Translaista on tulossa keskustalle tukala paikka – MTV kysyi kansanedustajien kannat

MTV Uutiset kysyi keskustalaisten kantoja translakiin. Sosiaali- ja terveysvaliokunnan puheenjohtaja Markus Lohi sekä ainakin kaksi muuta kansanedustajaa ovat lakia vastaan. Asia on puolueelle tuskainen: moni ei halunnut kommentoida translakia lainkaan.

Translain uudistuksen käsittely on alkamassa eduskunnan valiokunnissa.

Lakiuudistus on hankala paikka hallituspuolueista ennen kaikkea keskustalle. Julkisuudessa on uutisoitu, etteivät kaikki puolueen kansanedustajat aio äänestää nykymuotoisen esityksen puolesta.

MTV Uutiset kysyi sähköposti- ja puhelinkyselyllä keskustan kansanedustajilta kantoja lakiin, jos se etenee eduskunnan täysistunnon äänestykseen nykymuodossaan.

Kahdeksan keskustan kansanedustajaa kertoo aikovansa äänestää lain puolesta, kolme lakia vastaan, kolmen kanta on avoin ja peräti 16 ei kommentoi asiaa tässä vaiheessa lainkaan.

Luvuissa ei ole eduskunnan puhemies Matti Vanhasta, joka ei osallistu eduskunnan äänestyksiin.

Valiokunnan puheenjohtaja Lohi vastustaa

Translain muuttaminen tarkoittaisi sitä, ettei sukupuoltaan korjaavan tarvitsisi enää todistaa olevansa lisääntymiskyvytön.

Lääketieteelliset hoidot eriytettäisiin ylipäätään juridisen sukupuolen vahvistamisesta.

Lakia vastaan on muun muassa keskustan varapuheenjohtaja, Markus Lohi, joka toimii myös eduskunnan sosiaali- ja terveysvaliokunnan puheenjohtajana.

– Esitetyn translain sisältö ei vastaa hallitusohjelmassa sovittua -- siinä mahdollistetaan sukupuolen muuttaminen edestakaisin. Se ei ole järkevää eikä tarkoituksenmukaista tämän kokoluokan asioissa, Lohi toteaa.

– Ihmisen sukupuoli ei ole pelkkä mielipidekysymys eikä lainsäädäntö voi hämärtää tai kieltää biologisia tosiasioita, Lohi jatkaa.

Hallituksen nykymuotoista lakiesitystä vastaan äänestäisivät myös Hannu Hoskonen ja Ari Torniainen.

Pekka Aittakumpu kertoi joi aiemmin STT:lle, ettei voi äänestää nykymuotoisen lain puolesta. MTV Uutisille hän ei kommentoi asiaa, vaan kertoo ottavansa asiaan seuraavan kerran kantaa itse äänestyksessä.

Moni ei kommentoi

Puolueen puheenjohtaja Annika Saarikko aikoo äänestää lakiesityksen puolesta. Translain uudistus saa tukea varsinkin keskiarvoa nuoremmilta keskustalaisilta kansanedustajilta.

– Olen ehdottomasti lain puolesta, Joonas Könttä kommentoi.

– [Kantani on] Kyllä. Luonnollisesti ja ehdottomasti, Hanna Kosonen sanoo.

Monelle keskustalaiselle translakikysymys on hyvin vaikea. Asiasta kertoo se, että peräti 16 kansanedustajaa ei kommentoi asiaa tässä vaiheessa lainkaan.

Osa heistä toteaa MTV Uutisille, ettei kommentoitavaa nyt ole, osa puolestaan ei vastaa asiaa koskeviin sähköposteihin, tekstiviesteihin tai soittoihin lainkaan.

Joidenkin kansanedustajien kanta lakiuudistukseen on vielä avoin.

– Oma kantani on edelleen avoin ja pohdinnan alla. Tässä vaiheessa en ota vielä kantaa puolesta tai vastaan, vaan perehdyn lakiesitykseen ja sen huomioihin valiokuntakäsittelyssä, Pasi Kivisaari kertoo.

– Katsotaan, mihin muotoon valiokunta saa esityksen ensin. Jos näyttää hyvältä, äänestän valiokunnan mietinnön puolesta, Arto Pirttilahti toteaa.

Eduskuntaryhmän puheenjohtaja Eeva Kalli ei suostunut kertomaan toissapäivänä STT:lle, mitä keskustan ryhmässä on sovittu translakiäänestyksestä.

Translakia tullaan käsittelemään sosiaali- ja terveysvaliokunnassa, jolle perustuslaki- ja lakivaliokunnat antavat lausunnon. Valiokuntakäsittelyn jälkeen eduskunta äänestää laista, jonka on tarkoitus tulla voimaan ensi vuoden alussa.

Juttua täydennetty 6.10. kello 15.10. Lisätty Hilkka Kempin kanta.

Lue myös:

    Uusimmat