Kokoomuksen kolmen puheenjohtajaehdokkaan mielestä perheenyhdistämisen linjausten pitää olla Suomessa muiden Pohjoismaiden tasolla.
Eduskunta käsittelee parhaillaan hallituksen esitystä, joka tiukentaa joiltakin osin perheenyhdistämisen edellytyksiä. Vireillä olevat muutokset ovat viime päivinä nousseet esille paljon huomiota saaneen irakilaisperheen käännytystapauksen yhteydessä.
Valtiovarainministeri Alexander Stubbin mielestä lakiehdotus on syytä valiokuntakäsittelyn yhteydessä katsoa vielä kertaalleen läpi.
– Etenkin siinä valossa, onko se muiden Pohjoismaiden tasolla. Oma henkilökohtainen kantani on avoimempi kuin hallituksen esitys. Mutta nämä ovat kompromisseja, joiden takana hallituksen on seisottava, Stubb sanoi.
Sisäministeri Petteri Orpon mukaan on hyvä, että eduskunta voi käydä vielä lainsäädäntömuutoksista keskustelun.
– Erot turvapaikkapäätöskriteereissä voivat liikutella hyvinkin suuria määriä ihmisiä. Kunnes saadaan yhteiset eurooppalaiset käytännöt, kriteereidemme pitää olla samalla tasolla muiden Euroopan maiden ja erityisesti muiden pohjoismaiden kanssa, Orpo sanoi.
Kansanedustaja Elina Lepomäen mielestä on hyvä, että lakimuutoksen myötä perheenyhdistämisen linjaukset selkenevät. Hän ei näe tarvetta tehdä suurempia muutoksia lakiesitykseen.
– Uskon, että eduskunta pystyy tekemään siihen tarvittavat viilaukset, jotta saadaan järkevää lainsäädäntöä, Lepomäki arvioi.
"Johtaa lyhytnäköiseen populismiin"
Perheitä, jotka ovat olleet olemassa jo ennen kuin yksi perheenjäsenistä on tullut Suomeen, ei nykylainsäädännön mukaan ole koskenut toimeentuloedellytys.
Nyt eduskunnan käsittelyssä olevan lakiesityksen mukaan pakolaisaseman saaneella tällaisella vanhalla perheellä olisi kolme kuukautta aikaa hakea perheenyhdistämistä ilman toimeentuloedellytystä. Tulovaatimus on kova, sillä esimerkiksi kahden aikuisen ja kahden lapsen perheessä perheen nettotulojen on oltava yhteensä 2600 euroa kuukaudessa.
Stubb sanoo kahdeksan ministerivuoden aikana oppineensa, että isot poliittiset linjaukset pitää tehdä tarkan harkinnan perusteella.
– Muuten on vaarana, että käy niin kuin tässä, että ensin on kova julkinen paine torjua maahanmuuttoa ja kiristää lainsäädäntöä ja nyt on kova julkinen paine löyhentää lainsäädäntöä. Ei Suomen asioita voi näin hoitaa, sillä se johtaa lyhytnäköiseen populismiin ja poukkoiluun, mikä ei ole kenenkään etu, Stubb arvioi.
"Perheen edun kannalta paras ratkaisu"
Julkisuudessa esillä olleen irakilaisperheen äitiä ja lasta ei käännytetä Suomesta tällä viikolla. Perheen lakimies Jari Vuorijoki kertoi maanantaina STT:lle, että korkein hallinto-oikeus (KHO) määräsi maastapoistamisen täytäntöönpanon kiellettäväksi, kunnes KHO on ratkaissut perheen valituslupahakemuksen tai määrännyt muuten toisin.
Sisäministeri Orpo kertoo saaneensa tapauksesta Maahanmuuttoviraston selvityksen, mutta ei voi yksittäistapausta kommentoida.
– Toivon yleisellä tasolla, että ratkaisuissa löytyy aina perheen edun kannalta paras ratkaisu, Orpo sanoi.
0:26