Voiko armeijaa vältellä sukupuolta korjaamalla? Kansanedustajat väittelyssä translaista: "On varmasti helpompikin keino"

9:48imgKatso videolta kokoomuksen ja vihreiden kansanedustajien väittely translaista Huomenta Suomessa!
Julkaistu 16.01.2023 14:50
Toimittajan kuva

Tommi Kolehmainen

tommi.kolehmainen@mtv.fi

Eduskunnan sote-valiokunnan käsittelyssä oleva translain uudistus jakaa yhä kansanedustajia yksityiskohdiltaan. Huomenta Suomessa pohdittiin, voiko sukupuolta korjaamalla välttää asepalveluksen.

Valiokunnan varapuheenjohtajan Mia Laihon (kok.) mukaan translaki on jäänyt ajasta jälkeen ja sitä on syytäkin uudistaa.

Kokoomuksessa on kuitenkin vaadittu lakiin täsmennyksiä, joilla poistettaisiin väärinkäytösten mahdollisuus. Yhtenä esimerkkinä on nostettu mahdollisuus armeijan välttelyyn sukupuolta korjaamalla, sillä ase- ja siviilipalvelus koskee vain miehiä.

– He, jotka ovat sillä asialla oikeasti ja ovat transsukupuolisia, ovat harkinneet päätöstään [sukupuolen korjaamisesta] pitkään. Mutta tämä laki antaa mahdollisuuden väärinkäytöksille ja niistä olemme huolissamme, Laiho sanoo.

Vihreiden kansanedustajan Iiris Suomelan mukaan huoli ei ole perusteltu.

– Meillä saattaa olla pieni joukko nuoria miehiä, jotka yrittävät vältellä asevelvollisutta. Kyllä he varmasti paljon helpommankin keinon löytävät, hän sanoo.

Suomela sanoo, että sukupuolimerkintää vaihtamalla armeijaa välttelevä joutuisi elämään jopa 12 vuotta niin sanotusti väärällä merkinnällä.

– Ei riittäisi, että juuri ennen kutsuntoja vaihtaa merkinnän naiseksi, vaan asevelvollisuus säilyy 30 vuoden hujakoille asti.

"Kyllä tämä saadaan maaliin"

Uusi laki mahdollistaa teoriassa henkilön sukupuolen korjaamisen liian usein, kokoomuksen Laiho sanoo.

Hänen mielestään ratkaisu olisi vielä sorvattavissa mietintöön tämän asian osalta.

– Me haluamme, että transihmiset saavat tämän lain, te [hallitus] haluatte. Miksi tätä lakia ei tehdä paremmaksi joidenkin valuvikojen osalta?

– Jos tätä jatkuvaa vaihtamista voitaisiin vähentää, niin vähennetään myös rikollisuuden mahdollisuutta, Laiho pohtii.

Vihreiden Suomela ei usko, että kukaan lähtee "huvikseen" korjaamaan sukupuoltaan, sillä merkintöjen muuttaminen kaikkiin henkilöpapereihin on suuri vaiva.

– Ei tätä esitystä enää tarvitse lähteä muokkaamaan, kyllä tämä saadaan maaliin. Toivon, että kokoomus on riveissä mukana viemässä translakia läpi, eikä tuulesta temmattujen huolten tähden lähde jarruttelemaan, Suomela kuittaa.

Translain eduskuntakäsittelyt voivat alkaa sitten, kun sosiaali- ja terveysvaliokunnan mietintö valmistuu.

Läpi mennäkseen translaki voi tarvita tukea oppositiosta, käytännössä kokoomuksesta, sillä keskustan eduskuntaryhmässä on lakiuudistusta vastustavia edustajia.

Lue lisää: Kokoomus haluaa muutoksia translakiin – "Ne liittyvät asepalvelukseen tai siihen, kuinka usein vaihdon voi tehdä"

Tuoreimmat aiheesta

Lait ja lainsäädäntö