt laskemaan lyöntien määrät valokuvista, joita syyttäjällä ei ole ollut käytettävissä. Syyttäjä kertoo tarkentavansa teonkuvausta myöhemmin niin, että käsitys lyöntien määrästä on yhteneväinen uhrin avustajan kanssa.

Syyttäjän mukaan molemmat lapsiuhrit ja kolmas nuori viettivät aikaa Oulun keskustassa puoli seitsemän aikaan tapahtumailtana. Lähtivät jo poispäin Valkeasta, kun huomasivat, että yhden kännykkää pitää ladata. Tämän jälkeen kolmen lapsen porukkaa lähti takaisin kauppakeskukseen lataamaan puhelinta.

Syyttäjän mukaan samaan aikaan Sebastian Lämsä näki porukan kadulla ja päätti kohdistaa heihin väkivaltaa. Syyttäjän mukaan Lämsä oli päättänyt jo ennakkoon väkivaltaiskusta ja päätti tässä vaiheessa tekonsa uhrit.

Syyttäjän mukaan valinta perustui uhrien ulkonäköön, ihonväriin ja etniseen taustaan. Lämsällä on pitkä tausta äärioikeiston piiristä, jossa ulkomaalaistaustaisiin suhtaudutaan erittäin kielteisesti. Lisäksi hän on aiemminkin syyllistynyt väkivaltarikoksiin, joiden kohteina olivat hänen poliittisista näkemyksistään poikkeavia mielipiteitä esittäneet henkilöt.

Syyttäjän mukaan Lämsä seurasi lapsiporukkaa noin sadan metrin matkan kauppakeskuksen sisään ja hyökkäsi kauppakeskuksen sisällä lasten kimppuun. Syyttäjän mukaan Lämsä löi 12-vuotiasta hyvin voimakkaasti puukolla useita kertoja ja se, ettei uhri kuollut tilanteessa, johtui pelkästä sattumasta.

Vakavin iskuista osui hyvin lähelle 12-vuotiaan uhrin sisempää kaulavaltimoa. Koettuaan, että väkivalta 12-vuotiasta kohtaan on riittävää, Lämsä kävi 14-vuotiaan kimppuun, sanoo syyttäjä. 

14-vuotias lähti kuitenkin juoksemaan karkuun. Lämsä juoksi hänen peräänsä ja juoksi pojan perässä noin parisadan metrin matkan. Uhri oli kuitenkin niin nopea juoksija, että Lämsä ei tavoittanut häntä ja näin ollen myös 14-vuotiaan pelasti pelkkä onnekas sattuma.

Tämän jälkeen Lämsä havaitsi perässään olleen järjestyksenvalvojan ja uhkasi tätä. Järjestyksenvalvoja ei kuitenkaan luopunut takaa-ajosta vaan otti lopulta Lämsän kiinni ja taltutti tämän. Tämän jälkeen poliisit tulivat järjestyksenvalvojan avuksi.

Kello 9.49

Lämsä myöntää lyöneensä puukolla 12-vuotiasta. Hän kiistää kuitenkin yrittäneensä tappaa uhria. Hän sanoo suunnanneensa iskut olkapään alueelle

Lämsän puolustus vetoaa harhoihin, jotka saivat Lämsän kuvittelemaan, että hänen puhelintaan tarkkaillaan, häntä seurataan ja hänestä puhutaan pahaa internetin keskustelupalstoilla. Puolustuksen mukaan Lämsä luuli, että puukotuksen kohteeksi joutunut nuorisoporukka liittyi asiaan.

Lämsä myöntää myös 14-vuotiaan kohdalla teon, mutta kiistää tappamistarkoituksen. 

Lämsä myöntää lasten suhteen törkeän pahoinpitelyn ja törkeän pahoinpitelyn yrityksen. Lämsä kiistää molemmissa rasistisen motiivin.

Järjestyksenvalvojaan kohdistuvassa teossa epäilty kiistää nostaneensa veistä häntä seuraamaan lähtenyttä järjestyksenvalvojaa vastaan. Hän kertoo pyytäneensä, ettei mies seuraisi häntä.

Kello 9.40

Syyttäjä luki syytteensä salissa. Lämsää syytetään kahdesta murhan yrityksestä ja yhdestä laittomasta uhkauksesta.

Syyttäjän mukaan Lämsä löi 12-vuotiasta poikaa kerran takaapäin puukolla lapaluun alueelle ja kaksi kertaa takaraivoon. Syyttäjän mukaan Lämsä valitsi uhrinsa tämän ihonvärin ja tämän etnisen taustan perusteella. Yksi iskuista osui lähelle kaupavaltimoa.

Syyttäjän mukaan Lämsällä oli puukko mukanaan jo hänen lähtiessä kaupungille ja seurasi uhriaan kadulta kauppakeskuksen sisälle, jossa toteutti teon.

12-vuotiaan avustajan mukaan lyöntejä oli huomattavasti useampi ja osa iskuista osui käsivarteen.

Lisäksi hän yritti lyödä 14-vuotiasta poikaa puukolla ylävartaloon, muta teko ei toteutunut, koska uhrin onnistui juoksemaan karkuun. Syyttäjän mukaan Lämsä valitsi tämänkin uhrin  rasistisin perustein ja seurasi häntä kadulla ennen tekoa.

laiton uhkaus kohdistui tapahtumiin puuttuneeseen järjestyksenvalvojaan. Syyttäjän mukaan Lämsä uhkasi häntä puukottamisella ja hengen menettämisellä. 

Syytetty piiloutui takin alle

Oulun käräjäoikeus aloitti oikeudenkäynnin tänään aamulla noin kello 9.20. Oikeudenkäynti alkoi hieman myöhässä. 

Vastaaja piiloutui tiukasti takkinsa kätköihin, kun oikeuden puheenjohtaja antoi medialle luvan kuvata häntä. Kuvauksen loputtua mies paljasti kasvonsa, mutta jätti lippalakin päähänsä. Oikeuden puheenjohtaja käski riisua sen.

Lue myös:

    Uusimmat