Uudenmaan eristäminen muusta maasta koronakriisin takia ei ole helppo tehdä juridisesti.
Valmiuslain 118 pykälä antaa valtiolle mahdollisuuden rajoittaa liikkumista esimerkiksi vaarallisen tartuntataudin takia, mutta asetusta tämän pykälän aktivoimiseksi ei voida tehdä noin vain.
Liikkumisen rajoittaminen edellyttää yleisellä tasolla tiettyjen kriteereiden täyttymistä.
– Hallituksen olisi osoitettava, etteivät muut toimenpiteet ole olleet riittäviä. Pitäisi myös pystyä osoittamaan se, että liikkumisen vapauden rajoittaminen olisi välttämätöntä eikä väestön terveyden turvaamiseen olisi lievempiä toimenpiteitä, kertoo julkisoikeuden yksikön päällikkö Timo Makkonen oikeusministeriöstä.
Hallitus käyttää perusteluissaan todennäköisesti THL:n sekä sosiaali- ja terveysministeriön arvioita koronaviruksen leviämisestä. Mukana voi olla myös tietoja suomalaisten liikkumisesta.
Perustuslakivaliokunnan tehtäväksi jäisi arvioida, onko Uudenmaan eristämiselle riittäviä perusteita. Jos edellytykset eivät täyty, liikkumisrajoituksia ei voitaisi toteuttaa.
Hallitus on korostanut sitä, että oikeusvaltioperiaatteista pidetään poikkeusolosuhteissakin kiinni eikä kansalaisten perusoikeuksia haluta herkästi rajoittaa.
Oikeusministeri Anna-Maja Henriksson (r.) kertoi juuri ennen keskiviikkoillan neuvottelujen alkua, että hän on korostanut oikeudellisen pohjan pitävyyttä hallituksen valmistelutyössä.
– Minä ja Rkp puolustamme oikeusvaltiota ja haluamme, että kun tehdään rajoituksia kansalaisten perusoikeuksiin niin se tehdään oikealla oikeudellisella pohjalla ja on oltava riittävästi faktaa. Se on se asia, mitä olen pyrkinyt pitämään kollegoille esillä, Henriksson kertoi tiedotusvälineille Säätytalon portailla.
Vaatisi poliisilta resursseja
Valmiuslain 118 pykälä antaa valtiolle mahdollisuuden rajoittaa liikkumista kolmeksi kuukaudeksi kerrallaan.
– Poikkeusoloissa valtioneuvoston asetuksella voidaan tilapäisesti, enintään kolmeksi kuukaudeksi kerrallaan, kieltää oikeus oleskella ja liikkua tietyllä paikkakunnalla tai alueella taikka rajoittaa niitä, jos se on välttämätöntä ihmisten henkeä tai terveyttä uhkaavan vakavan vaaran torjumiseksi, valmiuslaissa todetaan.
Eristäminen olisi käytännössä vaikea toimenpide ja vaatisi poliisilta ja mahdollisesti myös Puolustusvoimilta paljon henkilöstöä valvomaan käytännön toteutusta.
Liikkumisen rajoittamista puoltaa osaltaan se, että Uudellamaalla on selvästi eniten koronatartuntoja Suomessa.