Kokoomus lähti mukaan Sipilän naistenpäivälahjaideaan: Kertakorvaus äitiyslomakuluista

Kokoomus ja keskusta esittävät, että äidin työnantajalle korvataan vanhemmuudesta johtuvia epäsuoria kustannuksia kertakorvauksena, mikäli äiti palaa saman työnantajan palvelukseen raskauden ja perhevapaiden jälkeen. Lehtikuva
Julkaistu 08.03.2015 18:01

MTV UUTISET–STT

Kokoomus ja keskustan puheenjohtaja Juha Sipilä ehdottivat tänään tahoillaan, että äidin työnantajalle korvataan vanhemmuudesta aiheutuvia kustannuksia kertakorvauksena.

Kokoomus esittää, että äidin työnantajalle korvataan vanhemmuudesta johtuvia epäsuoria kustannuksia kertakorvauksena, mikäli äiti palaa saman työnantajan palvelukseen raskauden ja perhevapaiden jälkeen.

Sipilä ehdotti sunnuntaina blogissaan, että äitiyslomalle jäävän naisen työnantajalle maksettaisiin äitiyslomasta kertakorvaus. Sopiva summa voisi olla 2500 euroa.

Kokoomuksen puheenjohtaja Alexander Stubb ei ottanut sunnuntaina kantaa korvauksen suuruuteen. Puolueen tuore eduskuntavaaliehdokas, VATTin ylijohtaja Juhana Vartiainen kertoi esittäneensä pari vuotta sitten 5000:tta euroa yhdessä vihreiden Osmo Soininvaaran kanssa.

Korvauksen kustantamiseksi Sipilä keräisi työnantajilta ja työntekijöiltä yhteensä 125 miljoonaa euroa vuodessa. Summan hän palauttaisi kokonaisuudessaan nuoria naisia työllistäville yrityksille.

Sipilän laskelmien mukaan tämä tarkoittaisi sairausvakuutusmaksun korotusta noin 0,08 %:lla. Jos korotus jaettaisiin tasan työnantajan ja työntekijän kesken, maksua pitäisi korottaa 0,04 %:lla.

"Kiitos ei lisämaksulle" 

Palkansaajajohtajat eivät ole aiemmin kuulleet kertakorvauksesta. Akavan Sture Fjäder sanoo kiitos ei lisämaksulle tilanteessa, jossa eläkemaksu ja työttömyysturvamaksu nousevat, palkankorotukset ovat maltillisia ja ostovoima pakkasella. 

Fjäderin mukaan mallilla halutaan hoitaa työnantajan kustannukset, esimerkiksi kun pitää rekrytoida äitiyslomalle lähtevän tilalle sijainen.

– Eikö lainkaan haluta puuttua vanhempainvapaajärjestelmään, joka on se iso asia, jos haluaa aidosti tasa-arvoa edistää, hän ihmettelee.

SAK:n Lauri Lyly on samoilla linjoilla.

– Isien lomia pitäisi pidentää nyt aluksi kolmeen kuukauteen, jos yritetään saada naisten ja miesten välistä tasa-arvoa paremmaksi. Sillä tavalla rasitus menisi tasaisemmin työpaikoille.

STTK:n Antti Palolan mielestä kaikki keinot naisten aseman parantamiseksi työelämässä ovat tervetulleita.

– Mutta en tiedä, mitä tämä malli loppupeleissä tarkoittaisi.

Tuoreimmat aiheesta

Vaalit 2015